Sperziebonen passen net zo goed in het Nederlandse kooklandschap als aardappelen, bloemkool, witlof en kaassaus. Het is één van de bekendste G’s in een ‘AVG’ en ze staan bij menig Nederlander wekelijks op tafel. Nog niet schoongemaakte sperziebonen blijven het langst vers, maar dat betekent wel dat je ze eerst moet doppen. Zie je daar tegenop? Gebruik dan deze slimme tip voor het supersnel doppen van je sperziebonen.
Sperziebonen zijn peulvruchten die in de lengte aan een plant groeien. Hierdoor worden ze mooi lang, met bovenaan een hard kroontje en onderaan een soort staartje. Wil je ze bereiden, dan moet je ze doppen. Dat houdt in dat je het harde kroontje wegsnijdt en eventueel ook het staartje. Het doppen doe je met een klein mesje. Je kunt beide kanten ook laten zitten, maar dat eet niet zo fijn. Sperziebonen doppen doe je door één of meerdere sperziebonen in je hand te nemen. Zorg dat ze allemaal met dezelfde kant omhoogsteken en snij van elke boon het kroontje af. Verwijder eventueel ook de onderkanten.
Supersnel doppen? Leg dan alle sperziebonen (dit werkt natuurlijk ook met haricots verts) met dezelfde kant bij elkaar op een plank. Zorg dat ze aan één kant gelijkliggen en snij met een groot koksmes in één keer de kroontjes weg. Leg de bonen nu zo dat ook de onderkanten op gelijke hoogte liggen en snij ze wederom met een koksmes weg. Afhankelijk van de hoeveelheid sperziebonen zul je dit in één of meerdere keren moeten doen.
Sperziebonen worden meestal in water gekookt tot ze tussen beetgaar en zacht zijn. Hartstikke lekker, maar je kunt er nog veel meer kanten mee op. Zo smaken ze ook zalig als je ze kort blancheert (koken en koud afspoelen), bijvoorbeeld door een salade. Of rooster ze met olijfolie en gedroogde specerijen in de oven tot ze krokant zijn. Ook lekker: blancheer de sperziebonen gedurende een minuut en bak ze vervolgens in een koekenpan of wok. Eet sperziebonen echter nooit rauw. Ze bevatten van nature de gifstof lectine die door verhitting onschadelijk wordt gemaakt.
Een klassieke AVG met aardappelen, vlees en sperziebonen als groente is altijd goed. Zeker doordeweeks kan het extra fijn zijn om te genieten van een simpel bordje lekkers. Wil je een keer variëren met sperziebonen of heb je nog een restje over? Dan kun je er veel verschillende kanten mee op! Denk aan lauwwarme salades, zoals de bekende Franse Niçoise, of een frisse zomerse pastasalade. Daarnaast zijn sperziebonen erg lekker door romige pastasauzen, curry’s en zelfs op een lekkere pizza. Varieer met de eerdergenoemde bereidingswijzen en creëer zo jouw nieuwe favoriete sperziebonengerecht.
Naar recept: Franse salade Niçoise met tonijn
Naar recept: Oosters filetlapje met zoete aardappelpuree en sperzieboontjes
Naar recept: Hollandse biefstuk met sambalboter, krieltjes en haricots verts
Wil jij tomaten ontvellen, maar weet je niet hoe? In dit artikel leggen we het stap voor stap uit met een video, tips en recepten.
Welke groente eet je in welke maand? Iedere maand is er wel een andere seizoensgroente beschikbaar. We geven een makkelijk overzicht.
Champignons schoonmaken hoort erbij, maar hoe doe je het precies? Lees hier alles over gewone én kastanjechampignons schoonmaken en het verschil onderling.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres