Eten weggooien is zonde. Het is daarom goed om te weten hoe lang je jouw producten en kliekjes in de koelkast kan houden. Het is eén van de grootste vragen die Nederlanders zich stellen als ze voor de koelkast staan: kan ik dat restje kip van drie dagen geleden nog opeten of is die pot achterin van een jaar geleden nog wel goed? Het is lastig, want met zoveel verschillende producten zijn er namelijk ook verschillende regels. We geven tips hoe je door het eten in jouw koelkast het bos kunt zien en alles lekker kunt opeten als het nog goed is. Want voedsel weggooien is zonde van het geld én de natuur en dat willen we natuurlijk niet.
Voordat we de aparte productgroepen gaan bespreken is het altijd fijn om de algemene regels voor het bewaren van voedsel even kort en bondig door te nemen. Als je de eerste stappen namelijk helemaal onder de knie hebt, dan zul je zien dat je al veel minder hoeft weg te gooien.
Bewaar voedsel waarop staat ‘gekoeld bewaren’ altijd in de koelkast
Bewaar voedsel waarop staat ‘na openen gekoeld bewaren’ in de koelkast nadat ze zijn geopend.
Bewaar voedsel altijd goed afgedekt of afgesloten in een bakje of hersluitbaar zakje.
Producten die snel bederven, zoals vis of vlees, bewaar je op de koelste plek in de koelkast.
Houd gekookte producten altijd gescheiden van rauwe producten.
Hygiëne is belangrijk: was je handen en gebruik schoon keukenmateriaal.
Wil je weten waar in jouw koelkast het koudst is? Koelkasten met * of ** hebben bovenin het vriesvak en zijn vaak bovenin achterin het koudst. Koelkasten met *** of **** hebben een koeling in de achterwand en zijn achterin en onderin het koudst.
Op de website van het Voedingscentrum kun je met de bewaarwijzer heel makkelijk zien hoe en hoe lang je het beste een specifiek product kunt bewaren. Klik hier voor de bewaarwijzer.
Hoe en hoe lang kun je het beste groente en fruit bewaren in de koelkast? Uiteraard is de belangrijkste plek daarvoor de groentela. Gebruik de groentela alleen voor groente, in hun originele verpakking, dan blijven deze vaak langer goed. Er is groente en fruit dat je buiten de koelkast kunt bewaren en sommige kun je beter gekoeld bewaren. Om dat allemaal uit je hoofd te leren is lastig, maar houd de plek van de winkel aan. Ligt het in de ALDI in de koelkast, dan bewaar je het thuis ook in de koelkast: dat is een handige richtlijn. Bij groente en fruit is de termijn van bewaren iets lastiger te bepalen, omdat er zoveel verschillende soorten zijn. Kijk bij voorgesneden of verpakte producten op de verpakking. Ga anders van ongeveer vijf tot zeven dagen uit.
Lees ook: aardbeien bewaren: hoe bewaar je aardbeien zo lang mogelijk in de koelkast? | Altijd ALDI
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
Hoe lang kan je vlees bewaren in de koelkast? Je kunt vlees en vis maximaal twee dagen in de koelkast bewaren, maar controleer altijd de sticker op de verpakking om te zien wat de winkel adviseert.
Hierbij nog een aantal tips voor het bewaren van vlees in de koelkast:
Bewaar rauw vlees en vis apart van bereide producten.
Bewaar vlees in de verpakking en leg er desnoods een bordje onder. Vaak gaat vlees of vis lekken en dat vocht wil je niet op jouw planken van de koelkast hebben.
Bewaar vleeswaren het liefst in een afgesloten huishoudbakje, zodat je het makkelijk en hygiënisch op tafel kunt zetten. Voor beleg geldt dat je het drie tot vijf dagen in de koelkast kunt bewaren, maar check ook altijd de verpakking.
Bewaar geen rauw vlees dat over is van een barbecue of gourmet, en dat lange tijd buiten heeft gestaan. Je kunt het vlees beter alvast bereiden op de bbq en er eventueel de volgende dag nog van genieten!
Als je nog een stuk gebakken kip of rollade over hebt, dan kun je dat nog drie tot vier dagen bewaren in de koelkast. Je moet het vlees of de vis dan wel naast de koelkast laten afkoelen en goed afgedekt bewaren.
Soms heb je de hoeveelheden niet helemaal goed afgepast of is één van de kinderen plotseling eten bij de buren. Allerlei redenen waarom je soms een deel van jouw maaltijd over hebt. Het is zonde om dat weg te gooien, dus hierbij een paar handige tips om bereid eten te bewaren in de koelkast:
Laat het eten afkoelen
Pak het eten goed afgedekt of afgesloten in, in bijvoorbeeld een bakje of hersluitbaar zakje.
Zet de maaltijd in de koelkast of vries het in.
Bewaar het bereide eten maximaal twee dagen in de koelkast, waarbij je ze prima nog als lunch of diner kan eten. In de vriezer blijft bereid voedsel zelfs nog drie maanden goed.
Een (caramel) frappuccino is misschien wel de lekkerste zoete koffie bij mooi weer. Maar wat is het eigenlijk en hoe maak je het zelf?
Gek op cocktails, maar drink je liever geen of minder alcohol? Dit zijn 5 mocktails, gebaseerd op klassieke cocktails.
Niets zo lekker als een waterijsje in de zomer en weinig zo leuk als zelf waterijsjes maken. In dit artikel delen we 4 zomerse ideeën.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres