Gemiddeld
35Min
2 Personen | |
---|---|
400 g | aardappels, gewassen en in kwarten |
2 | teentjes knoflook, geperst |
3 el | olijfolie |
zout & peper | |
6 | grote, witte asperges |
2 | stukken zalmfilet met huid à 125 g |
2 el | boter |
2 el | platte peterselie, fijn gehakt |
Het witte goud, de parel van het land of de koningin van de groente: bijnamen genoeg voor de witte asperge, net als recepten om ze te bereiden. In Nederland en België worden witte asperges klassiek geserveerd met een botersaus. Vaak met wat ham of gerookte zalm, krieltjes, een gekookt eitje en peterselie erbij om het af te maken.
Dit recept voor asperges met zalm is een twist op de traditionele wijze met botersaus. Zo worden de witte asperges wel gewoon gekookt, maar geserveerd met een stukje gebakken zalmfilet en knoflookaardappeltjes. Net even anders, maar daardoor zeker niet minder lekker. De botersaus voor bij de asperges maak je heel makkelijk door de roomboter te smelten in een pannetje. Zodra het eiwit uit de boter komt bovendrijven schep je dit eraf met een lepel en de saus is klaar. Wil je het nog makkelijker maken? Bak de zalm dan bij de aardappeltjes op de bakplaat in de oven en haal de zalm eruit zodra de grill aangaat.
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Dep de gewassen krielaardappeltjes droog met een schone theedoek. Stop ze in een mengkom en hussel ze door elkaar met een scheut olijfolie, de geperste knoflook en een flinke snuf zout en peper.
Stort de inhoud van de mengkom op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif in de oven voor 15 minuten. Zet de oven daarna op de grillstand en bak nog eens 5 minuten.
Intussen maak je de asperges klaar. Gebruik een dunschiller om de asperges mooi rondom te schillen. Snijd ook het harde kontje van de asperge eraf. Vul een aspergepan (of een grote kookpan) met koud water en een snuf zout en leg de asperges daarin. Dek de pan af met een deksel en breng het water aan de kook.
Kookt het water eenmaal? Zet je timer op 5 minuten. Laat daarna de asperges nog 10 minuten op het vuur staan, maar zet het vuur uit. Gebruik een scherp mesje om te testen of de asperges goed gaar zijn. Zo niet, laat ze dan nog 5 minuten langer in het kookwater staan.
Verhit in een andere pan een scheut olijfolie en bak de zalmfilets tot ze mooi gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper.
Verhit de boter in een steelpannetje op laag vuur. Op een gegeven moment zullen er witte stukjes komen bovendrijven. Schep deze ervan af.
Serveer de asperges met de zalm en de knoflookaardappeltjes. Lepel wat van de gesmolten boter over de asperges en maak af met de fijn gehakte peterselie.
De prijs van dit gerecht is ongeveer €1,79 per persoon.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres