Tomaten ontvellen is handig voor wanneer je tomatensoep of tomatensaus wil maken. In een recept zie je dan wel eens staan: ontvel de tomaten. Maar hoe ontvel je die tomaten dan precies? In dit artikel perfect leggen we stap voor stap uit hoe je het beste een tomaat kunt ontvellen met tips, recepten en een handige instructie-video zodat er niks mis kan gaan.
Het ontvellen of sjieker gezegd: pliceren – van tomaten is het kort onderdompelen van tomaten in kokend water om het vel daarna makkelijk te kunnen verwijderen. De tomaat is daarna klaar voor verder gebruik in een gerecht. In principe worden alleen grote tomaten ontvelt, bij kleine cherry-tomaatjes is dat niet nodig. Tomaten hoef je niet persé te ontvellen, maar in sommige gerechten is het fijner om het velletje er niet bij te hebben. Denk dan vooral aan stoofpotten, soepen en sauzen. In deze gerechten zijn de tomaten regelmatig ontvelt, zodat het gerecht zachter aanvoelt in de mond.
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
Allereerst begin je met de voorbereiding van de tomaten, zodat je ze op de juiste manier kunt ontvellen. Verwijder bij alle tomaten het kroontje en snijd aan de onderkant (het kontje) een kruisje – van ongeveer 1 centimeter- met een scherp mesje. Dit kruisje zet je in de tomaat zodat je straks makkelijk de vellen kunt verwijderen.
Breng een pan met ruim water aan de kook en zet een bak met ijskoud water klaar zodat de tomaten snel kunnen afkoelen. Schep een aantal tomaten in het kokende water en haal ze er na 30 seconden weer uit en schep ze in het koude water. Haal de tomaten uit het koude water en verwijder met een mesje heel makkelijk het vel van de tomaten. Schep niet te veel tomaten in één keer in het kokende water, hierdoor koelt het water te veel af, liggen de tomaten te lang in het water en worden ze te zacht.
Kan je de ontvelde tomaten ook invriezen? Het antwoord is: ja. Er is wel één maar, tomaten die uit de vriezer komen zijn erg zacht en daardoor niet goed meer bruikbaar voor in bijvoorbeeld salades of op een boterham. De ingevroren tomaten kun je wel gebruiken in een saus of soep. Heb je tomaten en andere groente over? Maak dan in één keer een grote pan tomatensaus en stop die in kleinere bakjes in de vriezer. Kook er een beetje pasta bij en je kunt op een drukke dag snel aan tafel.
Welke groente eet je in welke maand? Iedere maand is er wel een andere seizoensgroente beschikbaar. We geven een makkelijk overzicht.
Hoe kook je asperges? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je asperges kan schoonmaken, schillen, koken en bewaren.
Wil jij groente op de BBQ klaarmaken? Lees hier veel inspiratie en recepten over de lekkerste groenten voor op jouw BBQ.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres