MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

3 manieren om rijst te koken: in ruim water, droog koken & stomen 

Rijst is een heerlijke basis voor allerlei recepten. Van Aziatische gerechten tot zoete desserts, met rijst kun je alle kanten op. De grote vraag is alleen: hoe kook je rijst? In dit artikel lees je drie verschillende manieren om rijst te koken.

Rijst wassen: wel of niet?

Vroeger werd rijst altijd gewassen, omdat er nog wel eens viezigheid en kleine steentjes tussen de korrels te vinden was. Nu zijn de productieprocessen zo verfijnd, dat je rijst in principe niet meer schoon hoeft te maken. Wat maakt dan het water zo troebel? Nou, dit heeft alles te maken met het laagje zetmeel dat van nature op de rijstkorrel zit. Door het schuren van de korrels tegen elkaar tijdens het vervoeren, laat een deel van het zetmeel los, wat de rijst een beetje 'stoffig' maakt. Door de korrels even te spoelen, verwijder je het stof. Wel heeft het wassen van rijst invloed op de structuur die je overhoudt na het koken.

Plakkerig of luchtig?

Door rijst te wassen, spoel je naast het stof ook de rest van het zetmeel van de korrel af. Het zetmeel zorgt er juist voor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Bij sushi of risotto wil je dit, maar bij andere gerechten misschien niet. Bedenk dus wat voor rijst het beste bij het gerecht past dat je wilt maken. Wil je plakkerige rijst? Dan kan je de rijst dus beter niet spoelen.

Rijst wassen met zeef

Om rijst te wassen, doe je de rijst in een vergiet en spoel je het af met koud water. Schep voorzichtig met je hand de korrels een beetje om. Je kunt de rijst ook in een pannetje doen, koud water erbij, even roeren en afgieten in een zeef of vergiet. Herhaal de stappen net zo lang totdat het water niet meer troebel is.

Rijst wassen zonder zeef

Geen zeef of vergiet bij de hand? Doe dan net als bovenstaande stap de rijst in een pannetje, koud water erbij, even roeren en giet af met een deksel. Hou de deksel een klein beetje schuin, zodat het water langs een klein gleufje eruit kan lopen en de rijst achterblijft. Op deze manier blijft er wel zetmeel achter op de rijst, dus moet je deze stappen een paar keer herhalen tot het water niet meer troebel is.

Rijst koken in ruim water

De klassieke – en de makkelijkste - manier om rijst klaar te maken is om de rijst te koken in ruim water. Hoe pak je dit nu het beste aan? Pak een grote pan en vul deze met water, ten minste drie keer zoveel als de hoeveelheid rijst die je gaat koken. Breng het water aan de kook en voeg de rijst toe. Wacht nu totdat het water weer kookt en zet het vuur op een laag pitje. Leg het deksel half op de pan en laat de rijst zachtjes koken. Houd je aan de kooktijd op de verpakking. Als de rijst klaar is giet je het water af in een zeef of vergiet en schep het weer terug in de pan. Laat de rijst nog 5 minuten staan met het deksel op de pan (zonder vuur eronder). Schep de rijst voor het serveren nog even om.

tip

Het is heerlijk om rijst te koken met een smaakmaker. Giet de rijst af en roer citroen- of limoenrasp of een beetje chilivlokken erdoor.

tip

Rijst droog koken

Wil jij de rijst gaan droogkoken? Gebruik dan precies de hoeveelheid water die de rijst nodig heeft om gaar te worden, zonder dat je de rijst nog moet afgieten of de rijst te plakkerig is. Goed afmeten is hier heel belangrijk: te veel én te weinig zijn allebei niet goed. Ga uit van een 1:2 ratio rijst-water. Voor iedere hoeveelheid rijst gebruik je dus een dubbele hoeveelheid water. Breng het water met de rijst aan de kook, zet het vuur lager en laat zachtjes doorkoken met de deksel op de pan. Kooktijd verstreken? Haal de pan van het vuur en laat de rijst nog een paar minuten nastomen.

sticky mangor rice

Rijst stomen

Snelkookrijst stoom je gemakkelijk klaar in een stoompan of -mandje. Vul de onderste helft van de pan met water en breng het aan de kook. Zet de afgesloten stoompan erbovenop en stoom de rijst in 20-30 minuten klaar.

Hoeveel gram rijst eet je per persoon? 

Je kunt ongeveer 75-100 gram ongekookte rijst per persoon rekenen, veel mensen gebruiken een kopje om dit af te meten. Na het koken heb je dan ongeveer 150-200 gram rijst per persoon.

Hoe lang moet rijst koken?

In dit handige overzicht zie je precies hoe lang verschillende soorten rijst moeten koken.

  • Pandanrijst: 8-10 minuten
  • Snelkookrijst: 8 minuten
  • Zilvervliesrijst: 15 minuten
  • Basmatirijst: 10-12 minuten

Verschillende soorten rijst koken 

Voor alle soorten rijst gelden verschillende instructies. Kijk daarom altijd eerst op de verpakking en volg de aanwijzingen zoals ze hier staan uitgelegd. Wist je dat pandan een plant is? Het blad geeft pandanrijst zijn heerlijke aromatische smaak en is daarom extra lekker om desserts mee te maken.

Op het boodschappenlijstje  

Meer zoals dit: