Aardappelpuree is één van de meest gegeten aardappelgerechten en zeker in de winter razend populair. Serveer de puree als bijgerecht, gebruik het in een ovenschotel of maak er een zalige stamppot van. Hoe je het ook wendt of keert en wat je er ook mee doet: er zijn een paar tips om de ultieme aardappelpuree te maken. In dit artikel lees je welke tips dat zijn en hoe je zelf de allerlekkerste aardappelpuree maakt.
Lees ook: 6 x Hollandse stamppot, maar dan anders!
De ultieme aardappelpuree valt of staat met vet. Dat klinkt viezer dan het is: we hebben het dan over boter en melk. Zonder dit vet krijg je nooit de romige, fluweelzachte structuur en smaak die een perfecte aardappelpuree zo lekker maakt. In de meeste recepten wordt uitgegaan van een combinatie van roomboter en warme volle melk. Op een kilo aardappelen, genoeg voor 4-6 personen, volstaat 50 gram roomboter met 100 tot 150 ml warme melk. Wil je het romiger? Voeg dan meer boter of warme volle melk toe.
De inmiddels overleden Franse sterrenchef Joel Robuchon deed het niet anders, behalve dat hij de verhoudingen iets aanpaste. Zijn inmiddels wereldberoemde recept voor aardappelpuree bevat namelijk maar liefst 250 gram roomboter en 250 gram volle melk. En dat voor slechts een kilo aardappels! Het resultaat is bijna net zo romig als roomijs en heeft een smaak waar je nog lang van zult dromen. Vind je de hoeveelheden boter en melk te veel? Gebruik dan gerust wat minder.
Naast het vetgehalte is ook de bereidingswijze essentieel. Met een pureestamper krijg je namelijk wel aardappelpuree, maar wordt het nooit helemaal glad. Gebruik daarom een elektrische mixer met garde, een pureepers of passeerzeef. Hierdoor krijg je de meest gladde aardappelpuree, zeker als je de aardappels fijnmaalt samen met de boter en de warme melk. Tot slot: kook de aardappels altijd in gezouten water, daar krijgen ze veel meer smaak van.
Gebruik nooit een blender of staafmixer! Daarvan krijgt de puree een lijm-achtige structuur.
Eet je veganistisch, maar wil je wel een romige aardappelpuree? Gebruik dan in plaats van boter en melk extra vierge olijfolie. Je kunt er ook voor kiezen om plantaardige melk te gebruiken, maar die smaak is niet zo romig als melk van een koe. Extra vierge olijfolie is daarentegen heel vol en tegelijkertijd een tikje fris. De perfecte smaakmaker van aardappels.
Begin met - uitgaande van 1 kilo aardappels - 50 ml extra vierge olijfolie. Mix de aardappels tot een gladde puree, proef en voeg eventueel extra olijfolie naar smaak toe.
Je kunt ook van zoete aardappels een lekkere puree maken. Kook daarvoor geschilde zoete aardappels in gezouten water gaar. Laat ze droogstomen in de pan en mix tot een gladde puree. Gebruik ook hier roomboter of extra vierge olijfolie voor de romigheid, maar laat de melk weg. Omdat zoete aardappels al van zichzelf relatief veel vocht bevatten zal de puree te snel slap worden als je ook nog eens melk toevoegt.
Gek op friet? Met de Grote Patatjes Gids maak je pommes frites als de allerbeste. Van zelfgemaakte friet tot patatje rendang en alles ertussenin.
Gebakken aardappeltjes zijn altijd goed. Uit de pan, airfryer of de oven. Met boter, olie of allebei. Zo maak je de ultieme gebakken aardappeltjes.
Houd jij ook zo van de Hollandse keuken? Een uitgebreid overzicht mét recepten van toffe en bijzondere Hollandse gerechten.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres