MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

4 x Zoete puntpaprika van de BBQ

Paprika is een kindvriendelijke groente en de zoete puntpaprika al helemaal. De naam zegt het al: zoete puntpaprika smaakt lekker zoet. Anders dan gewone rode paprika’s is de puntpaprika langwerpig met een lange punt. Het vruchtvlees is wat dunner, waardoor hij sneller gaart. Je kunt een zoete paprika prima op de BBQ klaarmaken, daardoor wordt hij extra smaakvol. In dit artikel lees je hoe je 'm op 4 verschillende manieren klaarmaakt.

4 x Zoete puntpaprika van de BBQ 

Een puntpaprika van de BBQ betekent genieten. Door de directe warmte krijg je een geconcentreerde smaak en een zachte structuur. Gebruik je een houtskool BBQ, dan krijgt het vruchtvlees ook een licht rokerige smaak. Je kunt een zoete puntpaprika op verschillende manieren op de BBQ bereiden. Zo kun je 'm poffen, grillen, vullen en op een spies rijgen.

  1. Gepofte puntpaprika

  2. Gegrilde puntpaprika van de BBQ

  3. Gevulde puntpaprika

  4. Puntpaprika op een spies

barbecue

1. Gepofte puntpaprika

Poffen is eenvoudig, vergt weinig werk en haalt de maximale smaak naar boven. Door te poffen, verwarm je de puntpaprika in z’n geheel op de BBQ. Er ontstaan waarschijnlijk zwarte plekken op de schil, maar dat is niet erg: de schil haal je er later toch af. Het belangrijkste effect van poffen is dat het vruchtvlees nog zoeter wordt dan het al was en tegelijkertijd mooi sappig blijft.

Leg een paar puntpaprika’s op het grilrooster van een warme BBQ, eventueel ingewreven met een beetje zonnebloemolie. Draai ze om de paar minuten om, elke keer als zich blaren op de schil beginnen te vormen. Ga zo door tot de puntpaprika rondom blaren vertoont en leg hem vervolgens in een kom of plastic bak. Sluit de kom of bak af met een deksel of vershoudfolie en laat 10-15 minuten rusten. Haal de paprika’s uit de kom en pel ze. Door de warmte komt de schil vanzelf los. Verwijder eventueel de zaadlijsten en de gepofte puntpaprika’s zijn klaar voor gebruik.

2. Gegrilde puntpaprika van de BBQ 

Ook makkelijk en vooral snel is het grillen van puntpaprika’s. Halveer de puntpaprika’s in de lengte. Verwijder het kroontje en de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in grote stukken. Bestrijk beide kanten met milde olijfolie of zonnebloemolie en leg ze met de schilkant op het grilrooster van de BBQ. Draai na ongeveer 5 minuten om en laat nog 3-5 minuten grillen. Besprenkel met zeezout en serveer direct of verwerk in een gerecht naar keuze.

3. Gevulde puntpaprika

Wie op zoek is naar een mooi ogend groentegerecht, kan z'n hart ophalen bij de gevulde puntpaprika. Doordat het vruchtvlees van de puntpaprika dunner is dan die van de gewone paprika gaart alles een stuk sneller, wat ideaal is voor de BBQ. Maak een vulling naar keuze, bijvoorbeeld groenten, vlees, vis, kaas en kruiden. Halveer de puntpaprika’s in de lengte. Verwijder het kroontje en de zaadlijsten, en bestrijk de schilkant met milde olijfolie of zonnebloemolie. Vul de helften met de vulling en rooster op de BBQ tot de paprika’s gaar zijn. Let op: probeer te voorkomen dat de BBQ té warm wordt, dan kunnen de gevulde puntpaprika’s namelijk uit elkaar vallen. Ben je alsnog bang dat dat gebeurt? Gaar ze dan in een ovenschaal of bakblik op de BBQ.

4. Puntpaprika op een spies

De laatste bereiding voor puntpaprika’s op de BBQ is op een spies. Een klassieke BBQ bereiding en ideaal als je de spiesjes bijvoorbeeld staand tijdens een feestje of in het park moet eten. Laat minimaal een uur van tevoren een aantal satéprikkers in lauwwarm water wellen. Rijg ze vervolgens vol met ingrediënten naar keuze, zoals stukken puntpaprika, andere groenten, vlees, vis en eventueel een kaas als feta. Rooster de spiesjes op de BBQ tot de ingrediënten gaar zijn en: geniet ervan!

Meer zoals dit: