MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

Witte wijn: alles over witte wijn

Vis moet zwemmen in water, boter én in wijn, wordt weleens gezegd. Meestal wordt witte wijn bij vis geserveerd, maar het past bij veel meer verschillende ingrediënten en gerechten. In dit artikel lees je alles over witte wijn. Hoe het wordt gemaakt bijvoorbeeld, maar ook over de bekendste witte wijn soorten, hoe je goede witte wijn kunt kiezen en hoe witte wijnazijn wordt gemaakt. Trek gekregen? Onderaan vind je een lijst met lekkere recepten met witte wijn. Santé!

Witte wijn: dit moet je weten

Witte wijn is een alcoholische drank gemaakt van gefermenteerde druiven. Het alcoholpercentage van witte wijn ligt meestal tussen de twaalf en vijftien procent. Voor de productie van witte wijn worden honderden soorten druiven gebruikt die meestal wit, maar soms ook rood gekleurd kunnen zijn. De kleur van wijn ontstaat namelijk door het contact met de druivenschil en hoe korter dat contact, hoe lichter (of zelfs transparanter) de kleur. In Frankrijk wordt witte wijn gemaakt van rode druiven ‘blanc de noir’ genoemd. Dat is onder andere het geval bij Champagne gemaakt van de pinot noir druif.

Wijn wordt gemaakt door het kleurloze sap te laten vergisten met de schillen van de druiven. Dit kan maanden of zelfs jaren duren en gebeurt zowel in grote vaten als de uiteindelijke fles. Voor de productie van wijn kan een enkele druivensoort worden gebruikt, maar ook meerdere verschillende rassen. De gebruikte druivensoort bepaalt, samen met de plek waar de druiven groeien, grotendeels de smaak. Daarnaast hebben de hoeveelheid suiker in de wijn én de productiemethode invloed op het eindresultaat.

witte wijn

Witte wijnsoorten

Er bestaan ontzettend veel verschillende druivenrassen, wat betekent dat er nog veel meer soorten witte wijn bestaan. Bekende witte wijnsoorten zijn onder andere Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Viognier en Riesling.

Goede witte wijn

Of een wijn goed is, hangt af van verschillende factoren. Niet alleen de kwaliteit speelt een rol, maar ook je persoonlijke smaak. De een houdt nu eenmaal van licht en bloemig terwijl de fander het liefst een volle, boterachtige Chardonnay drinkt. Kijk dus naar je persoonlijke voorkeur en bedenk alvast wat je bij de wijn gaat eten. Op basis daarvan bepaal je welk type wijn je zoekt. Nog twee handige tips: een duurdere wijn is niet altijd beter én kijk of een wijn wellicht een prijs heeft gewonnen.

Witte wijnazijn 

Naast dat je witte wijn kunt drinken of verwerken in een gerecht, kun je er ook witte wijnazijn van maken. Hetzelfde geldt voor rode en mousserende wijn, en het resultaat is azijn met een iets andere smaak dan normaal natuurazijn. Om witte wijnazijn te kunnen maken wordt witte wijn gefermenteerd en gerijpt. Dit proces resulteert in wijnazijn zoals we die kennen. Je gebruikt witte wijnazijn onder meer door dressings en sauzen en over groenten.

Recepten met witte wijn

Als je gek bent op de smaak van witte wijn, kijk dan ook even naar onderstaande recepten met witte wijn. Je kunt – net als met rode wijn – de lekkerste gerechten verrijken met een scheutje witte wijn. Denk aan sauzen en stoofpotten, maar ook aan heerlijke gerechten met vis, kaasfondue en drankjes met witte wijn. Kies een wijn die je in eerste instantie zelf lekker vindt en die – als het even kan – ook bij het gerecht past. Zo is het een echte aanvulling op de andere smaken.

Meer zoals dit: