1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Gazpacho soep: hoe maak je het en waar komt het vandaan?
Gazpacho soep: hoe maak je het en waar komt het vandaan?

Gazpacho soep

Gazpacho soep: hoe maak je het en waar komt het vandaan? 

Gazpacho is de beroemde ijskoude Spaanse soep. Er zijn meerdere koude soepen op de wereld, maar weinig zo bekend als deze. Deze soep is namelijk zo heerlijk verfrissend en past perfect op een hete zomerse dag. We gaan je meenemen in de wereld van gazpacho; waar komt het vandaan en hoe maak je het klaar? Natuurlijk inclusief lekkere recepten.

Wat is gazpacho?

We beginnen bij het begin: wat is gazpacho eigenlijk? Die vraag is lastig te beantwoorden, omdat er vele soorten, verhalen en recepten te vinden zijn. Samengevat kun je zeggen: gazpacho is een koude soep gemaakt van rauwe groente en kruiden waarbij vaak tomaten dienen als de basis. De soep wordt niet gekookt en het liefst ijskoud geserveerd. Gazpacho wordt al eeuwenlang klaargemaakt in Spanje, er zijn dan ook veel verschillende meningen over de exacte inhoud en ingrediënten. De basis van tomaat komt wel vaak terug, maar ook paprika, komkommer, citroen, ui en knoflook behoren tot de favorieten. De soep wordt vaak gegeten met croutons en peterselie.

Waar komt gazpacho vandaan? 

Het is niet helemaal duidelijk waar deze koude soep exact vandaan komt. Wat wel vaker het geval is met traditionele gerechten. Er is één mogelijkheid dat het al werd gegeten in de tijd van de Romeinen, maar er zijn ook verhalen over Spaanse herders in de bergen, die deze soep al heel lang maken. Het belangrijkste punt is dat de soep de buik vult, maar ook de dorst lest, wat essentieel is op hete dagen in de zomer.

groene gazpacho

Hoe maak je zelf gazpacho?

Het is eigenlijk heel simpel om zelf deze gazpacho soep te maken, vooral omdat je hem niet hoeft te koken. Het meeste werk zit in het koelen en dat doet de koelkast voor je. Voor de handigheid geven we een kort lijstje, zodat je die bij de hand kunt houden.

  1. Kies de ingrediënten die je wilt gebruiken. 
  2. Was de groente goed en haal indien nodig de schil ervan af.
  3. Gebruik je als basis tomaten? Ontvel deze dan eerst, dat is lekkerder. Tomatensap kun je ook gebruiken. 
  4. Snijd alle ingrediënten in grove stukken, inclusief de smaakmakers.
  5. Stop alles in een blender of pureer met een staafmixer. Let op: tomaat spettert altijd.
  6. Voeg niet meteen water toe, de groente bevatten zelf veel vocht.
  7. Voeg een beetje citroensap toe, dan blijven de groente mooi van kleur.
  8. Maak de soep op smaak met azijn, olijfolie, peper en zout.

Reken ongeveer één kilo groente voor vier personen, waarvan de helft tomaten zijn.

Rode gazpacho van snoeptomaat, zongedroogde tomaat en basilicum 

Deze rode gazpacho krijgt extra smaak door de toevoeging van zongedroogde tomaatjes, knapperige blokjes komkommer en basilicum.

Groene gazpacho met spinazie, avocado, komkommer en garnaaltjes 

Je kon eerder al lezen dat de basis van gazpacho meestal tomaten zijn, alleen er zijn uitzonderingen mogelijk. Deze groene variant met spinazie, avocado, komkommer en garnaaltjes is een perfect voorbeeld van een groene gazpacho, die je zeker een keer geprobeerd moet hebben.

Recepten voor koude soepen 

Gazpacho is wereldberoemd omdat hij koud gegeten wordt en zo verfrissend is. Wist je dat je veel meer soepen koud kunt eten? Helemaal perfect op een hete dag in de zomer. Je maakt dan de soep wel warm helemaal af en laat hem dan afkoelen om later lekker koud op te eten. We geven drie voorbeelden:

Zomerse paprikasoep van ALDI teaser

Zomerse paprikasoep

Verder lezen
Romige slasoep met garnalen en basicilum van ALDI teaser

Romige slasoep met garnalen en basilicum

Verder lezen
Bietensoep van ALDI teaser

Bietensoep

Verder lezen

Op het boodschappenlijstje

Meer zoals dit:

pintxos

Dit zijn de lekkerste pintxos hapjes uit Noord-Spanje om zelf te maken

Pintxos zijn heerlijke hapjes uit Noord-Spanje, vergelijkbaar met tapas. Wil jij deze serveren? We geven je allemaal lekkere recepten.

Verder lezen
soep maken

Soep maken: 5 makkelijke en snelle recepten

Wil jij een soep maken die je zo op tafel zet? Hier kun je de makkelijkste, snelste en lekkerste recepten vinden voor een klein prijsje.

Verder lezen
tomaten

Stap voor stap tomaten ontvellen (met video!)

Wil jij tomaten ontvellen, maar weet je niet hoe? In dit artikel leggen we het stap voor stap uit met een video, tips en recepten.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering over de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres wordt alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Je  ontvangt van ons een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch