Aardappels koken, bakken, poffen of pureren: met aardappels kun je alle kanten op. Door de relatief neutrale smaak passen ze bij zo’n beetje elk ander ingrediënt en door de eindeloze bereidingsmogelijkheden creëer je heel gemakkelijk verschillende structuren. In dit artikel leggen we uit hoe je aardappels op 4 manieren maakt, hoe lang je aardappels moet koken en hoe je ze het beste bakt in de oven. Tot slot delen we tips voor gepofte aardappels en aardappelpuree. Lees je mee?
Er zijn legio manieren om aardappels te bereiden, maar in dit artikel lichten we de vier bekendste uit. Van simpelweg aardappels koken en poffen, tot de allerlekkerste gebakken aardappeltjes en aardappelpuree. Er zit dus voor ieder wat wils bij inclusief slimme tips en smakelijke recepten. Voor jong en oud en van zomer tot winter.
Aardappels koken is eigenlijk best makkelijk, maar het kan nog weleens verschillen hoelang je aardappels moet koken. Het antwoord op die vraag is dan ook niet zo simpel, al kunnen we wel een richtlijn geven. De kooktijd van een aardappel verschilt namelijk door de grootte (hoe groter hoe langer), maar ook door het type aardappel (kruimige aardappels hebben korter nodig dan vastkokende) en hoe je ze uiteindelijk wil serveren (gewoon gekookt, door een salade of uiteindelijk gebakken of gepureerd).
Ervan uitgaande dat je aardappels in grove stukken van ongeveer 5 x 5 centimeter kookt of kleinere piepers in hun geheel, duurt het ongeveer 15-20 minuten om ze gaar te koken. Hoe kruimiger de aardappel, des te sneller ze garen. Vanzelfsprekend geldt ook dat hoe vaster de aardappel, des te langer het zal duren. Controleer altijd of de aardappels echt gaar zijn. Dit doe je met een scherp mesje of dunne naald. Glijdt het mes of de naald zonder weerstand in de aardappels? Dan zijn ze gaar.
Wil je de aardappels simpelweg koken en gelijk serveren of juist pureren? Kook ze dan tot ze gaar zijn. Wil je de aardappels koken om te verwerken door een aardappelsalade? Kook ze dan net iets langer. Door het afkoelen worden ze uiteindelijk wat steviger. Wil je ze juist gebruiken om na het koken te roosteren? Kook ze dan 2-3 minuten korter dan je normaal zou doen. Door de warmte van de pan of oven garen ze altijd nog even door.
Laat aardappels na het koken en afgieten altijd droogstomen in de pan met de deksel erop. Zo krijgen ze de mooiste structuur en komt de smaak goed tot z’n recht.
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
Gebakken aardappels is een van de lekkerste manieren om aardappels te bereiden. Door de hitte van de pan in combinatie met de olie, boter of ander type vet worden de aardappels zacht van binnen en krokant van buiten. Het enige wat ze nog nodig hebben is een snufje zout en eventueel een handje verse of gedroogde kruiden. Denk aan rozemarijn en tijm, oregano of peterselie.
Kook de aardappels in stukjes van ongeveer 3 x 3 centimeter in 12-15 minuten beetgaar. Laat ze droogstomen in de pan en verwarm een zo groot mogelijke koekenpan met een scheut olijfolie op hoog vuur. Bak de aardappelstukjes in 20-25 minuten goudbruin en krokant. Schud de aardappels zo nu en dan zodat ze aan alle kanten bruinen. Breng op smaak met zout en kruiden naar smaak. Ook lekker met geplette tenen knoflook in de pan.
Aardappels bakken kan ook in de oven. Het is nog makkelijker dan in een pan, want je hebt er geen omkijken naar. Kook de aardappels zoals hierboven beschreven. Meng in een ovenschaal of op een bakplaat met een scheut olie, een snuf zout en eventuele nog kruiden naar smaak. Rooster de aardappels in een op 220 graden voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten. De gebakken aardappels zijn klaar zodra ze goudbruin en krokant zijn.
Naar recept: Gebakken rozemarijn aardappeltjes
Aardappels poffen is de allermakkelijkste bereidingswijze voor aardappels. Het enige wat je nodig hebt is tijd en de rest zijn ingrediënten en spullen die iedereen wil in huis heeft. Zoek een paar grote aardappels uit, het liefst van hetzelfde formaat. Prik ze op verschillende plekken in met een scherp mesje of vork. Wrijf de aardappels in met olijfolie en bestrooi met zout.
Wikkel de aardappels in een stuk aluminiumfolie met de glimmende kant naar binnen. Zo blijft de hitte bij de aardappel, in plaats van dat hij wordt weerkaatst. Leg de aardappelpakketjes in een op 220 graden voorverwarmde oven of goed hete barbecue. Pof ze nu in 45-60 minuten gaar, afhankelijk van de grootte.
Je kunt ook zoete aardappels poffen. Het enige verschil is dat ze iets minder lang nodig hebben, ongeveer 40-50 minuten. Serveer de gewone of zoete aardappels met extra vierge olijfolie en eventuele wat verse kruiden zoals tijm of peterselie. Ook lekker met een paar druppels citroensap of een klontje boter.
Naar recept: Gepofte aardappel met prei en brie
Naar recept: Gevulde gepofte aardappel van de barbecue in Griekse stijl
Naar recept: Gepofte zoete aardappel met brie
Er gaat niets boven een schaal romige aardappelpuree op een winterse avond. Lekker met geroosterde groenten, een mooi stukje vlees of vis uit de oven. Of als basis voor een ouderwetse stamppot. Gebruik het liefst verse aardappels (gewone of zoete), omdat die de beste smaak hebben. Schil de aardappels, snijd in gelijke stukken en kook ze helemaal gaar in gezouten water.
Giet de aardappels af en laat droogstomen in de pan. Voeg vervolgens een klont boter of scheut extra vierge olijfolie toe voor romigheid, samen met een scheut (warme) melk of slagroom. Pureer de aardappels met een stamper of mixer met garde tot de gewenste structuur, maar nooit met een staafmixer of blender – daarvan worden de aardappels als lijm. Breng de puree verder op smaak met zout, peper, nootmuskaat, slagroom, crème fraîche, een eidooier of lepel mayonaise.
Gek op friet? Met de Grote Patatjes Gids maak je pommes frites als de allerbeste. Van zelfgemaakte friet tot patatje rendang en alles ertussenin.
Gebakken aardappeltjes zijn altijd goed. Uit de pan, airfryer of de oven. Met boter, olie of allebei. Zo maak je de ultieme gebakken aardappeltjes.
Houd jij ook zo van de Hollandse keuken? Een uitgebreid overzicht mét recepten van toffe en bijzondere Hollandse gerechten.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres