Een plantenterrarium is een ecosysteem in het klein. Een klein stapje terug is misschien handig: wat is een ecosysteem? Dit is een verzameling van planten en andere kleine organismes die met elkaar contact hebben en helpen. Een plantenterrarium is daar een goed voorbeeld van en een heel goede start om aan jouw eigen ecosysteem te beginnen. Een plantenterrarium zelf maken? Dat is simpeler dan je denkt. Het is niet alleen een leuke activiteit om met het hele gezin te doen, maar ook nog eens een mooie aanwinst in huis. Een plantenterrarium is namelijk naast jouw eigen ecosysteem, net een kunstwerk in een potje.
Zo’n mooi plantenterrarium is een echte aanwinst in jouw huis. Een glazen pot met kleine plantjes en decoraties staat prachtig in de woonkamer. Met een mooie glazen pot, potgrond, kleine plantjes en dit stappenplan maak je je eigen ecosysteem.
Zoek een mooie glazen pot uit die je als basis gebruikt voor jouw terrarium. Het maakt eigenlijk niet uit of de pot dicht kan of niet. Een oude vissenkom of vaas mag dus ook! Ook leuk: kleine flesjes in verschillende vormen en maten. Zorg er wel voor dat de opening groot genoeg is voor de plantjes die je later toevoegt. Maak de glazen pot goed schoon en droog.
Nu de pot goed schoon is begin je met het aanleggen van de bodem. Net als in een echte tuin. Begin met een laag grind van een paar centimeter. Het grind absorbeert overtollig water en is daarom een belangrijke basis. Bovenop het grind maak je nu een iets dikkere laag aarde. Hoe dik de laag aarde moet zijn, hangt af van de grootte van de kluit van je plantjes. Je wilt er in ieder geval voor zorgen dat de kluit helemaal in de grond komt te staan.
Is de opening van je glazen pot klein? Gebruik dan een trechter om het grint en de aarde netjes in de pot te krijgen.
Stel je nu het assortiment aan terrariumplantjes samen. Kies voor plantjes die goed bij elkaar passen. Let daarbij niet alleen op het uiterlijk, maar vooral ook op de behoeften van de plantjes. Cactussen kun je het beste in een open terrarium plaatsen. Gebruik je een gesloten pot? Kies dan varens, vleesetende plantjes of kamerplantjes die goed in een vochtige omgeving en zonder extra voeding overleven. Wil je het ecosysteem extra bijzonder maken? Voeg dan miniatuurbeeldjes toe!
Nu jouw terrarium af is, is het tijd om een mooi plekje uit te zoeken voor het kunstwerk. Terrariums hebben een lichte plek nodig, maar het liefst niet een plek die te warm is. Ook de volle zon kun je maar beter vermijden. Houd het terrarium de eerste week sowieso open. Daarna kun je deze voorzichtig afsluiten met een kurk. Ontstaat er condens? Laat het terrarium opnieuw een paar dagen luchten en probeer het opnieuw.
Als jij tijd en geld wilt besparen bij het koken, dan is de snelkookpan een heel handig apparaat. Hoe zat het ook alweer met de snelkookpan en wat kun je er allemaal mee?
Bescherm jouw planten in de tuin tegen de kou van de winter door ze vorstvrij in te pakken. Hoe? Dat lees je hier.
Heb jij vaak groente en fruit kliekjes? Die gooien we natuurlijk niet weg! We geven 7 ideeën met recepten waarin je jouw kliekjes kunt gebruiken.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres