4 Franse eetgewoonten om te smullen!
Droom jij ook regelmatig van een vakantie en lekker eten in Frankrijk? Van glooiende landschappen vol wijngaarden? Van oesters en champagne? Van zoveel soorten kaas dat er niet genoeg stokbrood voor is om ze allemaal te proeven? Frankrijk is het land van de heerlijke eetgewoonten. In dit artikel staan de lekkerste, meest Franse eetgewoonten voor je op een rijtje. Bon appetit!
Eetgewoonten in Frankrijk
Stokbrood en rode wijn bij het eten zijn de basis voor een Franse maaltijd. Weet jij welke eetgewoonten de Fransen er nog meer op na houden? Bereid je voor op veel en warm eten op allerlei momenten van de dag.
1. Warm eten tussen de middag
De lunch is voor de Fransen veel belangrijker dan het avondeten. Daarom is de lunch voor de Fransen vaak een grote, warme maaltijd. Dat komt overigens ook omdat Fransen maar weinig ontbijten, vaak alleen een simpel croissantje of een pain au chocolat (chocoladebroodje) en daar kun je natuurlijk niet de hele dag mee door. Waan jij je graag even in Frankrijk? Serveer een Franse maaltijd dan rond het middaguur, het liefst compleet met een lekker glas witte of rode wijn. Natuurlijk hoeft dat niet iedere dag! Welke gerechten serveer je bij een Franse lunch? Deze suggesties zijn een aantal Franse bekenden en favorieten bij velen.
-
Naar recept: Franse quiche
-
Naar recept: klassieke Franse coq au vin blanc
-
Naar recept: salade nicoise met tonijn
2. Iedere dag een driegangenmenu
Fransen houden van goed en lekker eten. Daarom is een maaltijd eigenlijk geen maaltijd als het geen driegangenmenu is. Klinkt dat als veel werk? Geen paniek, het voorgerecht mag een makkelijke salade zijn met een simpele mosterdvinaigrette. En het dessert? Het liefst een stukje taart. Geheel in Franse sferen serveer je natuurlijk een heerlijke tarte tatin. Maak de Franse maaltijd compleet en serveer overal stokbrood bij. Lekker om in een Franse stoofpot te soppen of om je bord mee schoon te maken na de maaltijd.
-
Naar recept: Franse salade Lyonnaise (met spek en eitje) voor de lunch
-
Naar recept: tarte tatin met peer
Franse eetgewoonten: snacken!
Naast lekker eten, weten de Fransen ook hoe ze buiten de maaltijd om kunnen genieten. Franse snacks zijn een onmisbaar element in de Franse eetgewoonten.
3. De goûter: het Franse 4-uurtje
Dit herken je vast ook wel: na de lunch en vóór het diner begin je langzaamaan weer een beetje trek te krijgen. In Frankrijk wordt deze trek opgelost met een zogenaamde goûter: het Franse 4-uurtje. Dit is een zoete snack: een koekje, cakeje of een lekker stuk Frans stokbrood met chocoladepasta. Jawel, Fransen zijn echte zoetekauwen.
4. Franse snacks: kaas en charcuterie
Kaasliefhebbers, opgelet! Franse eetgewoonten zijn niet compleet zonder lekker veel kaas. Gelukkig is ieder moment van de dag een perfect moment om kaas te eten, als je het aan de Fransen vraagt. Van sterke blauwe kaas tot romige brie. Natuurlijk mogen er voor de vleesliefhebbers ook wat plakjes ham of droge worst bij. Zolang je er maar wél stokbrood bij eet!
Op het boodschappenlijstje:
Meer zoals dit:
Zo vier je vakantie in de tuin
Je hoeft helemaal niet naar verre oorden af te reizen om op vakantie te gaan. Met deze tips vier je vakantie in de tuin.
Zo maak je een gezonde borrelplank
Een gezonde borrelplank maak je in een handomdraai, zonder dat het saai wordt. Maak deze plank met gezonde borrelhapjes en geniet!
Zo geef je een Franse apéro: de Franse vrijmibo
Er is geen beter moment om je in Frankrijk te wanen dan op vrijdagmiddag. Dan is het namelijk tijd voor een Franse vrijmibo: de apéro. Zó organiseer je hem.