MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

Red de restjes met deze 7 recepten met overgebleven groente en fruit 

Een half zakje geraspte wortel, driekwart venkel of een verdwaalde stronk broccoli. Allemaal groente en fruit kliekjes die je tegen kunt komen in een gemiddelde groentelade. Naast dat het natuurlijk zonde is om weg te gooien, is het ook slecht voor onze portemonnee - en dat willen we hélemaal niet. We geven 7 ideeën die jij kunt koken met kliekjes van groente en fruit zodat jij nooit meer iets weggooit. Je zult verbaasd staan wat je er nog allemaal mee kunt!

Hoe lang kun je groente- en fruitkliekjes bewaren?

Vind jij ook soms bakjes in de koelkast met daarin de kliekjes van afgelopen week en heb je geen enkel idee of je het nog kan eten? Dan is het wel handig om te weten hoe lang je kliekjes kan bewaren. We maken een onderscheid tussen kliekjes die al klaargemaakt zijn en kliekjes die nog onbewerkt en rauw zijn.

  • Kliekjes die al klaargemaakt zijn kun je twee tot drie dagen bewaren. Van verpakkingen met gesneden groente en fruit kun je de houdbaarheidsdatum lezen op de verpakking.

  • Heb je nog onbewerkte, rauwe groente en fruit liggen? Dan kun je het beste je zintuigen gebruiken. Kijk, ruik en proef! Mits ze goed bewaard worden, kunnen vele soorten lang goed blijven.

koelkast

7 ideeën om te koken met groente- en fruitkliekjes

  1. Bananenbroood van beurse banaan
  2. Quiche voor al jouw groentekliekjes

  3. Smoothies van fruitkliekjes

  4. Tomatensoep of pastasaus

  5. Pittige bonenstoof met krokant bladerdeeg

  6. Stoofpotje van overgebleven wintergroente

  7. Bladerdeegtaartjes met kliekjes uit de groentela

1. Bananenbrood van beurse banaan 

Bananenbrood is dé beste culinaire uitvinding van de laatste jaren. Makkelijk, snel en die bananen die al beurser zijn, kunnen er perfect in. Juist de bananen met bruine vlekken op de schil zijn zoeter waardoor het bananenbrood nog lekkerder wordt. In dit recept voeg je naast bananen ook nog chocolade, elitehaver en havermout toe, waardoor je echt een geweldige smaakcombinatie krijgt.

2. Quiche voor al jouw groentekliekjes 

Heb je groente over? Maak een quiche! De quiche is een perfect gerecht voor al jouw groentekliekjes, want je kunt er praktisch iedere groente in kwijt die je maar wilt. Met de bladerdeeg bodem en kaastopping, geef je elk kliekje een nieuw jasje. Van een paar verdwaalde champignons tot een aangebroken zak spinazie, alles mag erin. Let er wel op dat de smaken goed bij elkaar passen en dat je vooral hardere groente soorten even kort bakt in een koekenpan voordat je ze in de quiche stopt. Neem als basis één van deze twee recepten en vervang de groente voor de groentekliekjes die jij hebt. Of je voor een vlees, vis of vegetarische variant kiest, is helemaal aan jou!

havermout

3. Smoothies van fruitkliekjes

Een ander gerecht waar jij je groente en fruit kliekjes in kwijt kunt, zijn natuurlijk smoothies. Bananen, aardbeien, frambozen, avocado, selderij en spinazie. Eigenlijk is bijna alles mogelijk. Je kunt ervoor kiezen om de fruit of groente smoothie aan te vullen met (plantaardige) zuivel of om het in te vriezen voor lekkere ijsjes. Heb je restjes bevroren fruit uit de vriezer over? Deze kunnen ook perfect in een smoothie, je krijgt dan een ijskoude smoothie. Heerlijk verfrissend in de zomer.

4. Tomatensoep of pastasaus

Heb jij bijvoorbeeld een stuk wortel, een halve ui, zachte tomaten, een stengel bleekselderij, aubergine of courgette over? Dan zijn dit de perfecte ingrediënten voor een heerlijke tomatensoep of pastasaus. Bak de groenten in de pan. Maak je een soep? Gooi er dan een blokje bouillon bij. Maak je een grote pan tomatensaus? Gebruik dan een tomatenpuree als basis en stop de kliekjes groente erin. Kook vervolgens de groente nog even door en pureer deze met een staafmixer. Zo heb je in mum van tijd een heerlijke soep of pastasaus op tafel.

Tip voor de kinderen:

Een fijne bijkomstigheid van deze saus is dat de kinderen de groente niet kunnen zien en ze zo stiekem heel veel groente eten!

5. Pittige bonenstoof met krokant bladerdeeg

Heb je nog een half blikje bonen en/of mais, stukje paprika, een paar champignons, ui of prei liggen? Maak er dan deze heerlijke pittige bonenstoof mee. Je stooft de groente kort met een beetje sambal en ketjap en serveert ze op een knapperig stukje bladerdeeg, die je vast nog wel in je vriezer hebt slingeren. Een echte topper, dit gerecht.

6. Stoofpotje van overgebleven wintergroente 

Ook de kliekjes van de wintergroente vergeten we niet. Heb jij wortel, snijbiet, pastinaak, koolraap, of prei over? Was of schil ze en snijd in kleine stukjes. Laat ze lekker meestoven in de kokoksmelk en gember. Samen met een speklapje heb je een heerlijk gerecht met wintergroente op tafel!

7. Bladerdeegtaartjes met kliekjes uit de groentela 

Deze bladerdeegtaartjes zijn een perfecte oplossing als je even een avond makkelijk wilt. Check jouw restjes uit de groentela en leg ze samen met een beetje tomatentapenade op een plakje bladerdeeg, bak af en je hebt een heerlijk gerecht.

Meer zoals dit: