Aardappels poffen en groenten poffen is dé manier om op een hele gemakkelijke manier je ingrediënten om te toveren tot een bom vol smaak. Van gewone aardappels en zoete aardappels tot bieten, aubergines en knolselderij, er zijn legio groenten en knollen die je kunt poffen. In dit artikel lees je welke groenten lekker zijn om te poffen, hoe je dat het beste doet én welke smaakcombinaties het lekkerst zijn.
Poffen is een bereidingswijze waarbij je een ingrediënt, bijvoorbeeld een aardappel of rauwe biet, in zijn geheel gaart. Je kunt dit doen met allerhande groenten en aardappelsoorten, maar het werkt het best met stevige, knol-achtige producten die meestal onder de grond groeien. Denk aan aardappels, bieten, knolselderij, prei, knoflook en uien, maar je kunt ook tomaten en aubergines poffen.
Door de groente of aardappel in aluminiumfolie of bakpapier te garen kan het vocht niet ontsnappen. Hierdoor blijft zowel het vocht als de smaak in de groente, en wordt het product dus extra smaakvol zonder dat het uitdroogt. Je kunt de groenten of aardappels in de oven poffen, maar ook op de barbecue of zelfs op direct vuur zoals je gasfornuis. De aluminiumfolie of het bakpapier zorgen er namelijk samen met de schil voor dat het product wordt beschermd en daardoor niet zal verbranden. Tot slot is poffen een ontzettend makkelijke bereidingswijze, omdat je er geen omkijken naar hebt.
Poffen kan dus met veel verschillende ingrediënten, van aardappel tot biet. Hoe langer het product gaart, hoe meer de smaken zich kunnen concentreren en uiteindelijk rijker worden. Het kan dus helpen om vooral groenten te poffen die wat langer de tijd nodig hebben, net als aardappels. Denk hierbij aan knolgroenten, zoals bietjes en knolselderij. Lang garen is overigens geen must, want je kunt ook prima groenten uit de familie van de ui, aubergines, paprika’s en tomaten poffen. Die hebben alleen wat minder lang nodig.
Deze groenten kun je poffen:
Poffen is dus erg makkelijk, maar hoe je dat precies? Verwarm als eerst de warmtebron voor, bijvoorbeeld de oven of barbecue. Omdat je de groente of aardappel in z’n geheel poft is het raadzaam om de temperatuur flink op te stoken, tot 200-225 graden. Bereid vervolgens de producten voor: prik in aardappels of knolgroenten kleine gaatjes met een vork of scherp mes. Wrijf in met een beetje olijfolie en een snufje zout, en besprenkel eventueel met gedroogde kruiden.
Leg de aardappels of groenten op een stuk aluminiumfolie of bakpapier en pak ze helemaal in. Leg ze nu in het midden van de oven, op de barbecue (tussen de kolen of op het rek) of op het gasfornuis (direct op de vlammen). Afhankelijk van het product en de grootte pof je de producten 20-60 minuten. Tomaten en paprika’s hebben maar een minuut of 20 nodig, kleine knolgroenten en aardappels ongeveer 45 minuten en grotere producten al snel een uur. Als je gebruik maakt van directe hitte – bijvoorbeeld op de kolen van de barbecue of op de vlammen van het gasfornuis, draai de pakketjes dan om de 10 minuten om. Zo garen ze gelijkmatig.
Controleer of de ingrediënten gaar zijn door een scherp mesje of naald in de kern te steken. Komt deze er makkelijk uit, dan zijn ze gaar. Als dat niet het geval is gaar je ze nog even door. Laat de pakketjes iets afkoelen en pak uit. Serveer met alleen een beetje olijfolie en eventueel verse kruiden, of serveer met je favoriete smaakmakers zoals yoghurt, kaas, groenten, vis of vlees.
Gek op friet? Met de Grote Patatjes Gids maak je pommes frites als de allerbeste. Van zelfgemaakte friet tot patatje rendang en alles ertussenin.
Gebakken aardappeltjes zijn altijd goed. Uit de pan, airfryer of de oven. Met boter, olie of allebei. Zo maak je de ultieme gebakken aardappeltjes.
Houd jij ook zo van de Hollandse keuken? Een uitgebreid overzicht mét recepten van toffe en bijzondere Hollandse gerechten.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres