Hoe kook je een bloemkool makkelijk en snel? Bloemkool hoef je niet heel lang te koken, maar juist iets korter om de knapperigheid van de roosjes, de smaak en de vitamines te behouden. Het grote voordeel is ook dat het minder tijd kost en jij de nummer 1 van meest gegeten groente van Nederland binnen een handomdraai op tafel zet. We maakten een overzicht met alles over bloemkool koken, zelfs een korte instructie video. Jouw bloemkool kan nooit meer mislukken.
Voordat je begint met het koken van de bloemkool, moet je hem eerst schoonmaken. Verwijder de buitenste bladeren en snijd roosjes van de bloemkool. Snijd de roosjes groter of kleiner aan de hand van waar je de bloemkool bij wilt gaan serveren. Heb je hele kleine roosjes gemaakt, dan kun je de kooktijd met 1 minuut verminderen.
Wist je dat je de bladeren van de bloemkool ook kunt opeten? Als je deze wokt of kort bakt met een beetje olie is het een heerlijke toevoeging aan je gerecht. Uiteraard wel even wassen van tevoren.
We zijn in Nederland gewend om onze groente met koud water op te zetten, maar eigenlijk is dat zonde. Breng snel water aan de kook in een waterkoker of gebruik (kokend) heet water uit de kraan. Je kunt ook het water opzetten met een deksel erop en aan de kook brengen, dan kookt het als jij net klaar bent met het schoonmaken van de bloemkool. Dat is wel zo efficiënt! Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook en voeg de bloemkoolroosjes toe. Laat deze 8-10 minuten koken en giet af.
Wil je de bloemkool op een later moment gebruiken, bijvoorbeeld voor een salade? Spoel de groente dan onder de kraan koud, dan stopt het garingsproces en blijft de bloemkool lekker knapperig.
Wil je bloemkool koken, maar vind je de smaak soms een tikje saai? Voeg dan een bouillonblokje of bouquet garni (kruidenbuideltje) toe aan het water.
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
Een tip om echt eens uit te proberen – ook erg succesvol bij de kleintjes – is gegrilde bloemkool. Hiervoor snijd je de groente in dikke plakken, vergelijkbaar met een steak, die je vervolgens op een grillpan of een barbecue grilt. Het resultaat ziet er feestelijk uit en de smaak is zalig. Een mooi vegetarisch hoofd-of bijgerecht, zeker in combinatie met smaakmakers als verse kruiden, specerijen, goede olijfolie, pesto of bijvoorbeeld een yoghurtdip. Om de bloemkoolsteaks te grillen is het belangrijk dat de grillpan of barbecue zo heet mogelijk is en de steaks ingesmeerd met olie. Grillz e vervolgens aan beide kanten tot je grillstrepen ziet, ongeveer 7-10 minuten per kant. Serveer in individuele porties of op een mooie grote schaal.
Verwarm de oven voor op 200 graden en leg de bloemkoolroosjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olie, peper en zout en eventueel met een beetje kerrie- of paprikapoeder. Zet voor 16-18 minuten in de oven totdat de bloemkoolroosjes lichtbruin zijn. Smullen maar!
De bladeren en steel van de bloemkool zitten bomvol vitaminen en smaken hartstikke goed. Grill ze mee of rooster in stukjes in de oven of barbecue.
Een andere smakelijke bereiding is bloemkool uit de oven. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar niets is minder waar. Je kunt de bloemkool in kleine roosjes roosteren, maar ook in z'n geheel. Ga je voor het eerste? Snijd de kool dan in stukjes. Besprenkel in een grote kom met een beetje olijfolie en breng op smaak met zout, peper en eventueel nog gedroogde kruiden & specerijen. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster de bloemkoolroosjes 20-30 minuten in een heteluchtoven op 200-210 graden. De bloemkool is klaar als de roosjes goudbruin en gaar zijn, maar nog wel een bite hebben.
Voor een hele geroosterde bloemkool uit de oven ben je iets meer tijd kwijt. Eerst kook je namelijk de kool in een ruime pan met gezouten water gedurende 5-15 minuten (afhankelijk van het formaat). Laat uitlekken op een theedoek en iets afkoelen. Maak ondertussen een mengsel van kruiden, specerijen, olie en eventueel yoghurt. Wrijf de bloemkool in met het mensel en rooster 25-30 minuten in een oven op 200 graden of op een barbecue met dezelfde temperatuur. Test met een scherp mesje of hij gaar is en serveer met smaakmakers naar keuze.
Bloemkool is ook heel erg geschikt om te wokken. Maak de bloemkoolroosjes klein zodat ze sneller klaar zijn. Verwarm een beetje olie in een koekenpan en bak de bloemkool in 5-6 minuten beetgaar, andere smaakmakers erbij en je hebt een heerlijk roerbakgerecht.
Welke groente eet je in welke maand? Iedere maand is er wel een andere seizoensgroente beschikbaar. We geven een makkelijk overzicht.
Hoe kook je asperges? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je asperges kan schoonmaken, schillen, koken en bewaren.
Wil jij groente op de BBQ klaarmaken? Lees hier veel inspiratie en recepten over de lekkerste groenten voor op jouw BBQ.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres