De zomer komt ten einde, de scholen zijn weer begonnen en de eerste tekenen van de herfst laten zich voorzichtig zien. Het is september en dat mag gevierd worden. Deze maand staat in het teken van smakelijke seizoensgroenten, van zowel onder als boven de grond. Verwacht zachtere groenten met dito smaken en ook stevige herfstklassiekers. Seizoensgroenten zijn niet alleen smaakvoller en goedkoper, ze zijn ook nog eens beter voor het milieu. Benieuwd naar de seizoensgroenten van september? Lees dan gauw verder.
Van andijvie tot paprika en van aubergine tot pompoen: de seizoensgroenten van september hebben alle kleuren van de regenboog. Het wisselende uiterlijk zegt ook veel over de verschillen onderling: waar de aubergine vrij neutraal van smaak is en het best gedijt na een rondje koekenpan of oven, kunnen komkommer, paprika en venkel ook goed rauw gegeten worden. Daarnaast vult het groenteschap zich in september met tuinkers, sperziebonen, groene kool, courgette en pompoen. Zin om te koken? Hieronder staan maar liefst 21 recepten met drie seizoensgroenten uit september: aubergine, courgette en paprika.
Hoewel de aubergine niet bij iedereen even geliefd is, is de groente superveelzijdig en vrij neutraal van smaak. Door de sponsachtige structuur kan aubergine heel goed andere smaken opzuigen, waardoor het vooral textuur toevoegt aan een gerecht. Denk aan een makkelijke ratatouille of capanota, of ga voor sticky aubergine met rijst, een koude noedelsalade of broodpizza met hummus en gegrilde aubergine. Tip: bak of rooster aubergine altijd met voldoende olie zodat de structuur lekker zacht wordt.
Een makkelijk recept voor ratatouille? Dat heb je bij deze gevonden. Met de Parmezaanse kaas geven we de Franse klassieker een Italiaanse twist.
Op zoek naar een origineel vega gerecht? Met deze gegrilde aubergine met pinda’s, bosui, yoghurtdressing en gele kerriecouscous heb je gevonden wat je zoekt.
Caponata is het Italiaanse antwoord op ratatouille. In Sicilië eten ze die salade standaard koud of lauwwarm. Erg lekker met een glas witte wijn.
Wanneer de aubergine grilt in de oven heb je alle tijd om de rest van deze rijstbowl te maken. Dat is nog eens praktisch koken!
Turks brood laat zich makkelijk transformeren tot pizzabodem. En dat is exact wat we bij deze pizza van Turks brood met tomatensaus en mozzarella doen.
De courgette is een goede vriend van aubergine en wordt daarom vaak gecombineerd met de paarse groente, zeker in de Mediterrane keuken. Denk aan bovenstaande ratatouille of caponata. Courgette doet het daarnaast ook goed met frisse ingrediënten zoals citroen, rucola en feta, en romige producten als slagroom, kaas en boter. Conclusie: de courgette is superveelzijdig en een echte allemansvriend!
Een keer iets anders maken met courgette? Probeer eens courgetti, waarbij de courgette in hele kleine sliertjes wordt gesneden als vervanger van spaghetti.
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
Met z’n felgekleurde huid en zoete smaak is het een echte allemansvriend. Geliefd bij jong en oud, zowel rauw als gegaard. Serveer reepjes rauwe paprika met hummus als voedzaam tussendoortje of rooster hele exemplaren in de oven. Doordat paprika’s hol zijn lenen ze zich ook om te vullen. Lekker met verschillende soorten groenten en eventueel nog gehakt of geraspte kaas.
Seizoensfruit verschilt van maand tot maand. Ontdek daarom in dit artikel welk seizoensfruit in welke maand verkrijgbaar is!
Welke groente eet je in welke maand? Iedere maand is er wel een andere seizoensgroente beschikbaar. We geven een makkelijk overzicht.
Van groene asperges tot aubergine op de BBQ: lees in dit artikel alles over 5 verschillende groente op de BBQ grillen.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres