MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

Zo maak je stap-voor-stap een Franse borrelplank

Een borrelplank serveren tijdens de borrel is altijd een goed idee, maar wat dacht je van een speciale Franse borrelplank? Waan je in een Parijs café met deze Franse hapjes en schenk er als het even kan ook nog een glaasje citron pressé (water met citroensap), Franse wijn of een ander lekker drankje bij. In dit artikel lees je hoe je zelf stap-voor-stap een Franse borrelplank voorbereidt en vult. Deze Franse borrelplank met kant-en-klare én zelfgemaakte Franse hapjes hoeft helemaal niet veel te kosten.

Franse borrelplank stap-voor-stap 

Om de perfecte Franse borrelplank te maken heb je verschillende onderdelen nodig, zoals kaas, vleeswaren, groenten, dips en brood. Per onderdeel staat uitgelegd wat je daarvoor kant-en-klaar kunt kopen of zelf kunt maken. Inclusief lekkere recepttips. Je kunt zelf kiezen wat je op jouw Franse borrelplank legt, maar de juiste verdeling zorgt wel voor een mooie balans. Al is er natuurlijk niets mis met een plank met alleen maar kaas.

  1. Kaas

  2. Vlees & vis

  3. Groenten & Fruit

  4. Sauzen & dips

  5. Brood, crackers & toastjes

franse borrelplank

1. Kaas 

De Franse borrelplank begint bij het begin en dat is in dit geval kaas. Franse kaasjes mogen natuurlijk niet ontbreken en ze vormen een mooi uitgangspunt voor de rest van de hapjes. Bepaal afhankelijk van het aantal personen hoeveel kaas je wil, uitgaande van 2-4 verschillende soorten. Naast een kaasje zoals Camembert of brie kan ook een klein kaasgerechtje lekker zijn. Zo maak je in een handomdraai zelf verse geitenkaastruffels, valt de camembert uit de oven bij iedereen in de smaak en zijn de bladerdeeghapjes met brie en perenchutney ook nog eens kindvriendelijk.

2. Vlees & vis

Mogen vlees en/of vis wat jou betreft ook niet ontbreken op een Franse borrelplank? Ga dan voor bijvoorbeeld twee soorten vleeswaren zoals rauwe ham en salami. Ernaast of in de plaats van kun je ook vis op de plank leggen, zoals gerookte zalm, makreel of sardientjes uit blik. Zeker sardientjes staan altijd erg leuk op een plank, omdat je ze nog in het blikje kunt serveren. Liever zelf iets maken? Bekijk de makkelijke Franse hapjes hieronder.

3. Groenten & Fruit 

Naast alle dierlijke hapjes zoals kaas en vis zijn groenten en fruit vaak een welkome afwisseling op de borrelplank. Denk niet aan een hele stronk broccoli voor bij de borrel, maar aan hapklare snackgroenten en bijvoorbeeld een trosje rode druiven of partjes sinaasappel. Ga voor een mix, zoals cherrytomaten, komkommer, paprika, worteltjes, bleekselderij en witlof. Snijd grotere stukken in kleine reepjes of partjes en haal de witlof los van de stronk. Ook lekker: gedroogd fruit zoals abrikozen en vijgen.

4. Sauzen & dips

Altijd goed voor bij de borrel zijn sauzen en dips. Natuurlijk geen ketchup of mayonaise, maar bijvoorbeeld jam voor bij de kaas, pesto voor op brood of hummus voor bij de snackgroenten. Kijk eerst wat je op de plank wil leggen en pas de sausjes of dips daaropaan. Breng kant-en-klare hummus eventueel extra op smaak met extra vierge olijfolie en een snufje zout of combineer roomkaas naturel met chilisaus of groene pesto.

5. Brood, crackers & toastjes 

Tot slot vul je de borrelplank aan met brood, crackers of toastjes. Ideaal als basis voor de andere heerlijkheden, maar ook gewoon lekker omdat ze wat meer vullen. Brood zoals stokbrood en ciabatta zijn over het algemeen dikker en groter per stukje, dus vullen sneller. Je kunt ze wel nog opwarmen in de oven of zelf krokant in plakjes bakken, zoals bij bruschetta en crostini. Crackers & toastjes zijn over het algemeen wat dunner en hartiger van smaak. Lekker bij bijvoorbeeld kaas. Zijn de crackers of toastjes wat aan de grote kant? Breek ze in kleinere stukken voor een robuuste uitstraling.

Op het boodschappenlijstje 

Meer zoals dit: