MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

Het verschil tussen 20+, 30+, 48+ kaas uitgelegd

In de winkel liggen soms wel meer dan twintig verschillende soorten kaas. Van plakken 20+ kaas tot punten 48+ met komijn, er zijn eindeloos veel soorten. Wat is nu precies het verschil tussen al die types kaas? In dit artikel lees je wat het verschil is tussen 20+ kaas, 30+ kaas en 48+ kaas. Daarnaast leggen we uit welke kaas waarvoor geschikt is en delen we lekkere recepten met kaas.

kaas

Wat is het verschil tussen 20+, 30+ en 48+ kaas? 

Welk cijfer er ook voor staat, bij kaas geldt dat een getal met een + iets zegt over het vetgehalte van de kaas. Hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas. Het vetgehalte heeft invloed op je vetinname, maar ook op de smaak en structuur van kaas. Hoe meer vet, hoe voller de smaak. Je kunt dus stellen dat 48+ kaas een rijkere smaak heeft dan 20+ kaas.

Naast de 20+, 30+ of 48+ kan de rijpingstijd ook iets zeggen over de smaak. Hoe langer een kaas rijpt, hoe meer vocht er verdampt uit de kaas. Hierdoor wordt de smaak wederom voller en sterker. De rijpingstijd wordt vaak in maanden aangeduid, bijvoorbeeld 6, 12 of 24 maanden. Om het consumenten nog makkelijker te maken krijgt kaas meestal ook een naam mee die iets zegt over de rijpingstijd. Denk bijvoorbeeld aan jong, jong belegen of oude kaas.

20+ kaas

20+ kaas heeft een relatief laag vetpercentage. Sterker nog, lager dan 20+ gaan de meeste Nederlandse kazen niet. Het grote voordeel van 20+ kaas is dat het weinig vet heeft in verhouding tot andere kaassoorten. Het nadeel is dat daardoor de smaak ook iets vlakker wordt. Bij ons in de winkel vind je 20+ kaas in de vorm van smeerkaas. Lekker op een geroosterd broodje of een cracker. Gebruik de 20+ kaas eventueel in combinatie met pesto of tapenade, verse kruiden of rucola.

30+ kaas 

Een stapje verder komt de 30+ kaas, met vanzelfsprekend een iets hoger vetpercentage dan 20+ kaas. De smaak is daardoor gelijk een stuk hartiger en meer aanwezig. Ideaal voor een belegd broodje, tosti of ovengerecht. Koop de kaas in plakken, geraspt of in een punt en gebruik het voor je favoriete gerecht. 30+ kaas is ook ideaal om te combineren met pittige kaas zoals oude kaas. Zo krijg een hele lekkere balans tussen zacht-romig en goed hartig. Gek op een extra rijke smaak? Ga dan voor 30+ belegen of 30+ met kruiden, zoals komijn of Toscaanse kruiden.

48+ kaas 

Voor liefhebbers van een volle, bijna pittige kaassmaak is daar 48+ kaas. Het is de kaas met het hoogste vetpercentage in dit rijtje en dat proef je. Deze kaas leent zich goed voor belegde broodjes en tosti’s, maar ook ovengerechten, salades of zelfs een borrelplank. Door z’n sterke smaak heeft 48+ kaas weinig andere ingrediënten nodig. Hoogstens een lik mosterd of tomatentapenade. 48+ kaas is verkrijgbaar in verschillende rijpingen, van jong tot oud.

Lekkere recepten met kaas

Trek gekregen in kaas? Maak je borst maar nat! Hieronder vind je lijst met de allerlekkerste recepten met kaas. Van originele tosti’s tot quesadilla’s met gesmolten kaas, zelfgemaakte ham-kaascroissants, bladerdeeghapjes en nog veel meer. Kies de kaassoort die bij jou past en geniet!

Zomerse kaasfondue met antipasti
3 soorten bladerdeeghapjes: met pittige kaas, pesto & mozzarella en geitenkaas-walnoot
Zelfgemaakte ham-kaascroissants met lijnzaadtopping
Quesadilla’s met spinazie, tomatenblokjes, chorizo en geraspte kaas
Makkelijke kaaspakketjes met Hollandse kaas
Tosti met kaas, ontbijtspek en avocado
Snelle vega nachoschotel met véél kaas
Gevuld Spaans tapasbrood met chorizo en kaas
Makkelijke borrelbroodjes met kruidenboter en kaas

Op het boodschappenlijstje 

Meer zoals dit: