Curry is de verzamelnaam voor gerechten uit onder andere India, Nepal en Thailand, waarbij groenten, vis en vlees met een kruidenpasta en kokosmelk en/of bouillon worden gegaard. Er is niet één type curry, er zijn er misschien wel duizenden! Curryrecepten lenen zich dan ook perfect om zelf te maken, je kunt er namelijk alle kanten mee op. In dit artikel vind je de 6 allerlekkerste curryrecepten om zelf te maken.
De meeste curryrecepten bevatten groenten, currypasta en kokosmelk of bouillon. Serveer de curry met kant-en-klaar of zelfgemaakt naanbrood, basmatirijst, verse koriander en een partje limoen. In sommige van de onderstaande recepten zit vis of kip, maar vervang het naar hartenlust door andere groenten of vleesvervangers. Bewaar curry tot 3 dagen afgedekt in de koelkast of vries het in voor een volgende keer.
Thaise curry met gamba’s
Makkelijke vegetarische curry met vega kipstukjes en veel groenten
Thaise groene curry met garnalen
Fairtrade curry met kip
Indiase spinaziecurry
Curry met kokos, gember, zalm, zilvervliesrijst en broccoli
Zelf curry maken is erg simpel. Volg één van de onderstaande recepten of verzin je eigen favoriete combinatie en ga aan de slag. Gebruik als basis kant-en-klare currypasta zoals een boemboe of roerbaksaus en voeg eventueel verse gember, verse peper en knoflook toe. Bak de currypasta een paar minuten en voeg rauwe of gegaarde groenten toe. Denk hierbij aan spinazie, pompoenblokjes, wokgroenten, courgette, paprika of tomaat. Bak kort mee en blus af met kokosmelk, bouillon of een combinatie. Lekker is ook om peulvruchten toe te voegen zoals linzen of kikkererwten. Gaar de groenten en peulvruchten indien nodig in het vocht en breng op smaak met peper, zout, limoensap en kruiden. Schep de zelfgemaakte curry in een diep bord en serveer met naanbrood, basmatirijst, een partje limoen en verse korianderblaadjes.
Snel, makkelijk en lekker is deze Thaise curry met gamba’s. In dit recept gebruik je geen currypasta, maar kerriepoeder en kerriesaus, even lekker en net zo makkelijk. Bij deze curry past een kommetje gekookte rijst perfect, samen met extra koriander. Houd je van pittig? Voeg dan een lepeltje sambal of een verse rode peper in dunne ringetjes toe voor extra pit.
Naar recept: Thaise curry met gamba’s
Deze makkelijke vegetarische curry zit tjokvol groenten en is ontzettend rijk van smaak. Naast kokosmelk wordt de curry namelijk ook nog op smaak gebracht met pindakaas, sojasaus, limoensap, een schepje suiker en verse gember. Hierdoor wordt de curry heel krachtig, hartig en toch ook romig. Gebruik vega kipstukjes of ga voor verse kipfilet in blokjes. Ook lekker met garnalen.
Thaise groene curry met garnalen is een echte klassieker. Wie weleens in Thailand is geweest of bij een Thais restaurant heeft gegeten kent dit gerecht ongetwijfeld. De fris-zure en tegelijkertijd pittige smaak van de groene currypasta past perfect bij het romige van de garnalen. Naast garnalen gaan er ook sperziebonen en peultjes door. Ook lekker met spinazie!
Naar recept: Thaise groene curry met garnalen
Wie graag kip eet moet deze curry met kip eens proberen. De smaak is romig en pittig tegelijk en de curry zelf is extra rijk door de toevoeging van champignons. Serveer deze curry met pandanrijst, dat is veel zachter dan basmatirijst en past perfect bij de verschillende smaken. Wil je liever koolhydraatarm eten? Vervang de rijst dan door kort gewokte bloemkoolrijst, dat is weer eens iets anders!
Naar recept: fairtrade curry met kip
Spinazie is één van de meest geziene groenten in curry’s, zeker in de Indiase keuken. Daar is deze Indiase spinaziecurry dan ook het uitgelezen voorbeeld van. De smaak en structuur van spinazie passen namelijk perfect bij kokos en het is nog voedzaam ook. Serveer deze spinaziecurry met zilvervliesrijst voor extra vezels of maak eens zelf naanbrood van volkoren meel.
Naar recept: Indiase spinaziecurry
Tot slot nog een topper van een curryrecept die visliefhebbers niet willen missen. Deze curry maak je namelijk met zalm, gember en broccoli. Een match made in heaven! Serveer ook deze curry weer met zilvervliesrijst voor extra vezels. Heb je daar geen zin in of heb je het niet in huis? Ga dan voor pandanrijst. Dat smaakt ontzettend goed bij de zalm en romige kokosmelk.
Makkelijke Aziatische recepten zijn ideaal na een lange dag werken of studeren. Laat je in dit artikel inspireren door 16 makkelijke en snelle Aziatische recepten voor elke dag.
Dumplings zijn kleine gevulde Aziatische hapjes die je bakt of stoomt. Als toevoeging aan een maaltijd of als hapje, overheerlijk! Lees hier hoe je ze zelf kunt maken.
De Indiase keuken is zó veelzijdig, daar kun je iedere dag van eten. We zetten de lekkerste recepten op een rijtje. Dat is makkelijk kiezen!
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres