1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Vlees, vis, gehakt en kip ontdooien: zo doe je dat het best
Vlees, vis, gehakt en kip ontdooien: zo doe je dat het best

ontdooien

Vlees, vis, gehakt en kip ontdooien: zo doe je dat het best 

Kip ontdooien in de magnetron? Of in een bak met loeiheet water? Liever niet! Door de warmte ontstaat in no time een bron van bacteriën waar je uiteindelijk zelfs ziek van kunt worden. Gelukkig zijn er ook tal van manieren om vlees, vis, gehakt en kip veilig te ontdooien. Ook behoud je zoveel mogelijk de kwaliteit van de producten wanneer je ze op een goede wijze ontdooit. In dit artikel lees je hoe.   

Eten ontdooien: zo doe je dat

  1. Kip ontdooien
  2. Vlees & gehakt ontdooien
  3. Vis ontdooien

Kip ontdooien

De beste manier om kip te ontdooien is in de koelkast. Dat is gelijk ook de meest langzame manier, maar wel de veiligste. Kip en andere soorten gevogelte vormen al snel een walhalla voor bacteriën, zowel rauwe kip als gegaard. Door de producten zo lang mogelijk in de kou te laten liggen, voorkom je dat de bacteriën snel kunnen groeien. Afhankelijk van wat je wil ontdooien (een hele kip, een paar kipfilets of slechts een klein stukje) duurt het gemiddeld 8-24 uur. Hierbij geldt hoe kleiner de portie, hoe sneller het ontdooit. 

Heb je niet zoveel tijd en wil je snel kip ontdooien? Vliegensvlug is door de mogelijke groei van bacteriën geen optie, maar je kunt wel de tijd verkorten. Verdeel de kip als je het koopt in kleinere porties en leg in de vriezer. Haal de blokjes uit de vriezer en verpak waterdicht in plasticfolie of een zakje en leg in een bak met koud water op het aanrecht. Vervang het water na ongeveer 3 uur met nieuw koud water, zodat het echt niet warm kan worden. Na ongeveer 4-10 uur zou de kip moeten zijn ontdooid. 

kip ontdooien

Vlees en gehakt ontdooien 

Ook rundvlees en varkensvlees ontdooien kan even duren, om precies dezelfde reden als bij kip. Kies daarom ook bij vlees en gehakt als het even kan voor de koelkastmethode. Leg de producten uit de vriezer in de koelkast en laat zo langzaam mogelijk ontdooien. Liever sneller? Dan kun je ook hierbij de methode met koud water gebruiken. 

tip

Leg het vlees, gehakt of de kip de nacht van tevoren al in de koelkast. Dan weet je zeker dat het genoeg tijd heeft om te ontdooien en heb je de volgende avond veilig ontdooid vlees. Leg wel altijd een bordje onder het vlees, zodat de sappen van het rauwe vlees niet op andere producten terecht komtterechtkomt. 

tip

Vis ontdooien: zalm en garnalen ontdooien

Je raadde het misschien al, maar ook voor zalm en andere vissoorten geldt dat langzaam de beste manier is. Met name vissoorten die je niet volledig doorkookt, maar bijvoorbeeld rosé wil garen, is langzaam ontdooien heel belangrijk. Denk aan zalm & tonijn voor sushi of een poké bowl, of een mooi rosé gebakken stukje zalmfilet. Heb je garnalen of andere schaal- en schelpdieren die je wil ontdooien? Ontdooi deze dan ook in de koelkast of in een bak met koud water. Groot pluspunt is dat dit een stuk sneller zal gaan, doordat ze makkelijk in kleinere porties kunnen worden verdeeld en zelfs automatisch uit elkaar vallen. 

vis ontdooien

Niet alles hoeft ontdooid te worden 

Niet alle bevroren producten hoeven ontdooid te worden voor de bereiding. Check hiervoor het bereidingsadvies op de verpakking.

Meer zoals dit:

compost

Hoe kun je slim groente en fruitafval gebruiken? (Bananenschil voor planten)

Wist je dat je groente-, tuin- en fruitafval gewoon kunt gebruiken? Je maakt er namelijk zelf compost van!

Verder lezen
voedselverspilling tegengaan

Voedselverspilling tegengaan: zo doe je dat!

Voedselverspilling tegengaan en tegelijkertijd besparen: in dit artikel geven we je slimme tips én laten we zien hoe je dat met kleine aanpassingen makkelijk kunt doen.

Verder lezen
warm eten invriezen

Eten invriezen: alles wat je moet weten

Wil je eten invriezen? In dit artikel lees je er alles over. Ook geven we tips welke gerechten & ingrediënten wel én niet goed invriezen.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering over de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres wordt alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Je  ontvangt van ons een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch