Een avocado bewaren zonder dat hij bruin wordt? Dat doe je met deze tips. Handig voor zowel een hele of halve avocado te bewaren, of zelfs guacamole. Lees het allemaal in dit artikel.
Het herkennen van een rijpe avocado kan nog een flinke klus zijn. Om te voorkomen dat je elke avocado in de supermarkt moet controleren, hebben wij een paar tips waarmee je een rijpe avocado herkent. Als eerste kan je het steeltje bovenop de avocado eraf halen. Is het onder het steeltje bruin? Grote kans dat de binnenkant dit ook is. Is het plekje onder de steel groen? Dan is de avocado waarschijnlijk rijp en ready to eat. Een andere manier om een rijpe avocado te scoren, is als je de avocado een klein beetje in kan knijpen vanaf de buitenkant. Dit is vaak een teken dat de avocado goed eetbaar is. Is de avocado heel zacht vanaf de buitenkant? Dan is deze waarschijnlijk overrijp en kunnen er bruine vlekken in zitten. Als je een rijpe en goed eetbare avocado in huis haalt, is deze vaak zo’n 4 tot 7 dagen houdbaar, afhankelijk van hoe rijp deze is. Hoe zachter de avocado is bij aankoop, des te korter de houdbaarheidsdatum.
Een hele avocado bewaren doe je het beste door hem op een donkere plek op kamertemperatuur of in de koelkast te leggen. Waar precies is afhankelijk van de mate van rijpheid en wanneer je hem wil gebruiken, want hoe warmer de omgeving, hoe sneller hij rijpt. Heb je dus een rijpe avocado en wil je nog even wachten? Leg hem dan in de koelkast. Mag hij juist wat rijper worden? Bewaar hem dan op kamertemperatuur.
Bewaar een onrijpe avocado samen met een banaan, appel, peer of perzik op de fruitschaal. Dit zorgt ervoor dat het rijpingsproces sneller gaat.
Ook een halve avocado kun je prima bewaren. Hierbij is het grootste probleem dat het vruchtvlees snel grijs verkleurt. Hoewel je dat vaak nog prima kunt eten, ziet het er niet zo smakelijk uit. Om die verkleuring te voorkomen is het belangrijk dat het snijvlak van het vruchtvlees goed wordt bedekt, want door zuurstof en vocht ontstaat de grijs verkleuring. Let wel: een halve avocado zal op den duur altijd verkleuren. Het is dus echt alleen een kwestie van uitstellen.
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
Heb je guacamole of een andere vorm van avocadopuree? Schep het dan in een afsluitbaar bakje en bedek de puree met een laag plasticfolie. Zorg hierbij dat de folie volledig aansluit op de guacamole, zodat er geen lucht tussen zit. Druk de folie op de puree. Trek bij gebruik de folie los en gooi weg. Het kan zijn dat de guacamole alsnog iets is verkleurd, maar dat is niet erg. Bewaar in de koelkast tot gebruik.
Wil je de guacamole langer dan twee dagen bewaren? Doe het dan in een druk-en-sluitzakje en maak er een plat vlak van. Duw alle lucht eruit en sluit het zakje af. Je kunt hem dan drie maanden bewaren in de vriezer. Laat voor gebruik ontdooien in de koelkast.
Lees ook: de 12 lekkerste recepten met avocado
Koken zonder voedselverspilling? Van deze recepten maak je meerdere verschillende gerechten. Sneller, makkelijker én goedkoper!
Wil je vaker vegetarisch eten, maar vind je het soms wat moeilijk? Lees in dit artikel handige tips om makkelijk vegetarisch te eten.
Wil je eten invriezen? In dit artikel lees je er alles over. Ook geven we tips welke gerechten & ingrediënten wel én niet goed invriezen.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres