Gemiddeld
45Min
4 Personen | |
---|---|
50 gram | roomboter |
4 | kipdrumsticks |
60 g | magere spekreepjes |
1 | gele ui |
2 | tenen knoflook |
2 | el bloem |
350 ml | volle droge witte wijn, bijvoorbeeld Kaapse Pracht wit |
2 tl | tijm |
1 | laurierblad |
250 ml | kippenbouillon |
250 g | wortel |
150 g | champignons |
800 g | vastkokende aardappels |
Zeg je Frankrijk, dan denk je hoogstwaarschijnlijk aan coq au vin. De Franse keuken is gevuld met klassiekers, maar het gerecht met haan of kip gestoofd in wijn is misschien wel de bekendste. Geheel begrijpelijk, er zijn namelijk maar weinig gerechten die zo comfortabel en tegelijk ook verfijnd van smaak zijn. Traditioneel maak je het gerecht met een hele haan en een fles rode wijn, het liefst uit de Bourgogne.
Bij beperkte beschikbaarheid van hanenvlees wordt regelmatig een ‘gewoon’ kippetje gebruikt. In dit recept voor coq au vin is dat niet anders, maar wordt ook nog eens witte wijn gebruikt. Hierdoor wordt het geheel zachter, lichter en frisser, maar zeker niet minder lekker. Erbij smaken gekookte aardappels of aardappelpuree en een frisse salade altijd goed, maar ook rijst is een favoriete metgezel voor het sappige kippenvlees en de rijke saus. Bereid het gerecht eventueel al een dag van tevoren, dan kunnen de smaken goed intrekken.
Verwarm een grote hapjespan met de boter en 2 eetlepels olijfolie op middelhoog vuur. Bak hierin de kipdrumsticks rondom bruin. Kruid tijdens het bakken met peper en zout. Haal de kip uit de pan en leg apart.
Verwarm de hapjespan opnieuw op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in het resterende vet goudbruin. Snipper ondertussen de ui en hak de knoflook fijn. Voeg toe aan de spekjes en fruit mee tot de ui glazig is.
Voeg de bloem toe aan de pan met spekjes en bak 3-5 minuten tot de bloem volledig is opgenomen. Roer continu. Voeg de witte wijn toe en roer met een garde zodat er geen klontjes ontstaan. Blijf roeren tot een gebonden saus ontstaat.
Voeg de tijm, laurier, bouillon en drumsticks toe. Draai het vuur hoger zodat het vocht aan de kook komt. Snijd ondertussen de wortel in plakjes en champignons in middelgrote stukjes. Voeg toe aan de pan en laat 20-25 minuten pruttelen zodat de saus iets inkookt en de kip gaar wordt.
Schil ondertussen de aardappels en snijd in gelijke stukken. Doe in een pan met gezouten water en kook in 15 minuten beetgaar. Serveer de coq au vin blanc met de aardappels in een mooie schaal of diepe borden.
De prijs van dit gerecht is ongeveer € 1,86 per persoon.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres