Wordt mango snijden bij jou al snel een kliederboel, met verloren vruchtvlees en scheef gesneden stukjes in overvloed? Dan is dit artikel perfect voor jou. Hierin lees je namelijk precies hoe je vliegensvlug een mango in nette plakjes of stukjes snijdt. Inclusief tips om een aangesneden mango te bewaren, te controleren of hij rijp is én de lekkerste mangorecepten.
Voor je begint met snijden is het vooral belangrijk om te weten of de mango wel echt goed rijp is. Er is namelijk niets zo teleurstellend als een onrijpe mango. Als een mango rijp is merk je dat aan twee dingen. De eerste is de geur, die moet grassig en tegelijk ook zoet zijn. Daarnaast moet het vruchtvlees enigszins zacht aanvoelen als je erin drukt, maar wel blijven terugveren. Een rijpe mango voelt vergelijkbaar met de muis van je hand als je je duim naar je pink brengt, net als wanneer je de garing van een biefstuk controleert. Controleer voorzichtig of de mango rijp is, je wil geen bruine plekken achterlaten. Is de mango nog te hard? Laat ’m dan nog even voor wat het is.
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
Dan het moment suprême: de mango snijden. Zet de mango met het kroontje naar boven op een stevige plank en hou 'm goed vast. Zet een scherp koksmes een halve tot hele centimeter rechts of links van het kroontje en beweeg in een vloeiende beweging naar beneden. Kom je tijdens het snijden de pit tegen, kantel dan je mes licht naar buiten zodat je de vorm van de pit kan volgen. Zo snij je zo strak mogelijk langs de pit naar beneden tot de eerste plak los is van de mango. Draai de mango om zodat het snijvlak nu aan de andere kant staat, terwijl het kroontje nog steeds naar boven wijst. Herhaal de vorige stap en leg beide plakken apart.
Leg de resterende mango met de platte kant op de plank. Snijd met het koksmes of eventueel met een kleiner mesje langs de pit zodat ook de rest van het vruchtvlees loskomt. De meeste mangopitten zijn bol, waardoor er eventueel nog restjes achterblijven op de pit. Snijd dit ook los of eet het direct als snack voor de chef van de pit af. Als het goed is heb je nu een kale mangopit over. Gooi deze weg.
Je kunt nu twee dingen doen: of je zet de smalle kant van één van de mangoplakken op de rand van een stevig glas en duwt deze naar beneden. Het is de bedoeling dat het glas de schil volgt, waardoor het vruchtvlees loskomt en uiteindelijk in het glas valt. Herhaal dit bij de andere stukken en snij het vruchtvlees in de gewenste plakjes of stukjes. Je kunt er ook voor kiezen om het vruchtvlees aan de kant van het snijvlak in te snijden in de gewenste vorm. Duw vanuit de bolle kant de schil richting het vruchtvlees zodat dat aan de buitenkant zit. Hou de mango boven een plank en haal een scherp mes voorzichtig langs de schil. De mangoblokjes of -plakjes vallen er vanzelf af.
Mango prachtig gesneden, maar heb je nog over? Helaas kun je mango niet zo lang bewaren, vooral omdat het vruchtvlees heel snel bruin kleurt. Bewaar stukjes of plakjes in een plastic bakje dat je luchtdicht kunt afsluiten in de koelkast of in de vriezer. Heb je maar een helft van de mango gesneden? Verpak de mango dan in vershoudfolie en bewaar in de koelkast. Gesneden mango is nog twee tot vier dagen in de koelkast houdbaar. Ondanks de bruine kleur is de mango binnen die termijn vaak nog wel gewoon goed om te eten.
Rijpe mango is veel te lekker om te laten liggen, al helemaal als hij in het seizoen is. Zie je ze in het schap liggen? Haal ze dan in huis en maak er de lekkerste recepten mee. Denk aan een tropische smoothiebowl of sticky rice met mango, maar ook hartige gerechten zoals slawraps met kipsaté, een mangosalsa voor bij zalm of gambahapjes met mango en koriander. Heb je gesneden mango over en wil je dit graag opmaken? Maak dan de makkelijke mangojam, die is daarna nog ongeveer een week houdbaar in de koelkast.
Mango sticky rice is een iconisch dessert uit de Thaise keuken. Met kokosmelk wordt een romige rijstepap gemaakt, die heerlijk is in combinatie met de exotische vrucht.
Voor de lunch of als licht diner: deze avocadosalade met garnalen, mango en tomaat is gezond én vol van smaak.
Op zoek naar een snel en makkelijk avondmaaltje? Dan heb je dat met deze falafel wrap met gegrilde bloemkool, mango en chiliyoghurt gevonden.
Ananas snijden is simpel met deze tips. Lees hier hoe je zelf een ananas schilt en snijdt, maar ook bewaart en controleert of hij rijp is.
Wil jij jouw sapjes of smoothies ook eens net iets anders maken? We geven 3 leuke twists om de dag op een bijzondere manier te beginnen.
Paprika snijden is niet moeilijk, maar met déze handige truc gaat het altijd goed én supernetjes. Lees hier meer.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres