Groenten zijn het lekkerst wanneer ze in hun eigen seizoen groeien. Niet alleen is groente dan smaakvoller en goedkoper, het is ook nog eens beter voor het milieu! Zodra de zomer in aantocht is, maken wortels en knollen plaats voor zachte, delicate bladeren en peulen, en ook het witte goud is nog volop verkrijgbaar. Mei is daardoor de uitgelezen maand om lekker te kokkerellen en aan de slag te gaan met salades, soepen en nog meer. Meer weten over de seizoensgroenten van mei? Lees gauw verder.
In mei zijn witte asperges nog volop in het seizoen, maar er zijn meer smakelijke seizoensgroenten. Denk aan andijvie, spinazie en bloemkool van het land. Nog een fijne seizoensgroente van de maand mei zijn radijsjes, waarmee je een kleurrijk gerecht op tafel zet. Zelf koken met seizoensgroenten? Bekijk hieronder alle seizoensgroenten van mei en bekijk recepten voor spitskool, kropsla en bloemkool.
Nederland is een echt kolenland. Van bloemkool tot rode kool en van witte kool tot… spitskool! De prachtige puntige groente bestaat uit verschillende blaadjes die dicht tegen elkaar aan zitten. Verwerk spitskool rauw in een salade of stamppot, dat zorgt voor een verrassende crunch. Ook lekker: stoof in stukjes of reepjes gesneden spitskool in een klontje boter of grill spitskoolparten in een grillpan of op de barbecue.
Tip: wist je dat je spitskool vrij lang kunt bewaren? Ook als een spitskool, en dit geldt ook voor witte of rode kool, al is aangebroken kun je de groente nog bewaren. Wikkel de overgebleven kool in vershoudfolie en bewaar in de groentela. Is de kool licht verkleurd, maar is hij verder nog stevig van structuur? Snijd het verkleurde stukje eventueel weg en verwerk de rest in een lekker gerecht.
De oude vertrouwde kropsla. Nederland staat er vol mee en ook het groenteschap kan niet zonder. Bewaar kropsla het liefst in de groentela, eventueel in een schone theedoek of de originele verpakking. Zo blijven de blaadjes knapperig en groen en gaat de krop mooi lang mee. Gebruik kropsla voor een simpele groene salade of maak er slabootjes of -wraps van. Lekker met stukjes kip, noten en verse kruiden.
Naar recept: Entrecôte met Hollandaise saus, groene salade en frites
Naar recept: Aziatische slabootjes met kip en pindasaus
Naar recept: Ceasar salad met krokante kip
Naar recept: Frisse slawraps met kipsaté en mango
Bloemkool is weliswaar het hele jaar door verkrijgbaar, maar valt ook onder de seizoensgroenten in de maand mei. De prachtige witte groente onderscheidt zichzelf door z’n vermogen om in tal van gedaantes te kunnen worden bereid. Denk aan gewoonweg gekookte bloemkoolroosjes voor een klassieke AVG, maar ook door een soep, gefrituurd tot snack en als basis voor nasi is bloemkool ook perfect. Gooi de groene bladeren niet weg, deze smaken heerlijk wanneer geroosterd of gebakken in de airfryer met een beetje olijfolie en snufje zout.
Naar recept: Krokante bloemkoolhapjes met limoen-chilidip
Naar recept: Bloemkoolsoep met pesto, zongedroogde tomaatjes en volkorenbrood
Naar recept: Nasi met bloemkoolrijst, boontjes en een eitje
Naar recept: Bloemkoolsteaks met groene pesto, Parmezaan en pijnboompitjes
Naar recept: Bloemkoolwings met barbecuesaus
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
Seizoensfruit verschilt van maand tot maand. Ontdek daarom in dit artikel welk seizoensfruit in welke maand verkrijgbaar is!
Welke groente eet je in welke maand? Iedere maand is er wel een andere seizoensgroente beschikbaar. We geven een makkelijk overzicht.
Bederft jouw groente en fruit te snel? Met deze tips kun je groente en fruit langer bewaren.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres