Een half zakje geraspte wortel, driekwart venkel of een verdwaalde stronk broccoli. Allemaal groente en fruit kliekjes die je tegen kunt komen in een gemiddelde groentelade. Naast dat het natuurlijk zonde is om weg te gooien, is het ook slecht voor onze portemonnee - en dat willen we hélemaal niet. We geven 7 ideeën die jij kunt koken met kliekjes van groente en fruit zodat jij nooit meer iets weggooit. Je zult verbaasd staan wat je er nog allemaal mee kunt!
Vind jij ook soms bakjes in de koelkast met daarin de kliekjes van afgelopen week en heb je geen enkel idee of je het nog kan eten? Dan is het wel handig om te weten hoe lang je kliekjes kan bewaren. We maken een onderscheid tussen kliekjes die al klaargemaakt zijn en kliekjes die nog onbewerkt en rauw zijn.
Kliekjes die al klaargemaakt zijn kun je twee tot drie dagen bewaren. Van verpakkingen met gesneden groente en fruit kun je de houdbaarheidsdatum lezen op de verpakking.
Heb je nog onbewerkte, rauwe groente en fruit liggen? Dan kun je het beste je zintuigen gebruiken. Kijk, ruik en proef! Mits ze goed bewaard worden, kunnen vele soorten lang goed blijven.
Quiche voor al jouw groentekliekjes
Smoothies van fruitkliekjes
Tomatensoep of pastasaus
Pittige bonenstoof met krokant bladerdeeg
Stoofpotje van overgebleven wintergroente
Bladerdeegtaartjes met kliekjes uit de groentela
Bananenbrood is dé beste culinaire uitvinding van de laatste jaren. Makkelijk, snel en die bananen die al beurser zijn, kunnen er perfect in. Juist de bananen met bruine vlekken op de schil zijn zoeter waardoor het bananenbrood nog lekkerder wordt. In dit recept voeg je naast bananen ook nog chocolade, elitehaver en havermout toe, waardoor je echt een geweldige smaakcombinatie krijgt.
Heb je groente over? Maak een quiche! De quiche is een perfect gerecht voor al jouw groentekliekjes, want je kunt er praktisch iedere groente in kwijt die je maar wilt. Met de bladerdeeg bodem en kaastopping, geef je elk kliekje een nieuw jasje. Van een paar verdwaalde champignons tot een aangebroken zak spinazie, alles mag erin. Let er wel op dat de smaken goed bij elkaar passen en dat je vooral hardere groente soorten even kort bakt in een koekenpan voordat je ze in de quiche stopt. Neem als basis één van deze twee recepten en vervang de groente voor de groentekliekjes die jij hebt. Of je voor een vlees, vis of vegetarische variant kiest, is helemaal aan jou!
Naar recept: Franse quiche
Naar recept: 4 keer quiche
Een ander gerecht waar jij je groente en fruit kliekjes in kwijt kunt, zijn natuurlijk smoothies. Bananen, aardbeien, frambozen, avocado, selderij en spinazie. Eigenlijk is bijna alles mogelijk. Je kunt ervoor kiezen om de fruit of groente smoothie aan te vullen met (plantaardige) zuivel of om het in te vriezen voor lekkere ijsjes. Heb je restjes bevroren fruit uit de vriezer over? Deze kunnen ook perfect in een smoothie, je krijgt dan een ijskoude smoothie. Heerlijk verfrissend in de zomer.
Naar recept: bananensmoothie met mango en avocado
Naar recept: aardbeiensmoothie
Naar recept: groene smoothie met spinazie en appel
Heb jij bijvoorbeeld een stuk wortel, een halve ui, zachte tomaten, een stengel bleekselderij, aubergine of courgette over? Dan zijn dit de perfecte ingrediënten voor een heerlijke tomatensoep of pastasaus. Bak de groenten in de pan. Maak je een soep? Gooi er dan een blokje bouillon bij. Maak je een grote pan tomatensaus? Gebruik dan een tomatenpuree als basis en stop de kliekjes groente erin. Kook vervolgens de groente nog even door en pureer deze met een staafmixer. Zo heb je in mum van tijd een heerlijke soep of pastasaus op tafel.
Tip voor de kinderen:
Een fijne bijkomstigheid van deze saus is dat de kinderen de groente niet kunnen zien en ze zo stiekem heel veel groente eten!
Heb je nog een half blikje bonen en/of mais, stukje paprika, een paar champignons, ui of prei liggen? Maak er dan deze heerlijke pittige bonenstoof mee. Je stooft de groente kort met een beetje sambal en ketjap en serveert ze op een knapperig stukje bladerdeeg, die je vast nog wel in je vriezer hebt slingeren. Een echte topper, dit gerecht.
Naar recept: pittige bonenstoof met krokant bladerdeeg
Ook de kliekjes van de wintergroente vergeten we niet. Heb jij wortel, snijbiet, pastinaak, koolraap, of prei over? Was of schil ze en snijd in kleine stukjes. Laat ze lekker meestoven in de kokoksmelk en gember. Samen met een speklapje heb je een heerlijk gerecht met wintergroente op tafel!
Naar recept: stoofpotje met wintergroente
Deze bladerdeegtaartjes zijn een perfecte oplossing als je even een avond makkelijk wilt. Check jouw restjes uit de groentela en leg ze samen met een beetje tomatentapenade op een plakje bladerdeeg, bak af en je hebt een heerlijk gerecht.
TGT en THT: wat is ook alweer het verschil? Lees in dit artikel wat het verschil is tussen Ten minste Goed Tot en Ten minste Houdbaar Tot.
Heb je restjes? Of net boodschappen gedaan? Dan vraag je je vast wel eens af hoe lang je eten kan bewaren in de koelkast. We leggen het allemaal uit.
Een avocado bewaren zonder dat hij bruin wordt? Dat doe je met deze tips. Handig voor zowel een hele of halve avocado te bewaren, of zelfs guacamole.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres