1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Snel sperziebonen doppen met deze slimme tip

Snel sperziebonen doppen met deze slimme tip

sperziebonen doppen

Sperziebonen passen net zo goed in het Nederlandse kooklandschap als aardappelen, bloemkool, witlof en kaassaus. Het is één van de bekendste G’s in een ‘AVG’ en ze staan bij menig Nederlander wekelijks op tafel. Nog niet schoongemaakte sperziebonen blijven het langst vers, maar dat betekent wel dat je ze eerst moet doppen. Zie je daar tegenop? Gebruik dan deze slimme tip voor het supersnel doppen van je sperziebonen. 

sperziebonen doppen

Sperziebonen doppen

Sperziebonen zijn peulvruchten die in de lengte aan een plant groeien. Hierdoor worden ze mooi lang, met bovenaan een hard kroontje en onderaan een soort staartje. Wil je ze bereiden, dan moet je ze doppen. Dat houdt in dat je het harde kroontje wegsnijdt en eventueel ook het staartje. Het doppen doe je met een klein mesje. Je kunt beide kanten ook laten zitten, maar dat eet niet zo fijn. Sperziebonen doppen doe je door één of meerdere sperziebonen in je hand te nemen. Zorg dat ze allemaal met dezelfde kant omhoogsteken en snij van elke boon het kroontje af. Verwijder eventueel ook de onderkanten. 

Snelle tip 

Supersnel doppen? Leg dan alle sperziebonen (dit werkt natuurlijk ook met haricots verts) met dezelfde kant bij elkaar op een plank. Zorg dat ze aan één kant gelijkliggen en snij met een groot koksmes in één keer de kroontjes weg. Leg de bonen nu zo dat ook de onderkanten op gelijke hoogte liggen en snij ze wederom met een koksmes weg. Afhankelijk van de hoeveelheid sperziebonen zul je dit in één of meerdere keren moeten doen. 

Sperziebonen koken, bakken en roosteren 

Sperziebonen worden meestal in water gekookt tot ze tussen beetgaar en zacht zijn. Hartstikke lekker, maar je kunt er nog veel meer kanten mee op. Zo smaken ze ook zalig als je ze kort blancheert (koken en koud afspoelen), bijvoorbeeld door een salade. Of rooster ze met olijfolie en gedroogde specerijen in de oven tot ze krokant zijn. Ook lekker: blancheer de sperziebonen gedurende een minuut en bak ze vervolgens in een koekenpan of wok. Eet sperziebonen echter nooit rauw. Ze bevatten van nature de gifstof lectine die door verhitting onschadelijk wordt gemaakt. 

Lekkere gerechten met sperziebonen

Een klassieke AVG met aardappelen, vlees en sperziebonen als groente is altijd goed. Zeker doordeweeks kan het extra fijn zijn om te genieten van een simpel bordje lekkers. Wil je een keer variëren met sperziebonen of heb je nog een restje over? Dan kun je er veel verschillende kanten mee op! Denk aan lauwwarme salades, zoals de bekende Franse Niçoise, of een frisse zomerse pastasalade. Daarnaast zijn sperziebonen erg lekker door romige pastasauzen, curry’s en zelfs op een lekkere pizza. Varieer met de eerdergenoemde bereidingswijzen en creëer zo jouw nieuwe favoriete sperziebonengerecht. 

Meer zoals dit:

tomaten

Stap voor stap tomaten ontvellen (met video!)

Wil jij tomaten ontvellen, maar weet je niet hoe? In dit artikel leggen we het stap voor stap uit met een video, tips en recepten.

Verder lezen
seizoensgroente

Seizoensgroente: welke groente eet je in welke maand?

Welke groente eet je in welke maand? Iedere maand is er wel een andere seizoensgroente beschikbaar. We geven een makkelijk overzicht.

Verder lezen
champignons schoonmaken

Hoe maak je champignons schoon?

Champignons schoonmaken hoort erbij, maar hoe doe je het precies? Lees hier alles over gewone én kastanjechampignons schoonmaken en het verschil onderling.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering over de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres wordt alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Je  ontvangt van ons een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch