Duurzamer verpakken? Natuurlijk wel bij ALDI supermarkten
  1. Startpagina
  2. Duurzamere verpakkingen? Natuurlijk wel

Duurzamere verpakkingen bij ALDI

Waarom zijn zo veel producten in de supermarkt verpakt? Verpakkingen hebben een belangrijke beschermende functie voor de kwaliteit, voedselveiligheid, houdbaarheid, transport en opslag van het product. Maar verpakkingen hebben ook een impact op het milieu. Daarom maken we niet alleen onze producten milieuvriendelijker, maar kijken we ook of we onze verpakkingen tot een minimum kunnen beperken. Omdat er in het product vaak (veel) meer grondstoffen en energie gestoken is dan in de verpakking, levert het voorkómen van beschadiging en verspilling van producten de meeste milieuwinst op. Bij ALDI zijn we continue bezig de juiste balans te vinden tussen zo min mogelijk verpakkingsmateriaal en de beste functionaliteit. En wanneer we verpakkingen gebruiken, streven we naar de best recyclebare verpakkingen of verpakkingen uit gerecyclede materialen zoals gerecycled karton of PET.

Onze verpakkingsdoelstellingen zijn 20% minder verpakkingsmateriaal ten opzichte van 2020, 100% recyclebare, herbruikbare of composteerbare verpakkingen en ten minste 35% gerecycled plastic materiaal in 2025. Naast onze eigen doelstellingen, onderschrijven wij de doelstellingen van het CBL Brancheplan Duurzaam Verpakken en het Plastic Pact NL.

1 mei 2023 hebben we herbruikbare netjes bij het groente en fruitschap geïntroduceerd. Sinds 2023 zijn de eenmalige plastic zakjes op die afdeling uitgefaseerd.

Beleid & doelen

  • 20% minder verpakkingsmateriaal ten opzichte van 2020 in 2025.
  • 100% recyclebare, herbruikbare of composteerbare verpakkingen (2025).
  • Minimaal 35% gerecycled plastic materiaal in 2025 (flessen en trays 50%).
  • 100% gecertificeerd papier en karton (CBL, PlasticPact).
  • 50% onverpakte AGF in 2025.

Onze verpakkingsdoelstellingen zijn 20% minder verpakkingsmateriaal ten opzichte van 2020, 100% recyclebare, herbruikbare of composteerbare verpakkingen en ten minste 35% gerecycled plastic materiaal in 2025. Naast onze eigen doelstellingen, onderschrijven wij de doelstellingen van het CBL Brancheplan Duurzaam Verpakken en het Plastic Pact NL.

ALDI's International Recyclability Guideline (AIRG) om duurzamer te verpakken

ALDI's International Recyclability Guideline (AIRG)

Een belangrijke bijdrage om ons doel van 100% recyclebare verpakkingen te bereiken is onze ALDI’s International Recyclability Guideline (AIRG). Deze is ontwikkeld door ALDI Nord in samenwerking met ALDI Süd en het Onderzoeksinstituut Cyclos-HTP (CHI). Het gebrek aan uniformiteit in sorteer- en recyclinginfrastructuren in de ALDI-landen leidt tot onzekerheid in  de hele waardeketen over welke verpakkingen het meest geschikt zijn voor het sluiten van materiaalkringlopen. Als wereldwijde retailer heeft ALDI behoefte aan duidelijkheid over de toestand van de recyclingmarkt voor verpakkingen in Europa en daarbuiten.

Aangezien dit gebrek aan transparantie een probleem is dat de hele waardeketen raakt, wil ALDI de geleerde lessen delen. De richtlijn is een aanbeveling voor leveranciers met informatie over individuele materialen en draagt ​​zo bij aan het creëren van duurzamere oplossingen. Het bevat ook gedetailleerde informatie over benaderingen voor ontwerpoptimalisatie van verschillende verpakkingstypes in termen van recycleerbaarheid.

Resultaten

1 mei 2023 hebben we herbruikbare netjes bij het groente en fruitschap geïntroduceerd. Sinds 2023 zijn de eenmalige plastic zakjes op die afdeling uitgefaseerd.

ALDI in Nederland verpakkingsacties. Een greep uit onze behaalde resultaten: 45% minder plastic door dunnere verpakking van Molenland gesneden kaas; van zwart naar wit transparant plastic; 75% rPET en 25% biobased plastic in verse sapflessen; 100% gerycled PET in schoonmaakazijn fles en wasverachters; geen plastic wattenstaafjes meer; 100% gerycled PET in koelvers sinaasappelsap fles; onverpakte bananen; aubergine, komkommer en rode paprika uit Nederland standaard onverpakt, stop op verkoop eenmalige boodschappentas; en 100% gerycled PET in visschaaltjes

Meer weten? Kijk voor alle doelstellingen en resultaten in ons Internationale Duurzaamheidsverslag

CBL Verpakkingsrapportage

Samenvatting CBL brancheplan verpakkingsdoelen 2021 ALDI

Als onderdeel van ons brancheplan Verduurzaming Verpakkingen rapporteren we als ALDI jaarlijks onze verpakkingscijfers aan de Branchevereniging CBL. Op hun beurt publiceren zij de gezamenlijke getallen namens alle supermarkten. Om ook inzicht te geven over de status van ALDI, delen we op onze eigen website onze cijfers ten opzichte van het marktgemiddelde.

Wat kun jij zelf doen? Tips

Welke verpakking hoort in welke bak?  We kunnen ons voorstellen dat dit soms lastig is. Het hangt vaak ook af van de gemeente waarin je woont. Om je hierbij een handje te helpen, staat er een weggooiwijzer op onze verpakkingen. Dit is een hulpmiddel om verpakkingen op de beste manier weg te gooien. Zo zorgen we er samen voor dat zoveel mogelijk materiaal gerecycled wordt.

Afvalscheidingswijzer ALDI voor weggooien: wikkel bij oud papier, verpakking bij drank en kartons, pot in glasbak, blister bij plastic afval en blik bij restafval.
Milieu Centraal afvalscheidingswijzer ALDI

Wil je meer weten? Via de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal kun je alles vinden over welk afval in welke bak hoort. 

Meer informatie

Beter voor het klimaat? Natuurlijk wel bij ALDI

Beter voor het klimaat? Natuurlijk wel

Verder lezen
Weg met voedselverspilling? Natuurlijk wel bij ALDI!

Weg met voedselverspilling? Natuurlijk wel

Onze ambitie: in 2030 de helft minder voedselverspilling t.o.v. 2015. Minder verspillen = meer besparen.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering over de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres wordt alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Je  ontvangt van ons een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch