MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

Welke saus past bij welk gerecht voor het kerstdiner? 

Wil jij deze kerst een ware smaaksensatie op tafel toveren? Wij vertellen je graag het geheim. Aan elk gerecht voor het kerstdiner geef je nóg meer smaak met een perfect passend sausje. Welke saus past bij welk gerecht voor het kerstdiner? Hieronder vind je de juiste saus voor bij vlees, wild, vis of groenten.

kerst

Saus voor bij vlees

Goed nieuws voor liefhebbers van vlees: bijna elke saus smaakt er lekker bij. Kies je bijvoorbeeld voor een stukje rund, dan smaken hier de sauzen pepersaus, kruidenboter, chimichurri of romesco goed. Ga je voor een stukje varkensvlees? Dan maakt de witte champignonroomsaus het gerecht af, net als bijvoorbeeld een knoflooksaus of een verse pestosaus.

tip

Bij een gegrild stuk vlees mag de saus best wat scherper van smaak zijn, zoals bijvoorbeeld een barbecuesaus.

tip

Saus voor bij wild

Ben jij van plan je gasten te verrassen met een wildgerecht? Ook dan is de keuze reuze (jawel, hét rijmt!). Zo kan je bij een gerecht met eend bijvoorbeeld heerlijk een sinaasappelglazuur toevoegen, een specerijen-portsaus bij hert of een rodewijnsaus bij konijn. De rodewijnsaus kun je trouwens ook eenvoudig zelf maken. Ingrediënten die je nodig hebt? Rode wijn, roomboter, sjalotten, laurierblaadjes, een teentje knoflook en een runderbouillonblokje. Voeg deze ingrediënten toe aan de pan, het liefst na het bakken van het vlees, en laat het sudderen tot een mooie saus.

Saus voor bij vis

Staat er deze kerst vis op het menu? Dan tover je met deze smaakvolle sausjes het kerstgevoel op het bord.

  • Ga je voor gefrituurd, gebraden of gegrilde vis? Dan mag de smaak van de saus best wat scherper zijn. Denk aan een romige mayonaise die je wat sterker van smaak maakt door er knoflook of kruiden aan toe te voegen.
  • Zet jij liever een gerookte vis op tafel? Ga voor een frisse dille saus of een variant hiervan zoals de honing-dillesaus.
  • Of maak jij deze kerst een gestoofd vispotje? Zorg dan voor een saus die wat zachter van smaak is, zoals bijvoorbeeld een Beurre Blanc of en kruidenroomsaus.
  • Wanneer je kiest voor een gebakken stukje witvis of zalm is de wittewijnsaus een aanrader. Ook deze kan je makkelijk zelf maken met een beetje slagroom, witte wijn, roomboter en - wanneer je het in huis hebt – laurier.

Saus voor bij groenten

Maak je een gerecht zonder vlees of vind je het lekker een sausje aan de groenten toe te voegen? Tijdens de koude winterdagen zijn wat extra vitamientjes geen overbodige luxe. Om de smaak van de groenten goed tot z’n recht te laten komen, is het slim om te kiezen voor een saus zonder een overheersende smaak. Kies daarom bijvoorbeeld voor een bechamelsaus, een kruidenroomsaus of een wittewijnsaus. Een licht gekruid sausje kan al net wat extra smaak geven!

Feestelijke afsluiter: kaasplankje met cranberrysaus

Sluit de kerstavond in stijl af met een heerlijk Frans kaasplankje! Een stukje brie, camembert, roquefort, port salut, mmm… Combineer daar een cranberrysaus met port en sinaasappel bij en de smaak is compleet. Grote kans dat jouw gasten volgend jaar weer net zo graag bij jou voor het kerstdiner aan tafel schuiven!

cranberrysaus

Meer zoals dit: