Rijst is een heerlijke basis voor allerlei recepten. Van Aziatische gerechten tot zoete desserts, met rijst kun je alle kanten op. De grote vraag is alleen: hoe kook je rijst? In dit artikel lees je drie verschillende manieren om rijst te koken.
Vroeger werd rijst altijd gewassen, omdat er nog wel eens viezigheid en kleine steentjes tussen de korrels te vinden was. Nu zijn de productieprocessen zo verfijnd, dat je rijst in principe niet meer schoon hoeft te maken. Wat maakt dan het water zo troebel? Nou, dit heeft alles te maken met het laagje zetmeel dat van nature op de rijstkorrel zit. Door het schuren van de korrels tegen elkaar tijdens het vervoeren, laat een deel van het zetmeel los, wat de rijst een beetje 'stoffig' maakt. Door de korrels even te spoelen, verwijder je het stof. Wel heeft het wassen van rijst invloed op de structuur die je overhoudt na het koken.
Door rijst te wassen, spoel je naast het stof ook de rest van het zetmeel van de korrel af. Het zetmeel zorgt er juist voor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt. Bij sushi of risotto wil je dit, maar bij andere gerechten misschien niet. Bedenk dus wat voor rijst het beste bij het gerecht past dat je wilt maken. Wil je plakkerige rijst? Dan kan je de rijst dus beter niet spoelen.
Om rijst te wassen, doe je de rijst in een vergiet en spoel je het af met koud water. Schep voorzichtig met je hand de korrels een beetje om. Je kunt de rijst ook in een pannetje doen, koud water erbij, even roeren en afgieten in een zeef of vergiet. Herhaal de stappen net zo lang totdat het water niet meer troebel is.
Geen zeef of vergiet bij de hand? Doe dan net als bovenstaande stap de rijst in een pannetje, koud water erbij, even roeren en giet af met een deksel. Hou de deksel een klein beetje schuin, zodat het water langs een klein gleufje eruit kan lopen en de rijst achterblijft. Op deze manier blijft er wel zetmeel achter op de rijst, dus moet je deze stappen een paar keer herhalen tot het water niet meer troebel is.
De klassieke – en de makkelijkste - manier om rijst klaar te maken is om de rijst te koken in ruim water. Hoe pak je dit nu het beste aan? Pak een grote pan en vul deze met water, ten minste drie keer zoveel als de hoeveelheid rijst die je gaat koken. Breng het water aan de kook en voeg de rijst toe. Wacht nu totdat het water weer kookt en zet het vuur op een laag pitje. Leg het deksel half op de pan en laat de rijst zachtjes koken. Houd je aan de kooktijd op de verpakking. Als de rijst klaar is giet je het water af in een zeef of vergiet en schep het weer terug in de pan. Laat de rijst nog 5 minuten staan met het deksel op de pan (zonder vuur eronder). Schep de rijst voor het serveren nog even om.
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
Het is heerlijk om rijst te koken met een smaakmaker. Giet de rijst af en roer citroen- of limoenrasp of een beetje chilivlokken erdoor.
Wil jij de rijst gaan droogkoken? Gebruik dan precies de hoeveelheid water die de rijst nodig heeft om gaar te worden, zonder dat je de rijst nog moet afgieten of de rijst te plakkerig is. Goed afmeten is hier heel belangrijk: te veel én te weinig zijn allebei niet goed. Ga uit van een 1:2 ratio rijst-water. Voor iedere hoeveelheid rijst gebruik je dus een dubbele hoeveelheid water. Breng het water met de rijst aan de kook, zet het vuur lager en laat zachtjes doorkoken met de deksel op de pan. Kooktijd verstreken? Haal de pan van het vuur en laat de rijst nog een paar minuten nastomen.
Snelkookrijst stoom je gemakkelijk klaar in een stoompan of -mandje. Vul de onderste helft van de pan met water en breng het aan de kook. Zet de afgesloten stoompan erbovenop en stoom de rijst in 20-30 minuten klaar.
Je kunt ongeveer 75-100 gram ongekookte rijst per persoon rekenen, veel mensen gebruiken een kopje om dit af te meten. Na het koken heb je dan ongeveer 150-200 gram rijst per persoon.
In dit handige overzicht zie je precies hoe lang verschillende soorten rijst moeten koken.
Voor alle soorten rijst gelden verschillende instructies. Kijk daarom altijd eerst op de verpakking en volg de aanwijzingen zoals ze hier staan uitgelegd. Wist je dat pandan een plant is? Het blad geeft pandanrijst zijn heerlijke aromatische smaak en is daarom extra lekker om desserts mee te maken.
Wil jij met stokjes leren eten? Er zijn verschillende trucs om te eten met stokjes. In dit artikel leggen we het stap voor stap uit.
Een vleugje Vietnam, een snufje Bali, een portie Thailand: laat je bij ALDI verrassen door de lekkerste Aziatische recepten.
Op zoek naar een 3-gangen menu? Laat je inspireren door deze Aziatische recepten en maak een heerlijk Aziatisch menu klaar met mango sticky rice als dessert.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres