MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

Wat kun je doen met restjes chocoladeletter? 

Nog voordat Sinterklaas zich heeft laten zien, vullen de keukenkastjes zich langzaamaan met zakken vol pepernoten, kruidnoten en natuurlijk chocoladeletters. De eerste twee zijn vaak al op voor de Goedheiligman het land heeft verlaten, maar chocoladeletters blijven gek genoeg soms nog weken of zelfs maanden liggen. Zonde, want je kunt ontzettend veel doen met (restjes) chocoladeletters. Weggooien is natuurlijk zonde! In dit artikel lees je verschillende manieren om overgebleven chocoladeletters te gebruiken.

Restjes chocoladeletter verwerken

Van warme chocolademelk tot chocoladetaarten, toetjes en zelfs ontbijt: je kunt chocoladeletters net als chocoladerepen voor eindeloos veel gerechten gebruiken. We verdeelden ze onder in vier categorieën: drankjes, baksels, decoratie en ontbijt. Ongeacht de kleur of smaak chocolade die je in huis hebt kun je ze overal voor inzetten.

  1. Drankjes (chocolademelk, koffie, milkshake)
  2. Baksels (taart, koekjes, brownies, glazuur)
  3. Toetjes (chocolademousse)
  4. Ontbijt (havermout, smoothiebowl, shake)

1. Chocolade drankjes

Er gaat maar weinig boven een kop warme chocolademelk met slagroom op een koude winterse dag. Maak ‘m met in stukjes gebroken of gehakte chocoladeletter en warme melk. Lekker met zowel pure chocoladeletters als melk of wit. Breng eventueel extra op smaak met een snufje zout, chilipoeder of kaneel. Andere mogelijkheden? Meng dan wat stukjes chocoladeletter door een warme koffie of smelt de chocolade en gebruik als basis voor een milkshake met chocoladesmaak.

2. Baksels met chocoladeletter

Zin om te bakken? Ook daar kun je chocoladeletters voor gebruiken. Ga voor een chocoladetaart met kokos & pindakaas of eentje met mandarijn, of denk aan zelfgemaakte brownies. Pure chocolade werkt het beste om mee te bakken, omdat dat het minst zoet is. Heb je nog een witte of melkchocoladeletter liggen? Zorg dan dat je iets minder suiker of honing gebruikt dan in het recept wordt aangegeven.

pepernoten

3. Chocoladeletter toetjes

Naast taarten, cheesecakes en bananenbrood kun je natuurlijk ook de lekkerste toetjes met chocolade maken. Chocolademousse met frambozen en mascarponeroom is een echte allemansvriend, maar dat geldt ook voor chocoladefondue. Gebruik pure chocolade voor een minder zoet dessert of combineer een mix van chocoladeletters voor extra smaak. Tip: wist je dat een snufje zout de smaak van chocolade nog intenser maakt, zonder dat je het zout proeft?

4. Chocoladeletter ontbijt

Tot slot de ontbijtjes met chocolade. Kun je je een betere start van de dag bedenken? Het hoeft niet veel te zijn, al een klein beetje chocolade kan elk ontbijtje opfleuren. Zo heb je de klassiekers als wentelteefjes en chocoladebroodjes, maar ook een kom havermout of smoothiebowl met chocolade is zalig. Rasp met een fijne of grove rasp pure chocolade over het gerecht of smelt de chocolade tot een saus en gebruik als topping in het weekend.

Meer zoals dit: