Wie gek is op friet kan zijn culinaire hart ophalen met dit artikel. We maakten namelijk De Grote Patatjes Gids, met daarin alles wat je moet weten over pommes frites. Van zelf friet maken tot de allerbeste loaded fries en alles ertussenin. Lees hier alles over de allerlekkerste friet.
Zelf friet maken is verre van ingewikkeld, het is alleen wel een werkje waar je de tijd voor moet nemen. Het begint bij de aardappel: ga voor een ras dat lichtbloemig is. Die aardappels bevatten genoeg zetmeel om krokant te worden en blijven tegelijkertijd zacht en luchtig vanbinnen.
Stap 1: Aardappels in huis, snijden maar! Schil eventueel eerst de aardappels en snijd ze vervolgens in het formaat dat jij lekker vindt. Doe je het voor het eerst? Houd dan het standaard frietformaat aan, in plaats van dunne Franse frietjes of platte brede Vlaamse frites.
Stap 2: Leg vervolgens de gesneden frietjes gedurende een half uur in een grote kom met koud water. Dep ze vervolgens droog tussen twee schone theedoeken. Dit helpt ze krokant worden.
Stap 3: Het bakken gaat in twee porties: eerst bak je de frietjes voor, zodat ze goed gaar worden. Daarna bak je ze een tweede keer, voor de kleur en crunch. Verwarm het frituurvet voor op 160 graden is en bak de frietjes gedurende 5 minuten. Haal uit de frituurpan en laat uitlekken en afkoelen in het net of op een bakplaat. Verhoog de temperatuur van de frituur nu tot 80 graden komen en bak de frietjes een tweede keer tot ze goudbruin en krokant zijn, ongeveer 3-5 minuten.
Stap 4: Laat de frietjes uitlekken in het mandje of op een bakplaat met keukenpapier en bestrooi met zout. 3, 2, 1… Genieten maar!
Friet gebakken? Dan is het tijd voor de sauzen & toppings. Een klassiek patatje mét is altijd goed, maar je kunt nog zoveel meer kanten op. Wil je er een extra groot frietjesfestijn van maken? Ga dan voor loaded fries. Deze patattrend is over komen waaien uit Amerika, al heeft hij veel weg van een Nederlandse uitvinding: de kapsalon!
Naar recept: frietje stoof met Aziatisch stoofvlees en abdijbock
Het principe van loaded fries is simpel: je topt een portie frietjes met een flinke lading lekkers zoals shawarma, guacamole, rendang, kaas en ga zo maar door. Eigenlijk alles wat je lekker vindt kan erop, van alleen een handje kaas tot een volledige maaltijd. Trek gekregen? Hieronder delen we onze favoriete combinaties en smaakmakers.
Parmezaanse kaas en olijventapenade
Limburgs stoofvlees met piccalilly
Griekse stijl: met feta, tomaat, paprika, olijven en ui
Pulled zalm met avocado en basilicummayonaise
Kapsalon met shoarma, sla en kaas
Rendang met kroepoek en limoenrasp
Nacho fries: met bonen-gehaktstoof, guacamole, zure room en kaas
Tijdens een zomers etentje met vrienden wil je iedereen verrassen met een aantal heerlijke zomerse gerechten. De lekkerste recepten zetten wij op een rij.
Pizza liefhebbers opgelet! Maak zelf je pizza met deze 4 originele pizza recepten. Wij leggen stapsgewijs uit hoe je te werk gaat. Zelfs om het pizzadeeg zelf te maken.
Wil jij groente op de BBQ klaarmaken? Lees hier veel inspiratie en recepten over de lekkerste groenten voor op jouw BBQ.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres