Tarte tatin met peer
Gemiddeld
40 Min
6 Personen
- citroen
- peren
- gezouten roomboter
- suiker
- kaneelstokje
- vanillesuiker
- rol bladerdeeg (of 4 plakjes)
- bloem
- Optioneel: vanille-ijs
Ingrediënten
6 Personen
- citroen
- peren
- gezouten roomboter
- suiker
- kaneelstokje
- vanillesuiker
- rol bladerdeeg (of 4 plakjes)
- bloem
- Optioneel: vanille-ijs
Bereidingswijze
Stap 1
Verwarm de oven voor tot 230 graden.
Stap 2
Knijp de citroen uit in een kom met water.
Stap 3
Snijd zes plakken van elke peer, van boven naar onderen. Dompel de plakken peer onder in het citroenwater, zo vermijd je dat ze bruin worden.
Stap 4
Verwarm een ovenbestendige koekenpan op medium vuur en smelt de boter. Voeg de suiker toe en roer continu met een houten lepel, tot het begint te bubbelen en er een mooie goudbruine kleur verschijnt. Haal de pan van het vuur en roer de vanillesuiker erdoor.
Stap 5
Giet de plakken peer af en dep ze droog met een schone theedoek. Leg ze in een mooie cirkel in de pan met de karamel.
Stap 6
Bestrooi het werkblad met wat bloem en leg daar vier plakjes bladerdeeg op. Leg die tegen elkaar aan zodat een groot vierkant ontstaat. Duw de randen aan en gebruik een deegroller om er één grote lap van te maken.
Stap 7
Snijd een cirkel uit deze lap die iets groters is dan de oppervlakte van de pan met peren.
Stap 8
Leg de lap bladerdeeg voorzichtig boven op de peren en duw het geheel een beetje aan. Prik het bladerdeeg over de gehele oppervlakte in met een vork.
Stap 9
Zet de pan gedurende 25 minuten in de warme oven, met het bladerdeeg bovenop.
Stap 10
Tijd om de tarte tatin met peren om te keren en uit de vorm te halen. Plaats daarvoor een bord (groter dan de diameter van de pan) boven op de pan en draai de pan in een vloeiende beweging om zodat de tarte tatin op het bord terecht komt. Gebruik ovenwanten.
Prijs van het gerecht
De prijs van dit gerecht is ongeveer €0,30 per persoon.
Tip
Erg lekker met een bolletje vanille-ijs!