De bladeren vallen van de bomen, de verwarming gaat omhoog en de schappen liggen weer vol met knalgroene spruitjes. Dat kan maar een ding betekenen: het is winter! Kun je niet wachten om zelf spruitjes te koken of kun je wel wat inspiratie gebruiken? Lees dan vooral verder. In dit artikel lees je namelijk alles over spruitjes koken, roosteren, wokken en zelfs hoe je ze rauw kunt verwerken in gerechten. We geven ook de lekkerste recepten met spruitjes zodat jij meteen aan de slag kunt.
Spruitjes koken is de bekendste manier om spruitjes te bereiden, maar pas op dat je ze niet te lang kookt. Bij te lang koken wordt de smaak namelijk bitter en de structuur zachter. Zonde, want zo verlies je de pure fris-hartige smaak en bite van de spruitjes. Wat is dan de beste kooktijd? Dat is afhankelijk van de grootte van de spruitjes. Wil je een beetgaar resultaat, kook ze dan tussen de 7 en 12 minuten. Gaan de spruitjes na het koken ook nog in de oven? Kook ze dan een paar minuten korter omdat ze in de oven nog verder garen. Als je van zachtere spruitjes houdt kun je de spruitjes 14 tot 20 minuten koken. Controleer met een scherp mesje hoe gaar ze zijn en voeg bij het kookwater eventueel een snufje zout voor meer smaak.
Een populaire en ontzettend makkelijke bereidingswijze voor spruitjes is roosteren in de oven of wokken. Zeker in de oven kost het nauwelijks moeite. Zorg dat de spruitjes zo veel mogelijk hetzelfde formaat hebben en halveer eventueel grotere exemplaren. Meng op een met bakpapier beklede bakplaat of in een ovenschaal met een scheutje olijfolie en je favoriete smaakmakers. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er lekker bij: van gedroogde kruiden en noten tot balsamico-azijn, honing, sojasaus, (geiten)kaas en citroensap. Rooster de spruitjes 15 tot 18 minuten in een oven van 200 graden. Schud de bakplaat of ovenschaal halverwege.
Liever wokken of roerbakken? Zorg dan dat je zo veel mogelijk kleine spruitjes hebt en halveer grote exemplaren. Verwarm een grote wok op hoog vuur met een scheutje wokolie en bak hierin de spruitjes gedurende 7 tot 10 minuten of tot ze gaar zijn. Roer ze continu om en zorg dat de pan goed heet blijft. Voeg tijdens het bakken ingrediënten zoals sojasaus, ketjap, sambal, balsamico-azijn of honing toe, net als specerijen.
Wist je dat je spruitjes ook rauw kunt eten? Door hun fris-hartige smaak en krokante bite zijn ze ideaal door salades of (cole)slaws. Maak de spruitjes eerst schoon en gebruik het liefst de kleintjes, die zijn wat minder bitter. Snijd ze met een scherp mes in dunne plakjes of snijd in dunne reepjes op een keukenmachine. Verwerk de spruitjes door salades en slaws met je favoriete ingrediënten, zoals stukjes peer, geitenkaas, witlof, witte kool, wortel, yoghurtdressing, rozijnen en mandarijnpartjes.
Trek gekregen? Bekijk dan onderstaande recepten met spruitjes. Van spruitjes met spek uit de oven tot een ovenschotel met pompoen, een pastaschotel met prei en ham en een frittata met aardappel en spek. Spruitjes hebben overigens maar weinig nodig om lekker te zijn, zeker als je ze in de oven roostert of wokt. Je kunt dus ook makkelijk zelf aan de slag gaan met ingrediënten die je nog in huis hebt. Tip: combineer spruitjes met iets zuurs en zoets, dan zijn de smaken altijd in balans.
Aardappels poffen is appeltje eitje en hetzelfde geldt voor groenten poffen. Lees in dit artikel alles over poffen, met tips en lekkere recepten.
Maak een oud-Hollandse stamppot! We zetten 6 varianten op een rij die net even anders zijn. Dat is nog eens wat anders dan de boerenkool- of andijviestamppot.
Ovenschotels zijn de oplossing voor een makkelijke avondmaaltijd. Lees hier 5 heerlijke opties die je zo in de oven schuift.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres