Aardappelgratin
Gemakkelijk
15 Min
50 Min
8 Personen
- aardappelschijfjes
- bladerdeeg
- geraspte kaas
- melk
- room
- knoflook
- bieslook
- tijm
- nootmuskaat
- peper en zout
Ingrediënten
8 Personen
- aardappelschijfjes
- bladerdeeg
- geraspte kaas
- melk
- room
- knoflook
- bieslook
- tijm
- nootmuskaat
- peper en zout
Bereidingswijze
Stap 1
Verwarm de oven voor op 220 °C. Rol het deeg met bakpapier uit in een taartvorm. Druk het deeg goed aan langs de randen van de bakvorm en verwijder overhangende stukjes. Prik met een vork enkele gaatjes in het deeg.
Stap 2
Snijd een vel bakpapier ter grootte van de taartvorm en leg op het deeg. Bedek het papier met bakparels of bakbonen en bak het deeg 15 minuten voor.
Stap 3
Haal de taartvorm uit de oven, verwijder de bakbonen of bakparels en het vel bakpapier. Bedek het bladerdeeg met een laag aardappelschijfjes. Kruid met peper en zout en strooi een laagje geraspte kaas over de aardappelen. Herhaal tot de bakvorm vol is of de aardappelschijfjes op zijn.
Stap 4
Kook de melk en de room samen op met de tijm, de teentjes knoflook en de nootmuskaat. Zeef het mengsel en giet over de aardappelen totdat ze net onderstaan. Werk de schotel af met de geraspte kaas.
Stap 5
Zet de aardappelschotel 35 minuten in de oven. Zet de laatste 5 minuten de grill aan, zodat je een krokante kaaskorst krijgt. Snipper de bieslook fijn en werk de gratin ermee af.