1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Eten invriezen: alles wat je moet weten
Eten invriezen: alles wat je moet weten

warm eten invriezen

Warm eten invriezen: handige tips voor elke dag  

Eten invriezen is dé manier om voedselverspilling tegen te gaan, maar ook ideaal als je vooruit wilt koken. Zo voorkom je dat je restjes eten moet weggooien en zorg je er tegelijkertijd voor dat je op drukke dagen een lekkere maaltijd achter de hand hebt. Scheelt niet alleen tijd, maar ook geld! Lees in dit artikel welke gerechten en producten je het beste kunt invriezen en een aantal handige tips & tricks.   

Eten invriezen: de juiste verpakking 

Je hebt het waarschijnlijk weleens meegemaakt: je ontdooit een maaltijd die de eerste keer zalig was en opeens is alles waterig. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waarvan de verkeerde verpakking een veelvoorkomende is. Het is namelijk belangrijk dat je eten goed en vooral luchtdicht verpakt. Doe je dit niet? Dan kan er ijs op het eten komen en eindig je met een natte boel. Zorg er dus altijd voor dat je eten zo goed mogelijk inpakt, het liefst met zo min mogelijk lucht. Hierbij helpen goed afsluitende bakjes, maar ook een extra laagje vershoudfolie op een gerecht of om een product draagt een steentje bij. Nog een fijne: gebruik druk-en-sluitzakjes die je eventueel kunt hergebruiken. Daarmee druk je heel gemakkelijk de lucht uit het zakje en wordt de kans op ijsvorming een stuk kleiner. 

Warm eten invriezen 

Een veelgestelde vraag is ook: mag je eten warm invriezen? Liever niet. Als je warm eten invriest ontstaat er condens, wat zorgt voor extra ijsvorming. Daarbij is het slecht voor je vriezer, omdat de warmte van het eten de temperatuur doet dalen. Daardoor kunnen andere producten in de vriezer iets ontdooien en moet de vriezer zelf harder werken om op temperatuur te blijven. Laat eten dus altijd eerst afkoelen voor je het verpakt en invriest. 

warm eten invriezen

Eten ontdooien en weer invriezen 

Op sommige diepvriesproducten en -maaltijden staat een waarschuwing met de tekst ‘na ontdooien niet opnieuw invriezen’. Die staat er niet voor niets, maar is niet altijd van toepassing. De reden dat die waarschuwing bestaat is omdat eten soms te snel wordt ontdooid, bijvoorbeeld op het aanrecht of in een bak met (lauw)warm water. Hierdoor ontstaan bacteriën die, zeker in combinatie met vlees en vis, kunnen resulteren in een voedselvergiftiging. Vries je het eten na het verkeerd ontdooien weer in, dan leven de bacteriën vrolijk door en krijg je ze uiteindelijk binnen. De juiste manier om te ontdooien? Dat is in de koelkast, zo langzaam mogelijk. Het duurt iets langer, maar het is een stuk beter voor de kwaliteit van het eten en jouw gezondheid. 

Gerechten & producten voor in de vriezer 

Welke gerechten en producten kun je het beste in de vriezer bewaren? En wat zijn praktische tips? In principe kun je namelijk bijna alles invriezen, maar sommige gerechten & producten doen het nu eenmaal beter dan andere. Zo worden bladgroenten en romige gerechten snel waterig in temperaturen onder nul. Ook moet je sommige gerechten na het ontdooien weer opnieuw opwarmen, waardoor ingrediënten als pasta en rijst snel overgaar worden. 

tip

Kook je vooruit? Gaar de pasta of rijst een paar minuten korter dan je normaliter zou doen. Je kunt ook alleen de saus invriezen en de pasta of rijst apart koken. 

tip

Naast gerechten kun je ook losse ingrediënten invriezen, zoals groenten, kruiden en fruit. Blancheer rauwe groenten 1-2 minuten, spoel koud na en laat uitlekken op een theedoek. Hak verse kruiden fijn en leg in een ijsblokjesvorm met olie of gesmolten boter. Maak fruit schoon, snijd in hapklare stukjes en vries in een enkele laag in druk-en-sluitzakje in. En heb je restjes gember of rode peper? Maak dan kleine hoopjes geraspte gember of fijngehakte rode peper op een met bakpapier bekleed bakblik. Laat ze een paar uur op het bakblik bevriezen en bewaar de porties vervolgens in een druk-en-sluitzakje in de vriezer.  

Meer zoals dit:

waterijsjes

Waterijsjes maken: 4 zomerse ideeën

Niets zo lekker als een waterijsje in de zomer en weinig zo leuk als zelf waterijsjes maken. In dit artikel delen we 4 zomerse ideeën. 

Verder lezen
aanrecht opruimen

Je aanrecht opruimen: met deze tips hou je het rommelvrij

Het aanrecht schoonmaken en opruimen is zo gepiept met deze handige tips. Hoe je dat het beste aanpakt lees je hier.

Verder lezen
 diepvries bladerdeeg

5 leuke variaties met diepvries bladerdeeg

Heb je nog bladerdeeg in je diepvries liggen? Of wil je graag iets met bladerdeeg maken? Je kunt direct aan de slag met deze 5 recepten.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering over de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres wordt alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Je  ontvangt van ons een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch