Fruit heerlijk! Je kunt zo’n beetje elke fruitsoort jaarrond of een groot gedeelte van het jaar kopen in onze winkels. Afhankelijk van of het fruit in Nederland in het seizoen is komt het fruit van de volle grond in Nederland, uit kassen of uit het buitenland. Seizoensfruit uit de volle Nederlandse grond is vol van smaak en vaak goedkoper, omdat het niet zo’n lange weg hoeft af te leggen. In dit artikel vertellen we daarom alles over seizoensfruit uit Nederland, welk fruit wordt in welke maand geoogst?
Appels en peren kun je zo’n beetje het hele jaar door kopen uit Nederland, maar de meeste andere fruitsoorten zijn toch echt seizoensgebonden. Van pruimen tot aardbeien en van bessen tot perziken: dit seizoensfruit eet je het lekkerst in deze maanden. Let wel, dat fruit soms verkrijgbaar is in een bepaalde periode betekent nog niet dat het dan in Nederland in het seizoen is. Zo worden veel vruchten geïmporteerd uit andere landen, zoals citrusvruchten, mango en ananas.
Het kalenderjaar begint zoals altijd midden in de winter. Dat betekent dat de keuze uit seizoensfruit in Nederland beperkt is, maar wees niet bang: er is genoeg lekkers om van te genieten. Zo is januari dé maand om volop te genieten van appels en peren, van friszuur tot lekker zoet. Eet ze zo uit het vuistje of ga ermee aan de slag in de keuken. Maak er bijvoorbeeld een appeltaart, perenchutney of appelschotel mee. Ook spelen de bloedsinaasappel, de mandarijn, minneola en sinaasappel een belangrijke rol in januari. Deze komen alleen niet uit Nederland.
Ook in februari staan de appels en peren weer centraal. Naarmate het seizoen vordert ontwikkelt ook de smaak van appels en peren mee. Deze vruchten worden meestal aan het eind van het jaar geoogst om de maanden erna te laten rusten. Hierdoor wordt de smaak voller en vaak zoeter. Dit zal je dan ook merken in de maand februari!
De lente is in aantocht. Nog even wachten en dan komen de fruitsoorten van de lente weer in de schappen. Naast de bekende appels en peren worden er namelijk ook aardbeien geoogst. Weliswaar pas aan het einde van de maand, maar de warmte is in zicht.
Appels
Peren
In april wordt het steeds warmer, al doet de maand vaak wat hij wil. Het seizoen van appels en peren komt aan zijn eind, maar de aardbei maakt zijn intrede. Heb je nog appels of peren in huis? Maak er appelmoes van en doe in weckpotten. Of vries de moes in! Ingevroren appelmoes en perenmoes blijven zo’n drie maanden houdbaar in de vriezer. Ook ideaal als babyhapje.
De maand mei staat bekend om de eerste Hollandse aardbeien! Mei is namelijk ook de maand dat, zeker als het zonnig en warm is, de eerste aardbeien weer hun rode blossen tonen.
En toen was het opeens zomer, met volop rood fruit. De maand juni mag dan bekend staan om de witte asperges, maar ook het fruit krijgt een glansrol op het bord. Geniet van aardbeien, abrikozen en perziken. Lekker zo uit het vuistje, met een beetje gezoete crème fraîche of door een taart of cake.
Ook juli kent volop rood fruit, maar introduceert ook de eerste kersen, pruimen en bramen. De kersen en pruimen zijn in het begin misschien nog niet zo vol, maar laat ze goed rijpen of wacht nog een paar weken en het is weer volop genieten geblazen.
Heb je al genoeg van al dat heerlijke fruit? Natuurlijk niet. Van ontbijt tot bruisende drankjes en van tussendoortjes tot zomerse desserts, het rode fruit is in volle glorie verkrijgbaar. Geniet van volle zoete aardbeien en frambozen, en al het lekkere seizoensfruit dat de maand augustus heeft te bieden.
De zomervakantie is voorbij en de scholen zijn weer begonnen. In het fruitschap vind je de laatste restjes blauwe bessen, frambozen en bramen, die op hun beurt weer plaatsmaken voor de terugkomst van de appels en peren. Let wel: aan het begin van het seizoen zijn appels en peren vaak nog wat fris en mild van smaak.
De herfst heeft zijn intrede gedaan en de bomen worden langzaam kaal. Dat merk je dan ook in het fruitschap. Appels en peren zijn er namelijk weer volop, dus tijd voor moes, taart en compote!
Naarmate het kalenderjaar eindigt, worden de appels en peren steeds voller en zoeter van smaak. Ze worden aan het begin van het seizoen geoogst en mogen vervolgens rijpen en rusten. Dit proef je dan ook in november! Maak daarom weer volop de lekkerste appeltaarten, appelmoes en andere zoete recepten met appels. Of verwerk ze door hartige gerechten zoals salades en hartige taarten.
Tot slot het seizoensfruit in december: het is wederom appels en peren wat de klok slaat, maar dat mag de pret niet drukken. Geniet ervan in alle vormen, kleuren en maten, en verwerk ze in je favoriete gerechten of eet ze rauw. In deze feestmaand zijn appels en peren ook ideaal als gezonde snack (lekker met een lepel 100% pindakaas), als bijgerecht (in plaats van bijvoorbeeld stoofperen of in de vorm van een ovenschotel) of tijdens het dessert.
Bij seizoensproducten is ALDI afhankelijk van de oogst in Nederland. ALDI probeert zo veel mogelijk om seizoensproducten uit Nederland te verkrijgen. Indien niet mogelijk wordt er afgeweken naar andere landen.
Welke groente eet je in welke maand? Iedere maand is er wel een andere seizoensgroente beschikbaar. We geven een makkelijk overzicht.
Bederft jouw groente en fruit te snel? Met deze tips kun je groente en fruit langer bewaren.
Fruit bewaren op de fruitschaal, zonder dat het fruit bederft? Lees in dit artikel tips voor fruit bewaren op én naast de fruitschaal.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres