Gazpacho is de beroemde ijskoude Spaanse soep. Er zijn meerdere koude soepen op de wereld, maar weinig zo bekend als deze. Deze soep is namelijk zo heerlijk verfrissend en past perfect op een hete zomerse dag. We gaan je meenemen in de wereld van gazpacho; waar komt het vandaan en hoe maak je het klaar? Natuurlijk inclusief lekkere recepten.
We beginnen bij het begin: wat is gazpacho eigenlijk? Die vraag is lastig te beantwoorden, omdat er vele soorten, verhalen en recepten te vinden zijn. Samengevat kun je zeggen: gazpacho is een koude soep gemaakt van rauwe groente en kruiden waarbij vaak tomaten dienen als de basis. De soep wordt niet gekookt en het liefst ijskoud geserveerd. Gazpacho wordt al eeuwenlang klaargemaakt in Spanje, er zijn dan ook veel verschillende meningen over de exacte inhoud en ingrediënten. De basis van tomaat komt wel vaak terug, maar ook paprika, komkommer, citroen, ui en knoflook behoren tot de favorieten. De soep wordt vaak gegeten met croutons en peterselie.
Het is niet helemaal duidelijk waar deze koude soep exact vandaan komt. Wat wel vaker het geval is met traditionele gerechten. Er is één mogelijkheid dat het al werd gegeten in de tijd van de Romeinen, maar er zijn ook verhalen over Spaanse herders in de bergen, die deze soep al heel lang maken. Het belangrijkste punt is dat de soep de buik vult, maar ook de dorst lest, wat essentieel is op hete dagen in de zomer.
Het is eigenlijk heel simpel om zelf deze gazpacho soep te maken, vooral omdat je hem niet hoeft te koken. Het meeste werk zit in het koelen en dat doet de koelkast voor je. Voor de handigheid geven we een kort lijstje, zodat je die bij de hand kunt houden.
Reken ongeveer één kilo groente voor vier personen, waarvan de helft tomaten zijn.
Deze rode gazpacho krijgt extra smaak door de toevoeging van zongedroogde tomaatjes, knapperige blokjes komkommer en basilicum.
Je kon eerder al lezen dat de basis van gazpacho meestal tomaten zijn, alleen er zijn uitzonderingen mogelijk. Deze groene variant met spinazie, avocado, komkommer en garnaaltjes is een perfect voorbeeld van een groene gazpacho, die je zeker een keer geprobeerd moet hebben.
Gazpacho is wereldberoemd omdat hij koud gegeten wordt en zo verfrissend is. Wist je dat je veel meer soepen koud kunt eten? Helemaal perfect op een hete dag in de zomer. Je maakt dan de soep wel warm helemaal af en laat hem dan afkoelen om later lekker koud op te eten. We geven drie voorbeelden:
Pintxos zijn heerlijke hapjes uit Noord-Spanje, vergelijkbaar met tapas. Wil jij deze serveren? We geven je allemaal lekkere recepten.
Wil jij een soep maken die je zo op tafel zet? Hier kun je de makkelijkste, snelste en lekkerste recepten vinden voor een klein prijsje.
Wil jij tomaten ontvellen, maar weet je niet hoe? In dit artikel leggen we het stap voor stap uit met een video, tips en recepten.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres