Groente en fruit bewaren lijkt soms wel hogere wiskunde. Een fruitschaal vol rottend fruit, een koelkast met verlepte sla en groenten die je al van een afstand ruikt: het gebeurt ons allemaal weleens. In dit artikel geven we tips om groente en fruit langer te bewaren, met slimme tips en duidelijke uitleg.
Fruit gaat in de fruitschaal, groenten in de koelkast, toch? Helaas, zo makkelijk is het niet. Van beide categorieën verschilt het wanneer iets in of buiten de koelkast moet worden bewaard.
Voor fruit kun je de regel aanhouden: ligt het in de supermarkt in het koelvak? Dan bewaar je het ook thuis in de koelkast. Het gaat dan meestal om gesneden fruit, zoals stukjes ananas of een part watermeloen. Dit geldt uiteraard ook als je zelf een stuk fruit aansnijdt.
Er zijn ook fruitsoorten die in de supermarkt weliswaar buiten de koeling liggen, maar die langer houdbaar zijn als je ze bewaart in koudere temperaturen. Dit is vooral het geval bij rood fruit, zoals aardbeien en frambozen. Tot slot kun je ook fruit dat al mooi rijp is in de koelkast bewaren, om zo de levensduur te verlengen. Denk aan rijpe perziken, abrikozen, pruimen, ananas en meloen.
Leg rood fruit of aangesneden fruit in de groentelade. Daar is het altijd kouder, waardoor het fruit langer goed blijft.
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
Al het andere fruit kun je buiten de koelkast bewaren. Denk aan appels, peren, mandarijnen, sinaasappels, perziken, pruimen, een hele meloen of een ananas. Ook rood fruit kun je prima buiten de koelkast bewaren, alleen zal het dan sneller bederven. Bedenk dus wanneer je iets wil gebruiken en leg het op basis van dat antwoord in de koelkast of de fruitschaal.
Bananen, appels, peren en perziken rijpen relatief snel. Leg je ander fruit bij dit fruit? Dan rijpen ze mee. Wil je dit niet? Houd ze dan gescheiden.
Ook groenten bewaar je zowel binnen als buiten de koelkast en ook hiervoor kun je de supermarkt als voorbeeld nemen.
Ligt iets in de koelkast in de supermarkt? Bewaar het dan thuis ook in de koelkast. Denk aan verse sla, verse kruiden in een schaaltje, voorgesneden groenten en rauwkost. Breek je thuis een product aan dat normaliter buiten de koelkast ligt, zoals een courgette, komkommer of paprika? Dan bewaar je het erna in de koelkast. Is een product heel rijp, maar wil je het nog niet gebruiken? Ook dan kun je het in de koelkast bewaren. Dit werkt vooral bij avocado’s goed. Wil je de avocado graag eten op kamertemperatuur, haal hem dan een paar uur voor het eten uit de koelkast. Heb je een zak sla of gesneden groenten aangebroken? Zorg dat je de zak erna nog goed kunt afsluiten, bijvoorbeeld met een elastiekje of bewaarclip. Zo verlept het minder snel.
Ligt iets buiten de koelkast in de supermarkt? Bewaar het dan in principe ook thuis buiten de koelkast. Denk aan paprika’s, aubergines, courgettes en… tomaten. Veel mensen bewaren tomaten in de koelkast, terwijl de kou er juist voor zorgt dat tomaten niet verder rijpen en melig worden. Geen aanrader dus! Bewaar groenten het liefst op een koele, donkere plek in huis. Daardoor blijven ze langer goed.
Heb je aardbeien in huis? Heerlijk! Bewaar ze met de tips in deze video:
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
Een avocado bewaren zonder dat hij bruin wordt? Dat doe je met deze tips. Handig voor zowel een hele of halve avocado te bewaren, of zelfs guacamole.
Wil jij zo lang mogelijk genieten van mooie bloemen in huis? Met deze tips blijven ze langer mooi en houdbaar.
Stinkt de koelkast naar kaas omdat je allerlei lekkere Franse kaasjes in huis hebt gehaald? Met deze tips houd je de koelkast geurvrij.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres