Er gaat niets boven oma’s stoofpeertjes. Wil je ze zelf maken op die bijzonder lekkere manier? Volg dan dit stap-voor-stap recept voor stoofpeertjes en geniet van zacht-zoete stoofpeertjes. Een heerlijk winters bijgerecht, maar ook zalig als ontbijt of dessert. Stoofpeertjes maken is niet heel veel werk, maar je moet wel de peertjes rustig de tijd geven om te stoven. Hoe je dat doet? Dat lees je hier, inclusief tips hoe je stoofpeertjes zonder alcohol kunt maken.
Schil de stoofperen, maar laat het takje zitten. Snijd met een klein scherp mesje het harde onderkantje weg. Zet de stoofpeertjes op de onderkant in een ruime pan waar ze samen in passen. Idealiter staan ze allemaal naast elkaar en zit er niet te veel ruimte tussen, zodat ze ook daadwerkelijk blijven staan. Prik kruidnagels in een stuk citroen.
Schenk de port bij de peren in de pan. Voeg de suiker, kaneel en citroen met kruidnagels toe. Giet er net zoveel water bij tot de peren net onder staan.
Verwarm het vuur onder de pan en breng de vloeistof aan de kook. Doe de deksel op de pan. Zet het vuur lager zodat het zachtjes pruttelt. Kook de stoofpeertjes in ongeveer 2 uur gaar. Draai de stoofperen regelmatig zodat ze geleidelijk rood en gaar worden. Let op zodat je ze niet beschadigt.
Controleer of de stoofpeertjes gaar zijn door een klein mesje in een peertje te steken. Als hij er heel makkelijk in- en uitglijdt zijn de peren gaar. Als ze nog te hard zijn, kook je de peren langer tot de gewenste garing. Haal de stoofperen uit de pan en leg apart. Kook het kookvocht in tot een dikke siroop. Serveer de stoofperen met de siroop.
Naar recept: Oma’s stoofpeertjes
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
Wil je stoofpeertjes maken zonder alcohol? Vervang in dat geval de port door bessen- druivensap of appelsap of een combinatie van deze sappen. Als je sap gebruikt kun je de stoofperen ook op een lagere temperatuur garen, omdat je de alcohol er niet uit hoeft te koken. Gebruik wel iets minder suiker, omdat er al (fruit)suiker in het bessensap zit. Proef de siroop aan het einde goed en voeg eventueel nog wat citroensap toe voor een betere balans tussen zoet en zuur.
Stoofperen, bijvoorbeeld Conference peren
Gek op friet? Met de Grote Patatjes Gids maak je pommes frites als de allerbeste. Van zelfgemaakte friet tot patatje rendang en alles ertussenin.
Gebakken aardappeltjes zijn altijd goed. Uit de pan, airfryer of de oven. Met boter, olie of allebei. Zo maak je de ultieme gebakken aardappeltjes.
Houd jij ook zo van de Hollandse keuken? Een uitgebreid overzicht mét recepten van toffe en bijzondere Hollandse gerechten.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres