Groente op de BBQ grillen is één van de lekkerste groentebereidingen en ook nog eens leuk om te doen. Het is in de basis heel makkelijk, maar er zijn een paar dingen waarop je kunt letten. Daarbij verschilt de garing per groente, net als hoe je ze het lekkerst serveert. Lees in dit artikel alles over vijf verschillende groente op de BBQ grillen.
Groente op de BBQ grillen kan altijd, maar is het fijnst als het in ieder geval niet regent. Zo kun je de BBQ openhouden, waardoor hij goed warm blijft en de groenten mooi kunnen grillen. Hieronder lees je over vijf verschillende groentesoorten voor op de barbecue: aubergine, courgette, paprika, groene asperges en maïs. Elk heeft zijn eigen bereidingswijze en favoriete smaakmakers. Welke is jouw favoriet, of ga je het liefst voor een mix?
Aubergine
Courgette
Paprika
Groene asperges
Maïs
Aubergine is misschien wel de beste groente voor op de BBQ, de smaakt wordt namelijk héérlijk rokerig. Snij de aubergine in ronde of langwerpige plakken van minimaal een centimeter dik. Snij je ze dunner? Dan verbranden ze te snel. Smeer de plakken in met milde olijfolie of zonnebloemolie en grill ze tot je aan beide kanten strepen ziet. Dit duurt ongeveer vijf tot zeven minuten per kant, afhankelijk van de warmte in de BBQ. Leg de gegrilde aubergineplakken op een bord en besprenkel met zout, peper en eventueel nog een lekkere kruidenolie. Ook lekker met Italiaanse kruiden.
Ook courgette doet het goed op de BBQ, maar de bereiding luistert wel iets nauwer. Doordat het vruchtvlees vrij veel vocht bevat en relatief zacht is, kunnen courgetteplakken makkelijk aan het rooster blijven plakken. Zorg dus dat je de plakken niet te dun snijdt (ook weer ongeveer één centimeter dik) en besmeer met voldoende olie. Kruid de courgette na het grillen met zout en peper, citroenrasp en verse basilicum.
Paprika kun je op verschillende manieren grillen: in stukken of in z’n geheel. In stukken is ideaal als je paprika’s wil grillen voor een grote groep. Je maakt ze eerst schoon door de zaadlijsten te verwijderen, besmeert ze met olie en grilt ze vervolgens aan beide kanten tot je strepen ziet. Kook je voor niet al te veel mensen, dan is het nog lekkerder om ze in hun geheel te grillen op de BBQ.
Besmeer de hele paprika met olie en grill aan alle kanten tot je donkere blaren ziet. Leg de paprika’s na afloop in een kom en bedek met vershoudfolie. De schil stoomt nu los van het vruchtvlees en kun je er na tien minuten aftrekken. Dit kost wel iets meer moeite dan in stukken grillen, dus het is minder geschikt voor grotere groepen. Tip: bewaar het vocht dat uit de paprika’s loopt en gebruik voor dressings, marinades en sauzen.
Een ware traktatie, dat zijn groene asperges van de BBQ. Groene asperges zijn al een luxeproduct van zichzelf en hebben maar weinig nodig, maar dat geldt al helemaal als ze van de BBQ komen. Breek de houtige uiteindes af en meng de asperges met olie. Grill ze rondom goudbruin, twee tot drie minuten per kant. Leg de groene asperges op een mooie schaal, besprenkel met zeezout en eventueel citroenrasp. Ook lekker: wikkel rauwe groene asperges in ontbijtspek of Parmaham en grill ze in hun nieuwe jasje.
Tot slot dé groente die niet mag ontbreken bij een BBQ: maïs. Doordat verse maïskolven er relatief lang over doen om te garen, zijn ze perfect voor een BBQ. Je legt ze erop en hebt er nauwelijks omkijken naar. Ze doen het goed bij hoge en lage temperaturen, maar kunt ze ook wikkelen in aluminiumfolie om zo te laten stomen. Smeer ze aan alle kanten in met olie en draai regelmatig om. Het duurt ongeveer twintig minuten tot ze gaar zijn. Je kunt de maïskolven ook eerst gaarkoken in een pan of voorgegaarde maïskolven kopen. Dan hoeven ze alleen nog maar een kleurtje te krijgen en zijn ze klaar. Serveer gegrilde maïskolven met een klontje boter, zeezout en gehakte peterselie of koriander.
Groenten grillen op de BBQ is lekker, maar denk ook eens aan groentepakketjes. Niet alleen makkelijk, óók vol van smaak. Lees hier meer.
Aardappels poffen is appeltje eitje en hetzelfde geldt voor groenten poffen. Lees in dit artikel alles over poffen, met tips en lekkere recepten.
Zeg je barbecue, dan zeg je saus! In dit artikel vind je een aantal BBQ sauzen (met recepten!) om zelf te maken. Met 1 geniale tip.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres