Makkelijk & feestelijk: maak een friettafel!
Geen zin om te koken en op zoek naar een makkelijke oplossing? Maak kennis met de friettafel. Het fenomeen friettafel klinkt als de droom van elk kind en hoewel dat het waarschijnlijk ook is, worden volwassenen er ook blij van. Het is eenvoudig te maken, kost weinig moeite en na afloop heb je nauwelijks afwas. Hoe dat precies zit en wat je allemaal nodig hebt? Dat lees je hieronder.
Wat is een friettafel?
Een friettafel is een tafel gevuld met – je raadt het al – friet, maar niet zomaar friet. Naast friet vul je de tafel met je favoriete snacks, sauzen en eventueel wat rauwkost voor de nodige vitaminen. Iedereen kan alles pakken wat hij of zij wil en je kunt de snacks en friet continu bijvullen. Er zijn twee manieren om een friettafel te maken: de georganiseerde manier en de makkelijke manier. Het grote verschil? Bij de één heb je afwas en bij de ander niet.
Friettafel maken
Om een friettafel te maken heb je friet, snacks en sauzen nodig. Zorg voor een lekkere mix van vlees en vegetarische snacks en eventueel ook verschillende soorten friet. Ook een idee: ga voor een snackmix met minisnacks. Zo kun je nóg meer proeven, zonder al te snel vol te zitten. Kies je voor de georganiseerde friettafel, dan dek je een tafel met verschillende schalen friet, snacks, sauzen en rauwkost. Iedereen kan dan zijn of haar bordje vullen.
Geen zin in afwas? Dan ga je voor de makkelijke manier. Hiervoor bedek je de eettafel helemaal met aluminiumfolie. Verdeel de friet en snacks over de tafel, zonder dat je bakjes of schalen gebruikt. De sauzen pakt iedereen zelf en verdeel je zonder bakje of bord bij je eigen plek. Na afloop ruim je alleen eventuele restjes op. Haal de aluminiumfolie vervolgens voorzichtig van tafel – pas op dat je geen vlekken maakt – en gooi het weg. Een kind kan de was doen!
Heb je niet voldoende ruimte om alles in een keer te bakken? Bak dan eerst de friet en bewaar deze in een stenen kom met een theedoek erover, in een koeltas zonder gekoelde elementen. Bak ondertussen de snacks en serveer alles tegelijk. Of kies ervoor om alles in kleinere porties te bakken en vul de tafel steeds een beetje bij. Zo blijven de frietjes en snacks voldoende warm en knapperig.
Boodschappenlijst
Trek gekregen? Volkomen begrijpelijk. Bedenk eerst hoeveel mensen er mee eten en bepaal op basis daarvan hoeveel verschillende snacks je in huis haalt. Eet je bijvoorbeeld met z’n vieren? Ga dan voor één soort friet en twee of drie verschillende snacks. Ben je met acht man sterk? Kies dan twee soorten friet en drie of vier verschillende snacks. Serveer je favoriete sauzen los en laat iedereen zelf kiezen waar ze trek in hebben.
-
Friet, zoals Franse friet, Vlaamse friet of kreukelfriet
-
Snacks, zoals kroketten, kaassoufflés, hotdogs, frikandellen en loempia’s
-
Sauzen, zoals mayonaise, curry, Amerikaanse fritessaus en ketchup
Meer zoals dit:
Zelf lekkere ovenfriet maken: 6 tips
Wil jij zelf lekkere ovenfriet maken, maar is het resultaat nog niet helemaal zoals gehoopt? Met deze 6 tips krijg je de beste ovenfriet.
Frituurpan schoonmaken: 5 tips
Een frituurpan kun je snel en eenvoudig schoonmaken, mits je er op tijd bij bent. Wij geven je 5 tips voor een schone frituurpan.
Zelf groentefriet maken: 3 tips
Wil jij thuis lekkere, knapperige groentefriet maken? We geven je 3 tips, waardoor het nooit meer mis kan gaan.