MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

21 weekmenu recepten voor een goede start

Een goede start is het halve werk en al helemaal als het gaat om goede voornemens aan het begin van een nieuw jaar. Met dit gezonde weekmenu maak je gelijk een vliegende start, want de gerechten zijn stuk voor stuk verantwoord en bevatten gezonde(re) ingrediënten. De basis in de meeste gerechten bestaat uit een volkoren graan of aardappel, zoals volkoren rijst, pasta, havermout of gewone aardappels. Ook bevatten de recepten in dit weekmenu voldoende fruit, groenten en eiwitten, en is de afwisseling tussen vegetarisch, vlees, kip en vis in balans. Begin het nieuwe jaar op een perfecte manier met dit verantwoorde weekmenu. Groot voordeel is dat het helemaal niet duur hoeft te zijn, want de gerechten in dit weekmenu kosten gemiddeld 2,- per persoon.

Dag 1

De eerste dag van de week is misschien wel het belangrijkst: hiermee zet je de toon voor de rest van de week. Maak je een vliegende start? Dan zit je er gelijk lekker in. Begin de dag met een frambozensmoothie met banaan, sojamelk en een lepel pindakaas. Of serveer de smoothie als smoothiebowl met nog een handje muesli bovenop. Lunch met de bloemkoolsoep met pesto en volkorenbrood en sluit ’s avonds af met een vegetarische spinaziecurry met feta en zilvervliesrijst. Alle gerechten op de eerste dag zijn overheerlijk én vegetarisch.

Frambozensmoothie met banaan, sojamelk en pindakaas
Gezonde bloemkoolsoep met pesto, zongedroogde tomaatjes en volkorenbrood
Indiase curry met spinazie en feta

Dag 2

Goed begonnen met het goede start weekmenu? Pak dan lekker door met dag 2. Op het menu staat onder andere een chiapudding met kokosmelk en fruit. Deze maak je idealiter al de avond van tevoren, zodat de pudding voldoende tijd heeft om op te stijven. Ben je het vergeten? Geen nood, chiazaad heeft aan een half uurtje ook al voldoende. Ben je van plan na deze week vaker chiapudding te maken? Weet dan dat je het heel gemakkelijk voor meerdere dagen vooruit kunt maken. Vermenigvuldig de hoeveelheden met twee, drie of vier dagen en je bent er elke ochtend nauwelijks tijd aan kwijt. De gezonde gerechten voor de lunch en het avondeten zijn lekker en makkelijk om te maken, dus ideaal als je moet werken.

Dag 3

Begin dag 3 met een bijzonder ontbijt van getoast volkorenbrood, avocado en een geraspt eitje. Makkelijk, vegetarisch en hartstikke voedzaam. En ja, even belangrijk: het is ook nog lekker. Lunchen doe je met volkoren lunchwraps met kip, mango en tomatensalsa. Het avondeten staat uit een supermakkelijke traybake met kip, zoete aardappel en paksoi. Alle drie de gerechten bevatten voldoende vezels, groenten en proteïnen.

Frambozensmoothie met banaan, sojamelk en pindakaas
Salade met zoete aardappel en kikkererwten
Traybake met kip (in soja-honing marinade), zoete aardappel en paksoi

Dag 4

Dag 4 van het jouw nieuwe start is alweer halverwege. Dat gaat snel! Merk je hoe makkelijk en lekker het allemaal is? Op dag 4 ontbijt je dan ook met een heerlijk verwenontbijt in de vorm van shakshuka met avocado. Net als de chiapudding maak je de shakshuka idealiter al de avond van tevoren, zodat je er in de ochtend niet zo veel tijd aan kwijt bent. In de middag staat getoast volkorenbrood op het menu, met een heerlijke kikkererwtendip met paddenstoelen. Sluit de dag af met een snelle curry met kokos, gember, zalm en broccoli. Lekker en gezond met zilvervliesrijst.

De Amazing Aardbei: Aardbei, blauwe bessen, frambozen, (plantaardige) melk
Toast met zelfgemaakte hummus en paddenstoelen
Curry met zalm en broccoli

Dag 5

Begin de vijfde dag deze week met een supersnel ontbijt: een bananensmoothie met avocado, mango en (plantaardige) melk. Supersimpel, snel en vooral ook vullend. Heb je een restje over? Bewaar die voor later, als tussendoortje. De lunchsalade met zoete aardappel en kikkererwten is een echte knaller, net als de vegetarische chili sin carne met vegan gehakt. Vandaag is weer een volledig vegetarische dag in het weekmenu.

Banana-rama: Banaan, avocado, mango, (plantaardige) melk
Belegd broodje met pikante hummus, aubergine en spinazie
Vegan plaattaart met zoete aardappel, biet en granaatappel

Dag 6

Wie weleens zelf granola heeft gemaakt weet hoe verslavend lekker het is. Maak in één keer een flinke pot zodat je weer vooruit kan, zoals op dag 6 met deze knapperige granola waar banaan doorheen gaat. Serveer met magere kwark of yoghurt, samen met vers fruit of fruit uit de diepvries. Lunch met dit verrassende gerecht: Mexicaanse lunchtoast met volkorenbrood, zwarte-bonenpuree, tomaatjes en een eitje. ’s Avonds staan er rode-koolsteaks met sambalyoghurt, cashewnoten en Oosters gemarineerde kabeljauwfilet op het menu.

Knapperige granola met banaan
Volkoren toast met zwarte bonenpuree, tomaatjes en een eitje
Rode koolsteak met kabeljauw en sambalyoghurt

Dag 7

Het is zover: het is alweer dag zeven van het goede start weekmenu! Om dat te vieren staat er een feestelijk ontbijt op de planning: roerei met champignons, courgette en volkorenbrood. Breek de dag met pan con tomaten met uiteraard ook volkorenbrood en sluit de week af met volkoren fusilli met erwtjes, broccoli, prei en mozzarella. Een feestelijk vegetarisch einde van deze eetweek.

Roerei met groenten op volkorenbrood
Pan con tomate op volkorenbrood
Volkorenpasta met erwtjes, broccoli en mozzarella

Wat eten we vandaag?

Wat eten we vandaag? Dit is één van de meest gestelde vragen en met een weekmenu kun je daar elke dag van de week meteen antwoord op geven. Kies uit de verschillende weekmenu’s op de website of stel er zelf een samen. Een weekmenu is erg handig, omdat je vooruit kunt plannen en in een keer boodschappen kunt doen voor de hele week. Dat scheelt niet alleen tijd, maar ook geld.

Goede start weekmenu 

Met dit goede start weekmenu begin je het nieuwe jaar meteen goed, al kun je het natuurlijk het hele jaar door gebruiken. Het bevat maar liefst 21 recepten, verdeeld over 7 dagen en is inclusief ontbijt, lunch en avondeten. Alle gerechten zijn gezond of verantwoord en serveer je waar mogelijk met volkoren producten zoals volkorenpasta, zilvervliesrijst, havermout of volkorenbrood.

Gezonde gerechten 

Op zoek naar gezonde gerechten? Die vind je in dit goede start weekmenu. De gerechten in dit weekmenu zijn gezond of gezonder, wat inhoudt dat ze worden gemaakt met producten uit de Schijf van Vijf of een weekkeuze zijn. Zo vind je er onder andere gezonde gerechten met kip, simpele gezonde gerechten en vegetarische gezonde gerechten. Gebruik waar mogelijk altijd volkoren producten en het liefst zo vers mogelijk.

Meer zoals dit: