Gemiddeld
45Min
4Uur
4 Personen | |
---|---|
400 ml | volle melk |
16 g | vanillesuiker (2 zakjes) |
4 | eidooiers |
130 g | kristalsuiker |
2 el | bloem |
4 | plakjes bladerdeeg |
200 ml | slagroom |
2 el | poedersuiker |
100 g | verse frambozen |
Millefoglie, Italiaans voor duizend laagjes, is een Italiaans dessert van bladerdeeg en banketbakkersroom. Het is tevens de Italiaanse variant op de Franse millefeuille en de Nederlandse tompoes. De combinatie van krokant bladerdeeg met de zachte banketbakkersroom werkt altijd goed en valt bij jong en oud in de smaak. En als je het leuk vindt om je baktechniek te ontwikkelen, dan ben je bij dit recept aan het juiste adres.
Het belangrijkst is dat je op tijd begint. Zowel het bladerdeeg als de banketbakkersroom moeten namelijk de tijd hebben om volledig af te koelen. Daarbij heeft de banketbakkersroom even nodig om op te stijven. Begin dus idealiter ten minste 6 uur van tevoren. Het bladerdeeg bak je tussen twee bakplaten waardoor het mooi krokant bakt, maar niet te veel gaat rijzen. Hierdoor blijven het bescheiden plakjes die je vervolgens kunt vullen met het zijdezachte roommengsel. Bovenop leg je een rijtje met frambozen als finishing touch.
Verwarm de oven voor op 225 graden. Doe de melk met de vanillesuiker in een pan en verwarm op middelhoog vuur. Breng net niet aan de kook. Meng ondertussen de eidooiers met 100 gram kristalsuiker en de bloem in een grote mengkom.
Giet een scheutje van het warme melkmengsel bij de dooiers en roer goed. Giet vervolgens de rest van het melkmengsel erbij en roer goed met een garde. Giet terug in de pan op middelhoog vuur en roer tot de saus heel zachtjes begint te koken en begint in te dikken. Zet indien nodig het vuur lager.
Giet de banketbakkersroom in een grote schaal en bedek de bovenkant met vershoudfolie (dit voorkomt een vel op de room). Laat volledig afkoelen.
Snijd elk plakje bladerdeeg in drie gelijke stukken. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en prik met een vork gaatjes in het deeg. Laat ontdooien. Leg een vel bakpapier op het deeg en bedek met nog een bakplaat. Dit voorkomt dat ze te veel gaan rijzen. Bak het bladerdeeg in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Haal uit de oven, verwijder de bovenste bakplaat en het bakpapier en laat volledig afkoelen.
Klop de slagroom met de resterende 30 gram kristalsuiker goed stijf. Doe de banketbakkersroom in een kom en roer los. Spatel een derde van de slagroom erdoor. Voeg nu ook de rest van de slagroom toe en spatel voorzichtig door.
Doe het roommengsel in een spuitzak of druk en sluitzakje. Verdeel een derde over 4 stukken bladerdeeg. Bedek met 4 stukken bladerdeeg en verdeel nog een derde van de room erover. Top met de resterende stukken bladerdeeg. Garneer met het resterende roommengsel en de frambozen. Bestuif met poedersuiker en serveer direct.
De prijs van dit gerecht is ongeveer € 1,05 per persoon.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres