Een voorraadkast is een zegen en een vloek tegelijk. Enerzijds is het heel fijn om extra opbergruimte te hebben, maar aan de andere kant zorgt meer ruimte vaak voor meer spullen. Je voorraadkast netjes houden kan een lastige klus zijn, maar met deze tips organiseer je jouw voorraadkast als een professional.
Om jouw voorraadkast te organiseren gebruik je idealiter een stappenplan. Hieronder leggen we daarom stap-voor-stap uit hoe je dat het makkelijkst doet. Lees eerst elke stap en ga dan pas aan de slag.
Begin bij het begin en haal de volledige inhoud uit de voorraadkast. Wat het ook is, alles gaat eruit. Leg alles op een grote tafel die voldoende ruimte heeft zodat je niet hoeft te stapelen of gewoon op de grond. Maak vervolgens de hele kast van top tot teen schoon zodat je letterlijk met een schone lei kunt beginnen.
Leg alvast vergelijkbare producten bij elkaar. Denk aan pasta bij pasta, groenten bij groenten en meel bij bloem. Dat helpt je bij het organiseren in stap 2.
Vervolgens begint het organiseren en inventariseren. Leg alle producten uit dezelfde categorie (bijvoorbeeld pasta, rijst en noedels, groenteconserven, etc.) bij elkaar. Zo krijg je een helder beeld van wat je precies hebt en kun je de kast later weer geordend inrichten. Ook kun je nu alles inventariseren: hoeveel heb je precies van wat, ontbreken er nog producten en zijn er wellicht wat potjes met een verstreken houdbaarheidsdatum?
Nu begint het echte organiseren. Om een zo geordend mogelijke voorraadkast te hebben helpt het als je zo veel mogelijk in een oogopslag kunt zien. Gebruik hiervoor als het even kan glazen potten die je luchtdicht kunt afsluiten. Zo zie je direct wat erin zit. Heb je meerdere soorten rijst, pasta of bloem? Bewaar ze eventueel in aparte zakjes in één grote pot, zodat je wel alles bij elkaar hebt. Je kunt hiervoor weckpotten gebruiken, maar ook glazen potten van bijvoorbeeld jam of geconserveerde groenten hergebruiken. Heb je geen glazen potten? Gebruik dan plastic bakjes, kratjes of mandjes.
Label alle producten in een pot of bakje met een sticker of een whiteboard marker. Zet erop wat erin zit en schrijf de (houdbaarheids)datum erbij, zodat je precies weet welke producten eerder op moeten. Zodra de pot leeg is haal je de sticker of tekst van de pot en kun je er weer iets nieuws op schrijven of plakken. Heb je kratjes of mandjes in de voorraadkast staan? Het is ook fijn de kratjes een label te geven.
We zijn bij het einde, namelijk het inruimen. Door de producten te organiseren en categoriseren zie je nu hoeveel je van wat hebt. Misschien heb je wel heel veel koolhydraatrijke producten, zoals rijst en pasta, en nauwelijks groenteconserven. Bepaal op basis daarvan, samen met wat je het vaakst gebruikt, wat je waar neerzet in de voorraadkast. Zorg dat je in principe overal makkelijk bij kunt en stapel zo min mogelijk. Stapelen zorgt er namelijk voor dat je producten minder goed ziet en er minder makkelijk bij kan, waardoor de kans groter is dat je ze links laat liggen. Ben je er klaar voor? 3, 2, 1… Inruimen maar!
Vezelrijk eten hoeft echt niet moeilijk te zijn. Met deze slimme tips lukt het in een handomdraai. Zo wordt vezels eten voor iedereen een feestje!
Zaden en pitten toevoegen aan gerechten is een goed idee, maar hoe doe je dat precies? We helpen je met lekkere recepten.
Wil je eten invriezen? In dit artikel lees je er alles over. Ook geven we tips welke gerechten & ingrediënten wel én niet goed invriezen.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres