Weg met voedselverspilling? Natuurlijk wel bij ALDI!
  1. Startpagina
  2. Weg met voedselverspilling? Natuurlijk wel

Voedselverspilling tegengaan

Bij ALDI houden we van slim inkopen, zuinig omgaan met grondstoffen én we willen zo min mogelijk voedsel verspillen. Daarom halen we graag zoveel mogelijk eruit wat erin zit, natuurlijk óók voor onze klanten. 

Beleid & doel

We hebben ons samen met de branche gecommitteerd aan Sustainable Development Goal 12.3: in 2030 wordt er wereldwijd 50% minder voedsel verspild in de keten t.o.v. 2015. De laatste (internationale) status van onze doelen lees je in ons Duurzaamheidsverslag 2022.

*In maart 2021 publiceerden we een richtlijn voor het omgaan met voedselverspilling. Hiermee committeren wij ons aan Sustainable Development Goal 12.3. 

Klik hier voor deze richtlijn.

ALDI

Resultaten

Ondanks onze maatregelen om voedselverspilling zo veel mogelijk te verminderen, is verspilling niet volledig te voorkomen. In 2023 hadden we de meeste derving binnen de productgroepen brood en banket; aardappels, groente en fruit; kant-en-klaar gekoelde producten; en zuivel en eieren. 

Verspillingsvrije week logo: samen tegen voedselverspilling in september met ALDI

Aanpak & highlights

Bij ALDI houden we van slim inkopen, zuinig omgaan met grondstoffen én we willen zo min mogelijk voedsel verspillen. Daarom halen we graag zoveel mogelijk eruit wat erin zit, natuurlijk óók voor onze klanten.

We nemen diverse maatregelen in de hele voedselketen: in de productie, binnen onze eigen winkels én bij onze klanten. Een aantal voorbeelden:

  • Koelingsproducten en vers vlees producten die de houdbaarheidsdatum naderen, bieden we een dag voor en op de dag van de houdbaarheidsdatum aan met een 30%-kortingssticker
  • Voedsel dat aan het einde van de dag niet is verkocht en nog consumeerbaar is, doneren we aan lokale voedselbanken van Voedselbanken Nederland
  • Dagvers brood dat onverhoopt aan het einde van de dag overblijft, geven we mee terug aan onze bakkers, waarna het verwerkt wordt tot veevoer
  • Op het moment dat er, als gevolg van extreme weersomstandigheden, overschotten op de markt ontstaan, gaan we in gesprek met onze leveranciers hoe we hier met elkaar een oplossing voor kunnen vinden
  • We hebben de transporttijd van AGF (aardappelen, groenten, fruit) van onze distributiecentra naar onze filialen verkort, waardoor de producten verser in onze winkels aankomen
  • We nemen jaarlijks deel aan de Verspillingsvrije Week van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, waarin we onze klanten tips geven en inspiratie bieden

 

korting

Minder verspillen is meer besparen

Koelingsproducten en verse vleesproducten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verstrijkt, bieden wij de dag voor en de dag van deze datum aan tegen een gereduceerde prijs. Deze artikelen zijn te herkennen aan de kortingssticker van 30%. Zo kan jij besparen als klant en tegelijkertijd verminderen we op deze manier samen voedselverspilling.

Met wie werken we samen?

Donaties aan Voedselbanken Nederland 

Donaties aan voedselbanken bij ALDI: oog voor voedsel, hart voor mensen

Ondanks onze maatregelen om voedselverspilling te voorkomen, blijven soms helaas toch nog producten over. Daardoor moeten we nog consumeerbare artikelen, die niet langer aan onze hoge kwaliteitseisen voldoen, uit onze schappen halen. Veel van deze producten worden gedoneerd aan Voedselbanken Nederland via samenwerkingen van onze regionale bedrijven met lokale voedselbanken. Het gaat met name om producten zoals vers vlees, vers fruit en verse groente. Circa 86% van onze filialen doneert aan de voedselbanken!

Too Good To Go

Too Good To Go (TGTG) bij ALDI

Sinds 10 oktober 2022, de dag van de duurzaamheid, werken geselecteerde ALDI-filialen samen met de app Too Good To Go (TGTG). In verschillende filialen verspreid door het land, kunnen klanten een Too Good To Go box afhalen.

De inhoud van de TGTG boxen bestaat uit producten waarvan de houdbaarheid nog niet verstreken is, maar niet door onze strenge kwaliteitscontroles komen. Klanten kunnen een box verwachten met een gevarieerde samenstelling, denk aan brood-, groente- en fruit-, of vlees-, vis- en andere koelingsproducten. De producten die normaal weggegooid zouden worden, worden nu verkocht tegen een gereduceerd tarief. Op deze manier werken we samen met onze klanten aan het tegengaan van verspilling in onze winkels.

Vind jouw deelnemende ALDI-filiaal via de Too Good To Go app.  Bij succesvolle resultaten willen we gaan kijken naar de mogelijkheden om de samenwerking landelijk uit te rollen.

Recycling van brood naar diervoeder

Recycling van brood naar diervoeder bij ALDI

Brood is één van de productgroepen waarvan we het meeste overhouden aan het einde van de dag. Deze hoeveelheid proberen we te beperken door bijvoorbeeld te werken met regio-specifieke bakplannen. Dagvers brood dat toch overblijft, wordt via onze leveranciers verwerkt tot veevoer. Zo zorgen we ervoor dat het brood toch een goede bestemming krijgt.

Wat kun jij zelf doen? Tips tegen voedselverspilling

Tips om voedselverspilling thuis tegen te gaan samen met ALDI

Tips voor thuis

Zelf aan de slag om thuis voedselverspilling te verminderen.

Lees verder
eten invriezen

Eten invriezen: alles wat je moet weten

Eten invriezen is dé manier om voedselverspilling tegen te gaan, maar ook ideaal als je vooruit wilt koken. Lees in dit artikel welke gerechten en producten je het beste kunt invriezen en een aantal handige tips & tricks.

Lees verder
houdbaarheid

Wat is het verschil tussen TGT en THT?

Mag je melk langer gebruiken dan er op het pak staat of juist niet? En hoe zat het ook alweer met olijfolie, pindakaas en specerijen? Op zo’n beetje alle verpakte producten in de supermarkt staat een datum, maar wat is ook alweer het verschil tussen TGT en THT? In dit artikel wordt het verschil tussen te gebruiken tot (TGT) en de tegenhanger tenminste houdbaar tot (THT) uitgelegd.

Lees verder
Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering over de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres wordt alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Je  ontvangt van ons een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch