Gebakken aardappeltjes zijn altijd goed. Uit de pan, de airfryer of de oven. Met boter, olie of allebei. Met of zonder kruiden, maar altijd met een snufje zout. In dit artikel leggen we uit hoe je de ultieme gebakken aardappeltjes maakt met zowel gewone aardappels als zoete aardappels.
Bij de ultieme gebakken aardappeltjes draait het om een zachte, smaakvolle binnenkant en een glanzende, krokante buitenkant. Net als bij friet is het dus belangrijk dat de aardappels gaar vanbinnen en goudbruin en krokant vanbuiten zijn. Dat bereik je op verschillende manieren. De eerste die we uitleggen is gebakken aardappeltjes uit de koekenpan. Maak je gebakken aardappels in de pan, kook ze dan het liefst zonder schil en in stukken gesneden of koop voorgekookte aardappels, zoals onze voorgegaarde krieltjes. Zo weet je zeker dat de aardappels gaar zijn, want anders kan het bakken wel héél lang duren. Heb je nog aardappels liggen, schil deze en snijd in stukjes.
Kook de geschilde stukjes aardappel beetgaar in 7-9 minuten en giet af. De ultieme truc voor dat lekkere, krokante aardappeltje is om de aardappels goed te laten afkoelen voordat je ze weer gaat bakken, dan worden ze heel erg krokant.
Welk type aardappels je gebruikt maakt niet uit. Bak de voorgekookte aardappels in een grote koekenpan in een mengsel van olijfolie en roomboter. Zo krijg je nog meer smaak, verbrand de roomboter niet en worden ze goed krokant. Voeg eventueel verse of gedroogde kruiden toe, zoals tijm en rozemarijn, en natuurlijk een snufje zout. Laat de aardappelstukjes zo lang mogelijk op een kant liggen, zodat ze voldoende tijd krijgen om te bakken. Schud ze om en bak ook aan de andere kanten goudbruin. Dit duurt al gauw 30 minuten.
Zorg dat de pan waarin je de aardappels bakt groot genoeg is zodat de aardappelstukjes in één laag kunnen bakken. Met nog een beetje ruimte tussen de stukjes zorg je dat ze altijd aan ten minste één kant de pan aanraken.
Aardappels kun je ook bakken in de airfryer of oven, je noemt het dan wel – technisch gezien – roosteren. Bij deze bereidingswijze kun je er ook voor kiezen om de aardappels voor te koken, maar dat hoeft niet. Door de hitte van de oven of airfryer garen ze namelijk sneller dan in de pan.
Naar recept: in bier gemarineerde T-Bone steak met aardappelwedges en mayo
Naar recept: gebakken rozemarijn aardappeltjes
Naar recept: hasselback aardappelen met spekjes, courgette en bietjes
Liever zoete aardappel in plaats van gewone aardappels? Gelijk heb je. De smaak van zoete aardappels is wat zoeter en ze garen een stuk sneller. Ideaal dus om te roosteren en perfect als bijgerecht of door bijvoorbeeld een salade. Zoete aardappels hoef je van tevoren niet voor te koken.
Naar recept: salade met zoete aardappel en kikkererwten
Gek op friet? Met de Grote Patatjes Gids maak je pommes frites als de allerbeste. Van zelfgemaakte friet tot patatje rendang en alles ertussenin.
Geen zin om te koken en op zoek naar een makkelijke oplossing? Maak een friettafel, gevuld met bergen vol friet en je favoriete snacks.
Hoe lang moeten aardappelen koken, hoeveel aardappelen per persoon is voldoende en hoe maak je een hasselback? Lees hier alles over de aardappel.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres