Afgekoelde restjes pasta, soep, ovenschotel of salade over? Weggooien is zonde, dus bewaren maar! Ideaal voor de volgende dag als lunch of als tussendoortje. Maar hoe lang moet eten afkoelen voor het de koelkast in kan? En waarom moet het überhaupt eerst afkoelen? Lees hier alles over eten snel laten afkoelen.
De koelkast is de uitgelezen plek om restjes eten in te bewaren. Van soepen en sauzen tot volledige pastaschotels en geroosterde groenten. Voordat het eten de koelkast in kan, moet het wel altijd eerst afkoelen. Dit om te voorkomen dat de temperatuur in de koelkast te hard stijgt, waardoor de kast onnodig veel energie verbruikt. Daarnaast krijgen bacteriën door de stijgende temperatuur de kans om hun gang te gaan op de andere producten en gerechten in de koelkast.
Laat daarom eten altijd afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het in de koelkast legt. Hoe lang het eten moet afkoelen voor het in de koelkast kan is afhankelijk van een aantal factoren. Hoe groot is bijvoorbeeld de portie (hoe minder, hoe sneller), is het eten vloeibaar of in stukjes (hoe meer lucht ertussen, hoe sneller) en zit het nog in een warme pan? Afhankelijk van deze factoren duurt het meestal tussen de 15 en 60 minuten om eten volledig te laten afkoelen.
Heb je een grote pan pastasaus die je het liefst zo snel mogelijk wil laten afkoelen voor in de koelkast of heb je überhaupt maar weinig tijd (of geduld)? Bekijk dan vooral onderstaande tips om eten sneller af te laten koelen. Controleren of het eten voldoende is afgekoeld doe je door een plastic dekseltje op het eten te leggen. Ontstaat er condens op het dekseltje? Dan is het eten nog warm. Ontstaat er geen condens? Dan is het eten voldoende afgekoeld.
In een andere pan, schaal of bakje
In kleinere porties
Zonder deksel
Op een rekje
Buiten (in de tuin of op het balkon)
Een van de snelste tips om eten sneller af te laten koelen is door van pan, schaal of bakje te wisselen. Meestal zit het warme eten namelijk nog in de originele pan of schaal die zelf ook nog hartstikke warm is en dus ook warmte afgeeft. Wissel daarom van drager en het eten koelt een stuk sneller af. Ook handig: verdeel het eten over een veel grotere schaal of bakplaat, daardoor koelt het nóg sneller af.
Ben je toch bezig? Maak dan ook gelijk kleinere porties, indien gewenst. Zeker als je vooruit kookt, bijvoorbeeld om te meal preppen, maar ook als je simpelweg een extra grote portie voor een andere dag hebt gemaakt. Hoe kleiner de portie, hoe minder warm eten bij elkaar zit en hoe sneller het de warmte kwijt kan raken. Het is dan natuurlijk wel zo makkelijk om het eten gelijk in het juiste bakje voor in de koelkast (of vriezer) te leggen.
Om eten zo snel mogelijk af te laten koelen is het belangrijk dat de warmte weg kan stromen. Een deksel zorgt ervoor dat eten langer warm blijft, dus laat die vooral achterwege als het juist moet afkoelen. Sterker nog, de deksel langere tijd op de pan of schaal laten liggen creëert juist meer ruimte voor bacteriën. Laat eten dus altijd afkoelen zonder deksel bovenop.
Ligt het eten in kleinere porties in een andere schaal of pan, zonder deksel bovenop? Goed bezig! Het afkoelen kan echter nog een stukje sneller. De onderkant van de pan of schaal mag namelijk ook warmte verliezen. Leg daarom de pan of schaal als het even kan op een rekje. Dit kan een standaard ovenrooster zijn, maar ook een speciaal koekjesrek verricht uitstekend werk.
Tot slot: gebruik de buitenlucht! Zeker in de koudere maanden is dit een supersnelle manier om eten af te laten koelen voordat het de koelkast in gaat. Niet alleen koelt eten hierdoor snel af, het kost ook geen extra energie zoals in de koelkast het geval is. Let wel even op het weer en mogelijke huis- of tuindieren: zet het eten onder een afdakje in verband met mogelijke regen en zet het iets hoger zodat katten en honden er niet bij kunnen.
Heb je restjes? Of net boodschappen gedaan? Dan vraag je je vast wel eens af hoe lang je eten kan bewaren in de koelkast. We leggen het allemaal uit.
Eten zoals vlees, gehakt, vis en kip ontdooien? Lees in dit artikel hoe je snel en makkelijk eten kunt ontdooien.
Wil je eten invriezen? In dit artikel lees je er alles over. Ook geven we tips welke gerechten & ingrediënten wel én niet goed invriezen.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres