Gazpacho soep: hoe maak je het en waar komt het vandaan?
Gazpacho is de beroemde ijskoude Spaanse soep. Er zijn meerdere koude soepen op de wereld, maar weinig zo bekend als deze. Deze soep is namelijk zo heerlijk verfrissend en past perfect op een hete zomerse dag. We gaan je meenemen in de wereld van gazpacho; waar komt het vandaan en hoe maak je het klaar? Natuurlijk inclusief lekkere recepten.
Wat is gazpacho?
We beginnen bij het begin: wat is gazpacho eigenlijk? Die vraag is lastig te beantwoorden, omdat er vele soorten, verhalen en recepten te vinden zijn. Samengevat kun je zeggen: gazpacho is een koude soep gemaakt van rauwe groente en kruiden waarbij vaak tomaten dienen als de basis. De soep wordt niet gekookt en het liefst ijskoud geserveerd. Gazpacho wordt al eeuwenlang klaargemaakt in Spanje, er zijn dan ook veel verschillende meningen over de exacte inhoud en ingrediënten. De basis van tomaat komt wel vaak terug, maar ook paprika, komkommer, citroen, ui en knoflook behoren tot de favorieten. De soep wordt vaak gegeten met croutons en peterselie.
Waar komt gazpacho vandaan?
Het is niet helemaal duidelijk waar deze koude soep exact vandaan komt. Wat wel vaker het geval is met traditionele gerechten. Er is één mogelijkheid dat het al werd gegeten in de tijd van de Romeinen, maar er zijn ook verhalen over Spaanse herders in de bergen, die deze soep al heel lang maken. Het belangrijkste punt is dat de soep de buik vult, maar ook de dorst lest, wat essentieel is op hete dagen in de zomer.
Hoe maak je zelf gazpacho?
Het is eigenlijk heel simpel om zelf deze gazpacho soep te maken, vooral omdat je hem niet hoeft te koken. Het meeste werk zit in het koelen en dat doet de koelkast voor je. Voor de handigheid geven we een kort lijstje, zodat je die bij de hand kunt houden.
- Kies de ingrediënten die je wilt gebruiken.
- Was de groente goed en haal indien nodig de schil ervan af.
- Gebruik je als basis tomaten? Ontvel deze dan eerst, dat is lekkerder. Tomatensap kun je ook gebruiken.
- Snijd alle ingrediënten in grove stukken, inclusief de smaakmakers.
- Stop alles in een blender of pureer met een staafmixer. Let op: tomaat spettert altijd.
- Voeg niet meteen water toe, de groente bevatten zelf veel vocht.
- Voeg een beetje citroensap toe, dan blijven de groente mooi van kleur.
- Maak de soep op smaak met azijn, olijfolie, peper en zout.
Reken ongeveer één kilo groente voor vier personen, waarvan de helft tomaten zijn.
- Lees ook: hoe ontvel ik een tomaat? (met video!)
Rode gazpacho van snoeptomaat, zongedroogde tomaat en basilicum
Deze rode gazpacho krijgt extra smaak door de toevoeging van zongedroogde tomaatjes, knapperige blokjes komkommer en basilicum.
Groene gazpacho met spinazie, avocado, komkommer en garnaaltjes
Je kon eerder al lezen dat de basis van gazpacho meestal tomaten zijn, alleen er zijn uitzonderingen mogelijk. Deze groene variant met spinazie, avocado, komkommer en garnaaltjes is een perfect voorbeeld van een groene gazpacho, die je zeker een keer geprobeerd moet hebben.
Recepten voor koude soepen
Gazpacho is wereldberoemd omdat hij koud gegeten wordt en zo verfrissend is. Wist je dat je veel meer soepen koud kunt eten? Helemaal perfect op een hete dag in de zomer. Je maakt dan de soep wel warm helemaal af en laat hem dan afkoelen om later lekker koud op te eten. We geven drie voorbeelden:
Zomerse paprikasoep
Bekijk hier het heerlijke zomerse paprikasoep recept van ALDI. Makkelijk en snel te bereiden maar bovenal ook gezond en erg lekker!
Romige slasoep met garnalen en basilicum
Bekijk hier het heerlijke romige slasoep met garnalen en basilicum recept van ALDI. Makkelijk en snel te bereiden maar bovenal ook gezond en erg lekker!
Bietensoep
Bekijk hier het heerlijke bietensoep recept van ALDI. Makkelijk en snel te bereiden maar bovenal ook gezond en erg lekker!
Op het boodschappenlijstje
Meer zoals dit:
Dit zijn de lekkerste pintxos hapjes uit Noord-Spanje om zelf te maken
Pintxos zijn heerlijke hapjes uit Noord-Spanje, vergelijkbaar met tapas. Wil jij deze serveren? We geven je allemaal lekkere recepten.
Soep maken: 5 makkelijke en snelle recepten
Wil jij een soep maken die je zo op tafel zet? Hier kun je de makkelijkste, snelste en lekkerste recepten vinden voor een klein prijsje.
Stap voor stap tomaten ontvellen (met video!)
Wil jij tomaten ontvellen, maar weet je niet hoe? In dit artikel leggen we het stap voor stap uit met een video, tips en recepten.