Champignons schoonmaken is niet per se het leukste klusje om te doen, maar het moet wel gebeuren. Het is nu eenmaal een natuurproduct waar soms wat restjes aarde aan blijven hangen. Ondanks dat valt het schoonmaken altijd mee, zeker als je weet hoe je het supersnel doet. Daarom is er dit artikel, waarin je leest hoe je het beste gewone of kastanjechampignons kunt schoonmaken. Daarbij wordt het verschil tussen gewone champignons en kastanjechampignons uitgelegd.
Champignons zijn schimmels die met hun ‘voetjes’ in de aarde groeien. Ze zijn onderdeel van de paddenstoelenfamilie en komen in verschillende maten en kleuren. De vorm is goed herkenbaar, net als de plastic bakjes waarin ze meestal worden verkocht. Doordat ze in de aarde groeien, kan er soms nog een restje op de champignons zitten. Dit smaakt bitter en heeft een zanderige structuur. Niet fijn en lekker in een gerecht.
Het schoonmaken van champignons is eigenlijk heel simpel: het enige wat je wil is dat de aarde van de paddenstoelen verdwijnt. Gebruik hiervoor het liefst een speciaal champignonborsteltje met mooie zachte haartjes. Dat haalt de aarde weg, zonder de champignons te beschadigen. Heb je die niet in huis? Gebruik dan een stukje keukenpapier of toiletpapier, maar liever geen papieren servet.
Veeg met het borsteltje of stukje papier van het bolletje naar beneden, zodat zoveel mogelijk aarde weggaat. Veeg je in de tegenovergestelde richting, dus omhoog de paddenstoel op? Dan bestaat de kans dat de aarde juist in de rokken van de champignon verdwijnt. Gebruik tot slot nooit water, dat is de grootste vijand van champignons en zorgt voor ongewenste schimmels en smaakverlies.
Er zijn duizenden soorten paddenstoelen, waarvan slechts een klein deel eetbaar. De champignon is daar de bekendste van, met daarnaast zijn broertje de kastanjechampignon. Het grootste verschil tussen de twee soorten is de kleur: gewone champignons zijn wit en kastanjechampignons zijn lichtbruin. Ook de smaak is anders, kastanjechampignons smaken iets sterker en nootachtiger dan de gewone witte. Verder zijn ze zo goed als hetzelfde en kun je ze ook door elkaar vervangen.
Gek op champignons? Bekijk dan vooral onderstaande lijst met lekkere champignonrecepten. Van een snelle romige pasta met champignons en walnoten tot toast met hummus en paddenstoelen. Ook lekker: vegetarische lasagne met paddenstoelenbolognese. Gebruik hier als het even kan kastanjechampignons voor, die geven de saus extra veel hartigheid.
Wil jij weten hoe lang je broccoli moet koken? In dit artikel geven we het antwoord, samen met fijne tips, recepten en een video.
Aardappels poffen is appeltje eitje en hetzelfde geldt voor groenten poffen. Lees in dit artikel alles over poffen, met tips en lekkere recepten.
Wist je dat je aardappels kunt koken in de magnetron? Dit en nog 4 andere superslimme aardappelhacks lees je in dit artikel.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres