Een ui snipperen lijkt soms een techniek die alleen voor professionele koks is weggelegd. Gelukkig hebben wij de beste tips op een rijtje gezet, zodat jij ook thuis makkelijk een gesnipperd uitje aan gerechten kunt gaan toevoegen.
Uien zijn zo veelzijdig dat een goede snijtechniek niet mag ontbreken in jouw keukenreportoire. Een ui wordt gesneden in de volgende stappen:
Een ui snijden zonder te huilen? Door een theedoek nat te maken en deze naast de snijplank te leggen, wordt het scherpe aroma in de doek getrokken. Dat bespaart een hoop tranen!
Uien zijn in veel gerechten – samen met knoflook- de basis, het begin van het gerecht. Zij brengen veel smaak in een gerecht, maar wil je het subtiel doen, zodat jouw visite of gezin niet doorheeft dat er ui is gebruikt, dan kun je het beste een ui snipperen. Dit betekent dat je de ui in heel kleine stukjes snijdt. De stukjes zijn zo klein, dat het net kleine snippers zijn.
Om een ui te snipperen worden dezelfde stappen gebruikt als bij een gewone ui, tot en met het halveren van de ui. In plaats van deze vervolgens in ringen of grove blokken te snijden, zijn er de volgende aanvullende stappen:
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
Sjalot wordt op dezelfde manier gesneden als ui, maar omdat deze een stuk kleiner is, is het verstandig de vingertoppen goed naar binnen te duwen, zodat je niet in je vingers snijdt. Wanneer sjalot in een dressing of vinaigrette gebruikt wordt, is het het lekkerst om deze heel fijn te snijden door dezelfde techniek te gebruiken als bij een ‘gewone’ ui.
Uien en sjalotten zijn weliswaar familie, maar toch is de smaak heel anders. Een sjalot is heel pittig wanneer je deze rauw eet. Ui is daarentegen wat zachter van smaak. Sjalot is het lekkerst in een vinaigrette of dressing, terwijl met een ‘gewone’ ui het beste gekookt kan worden.
Naast het snijden of snipperen van ui, zijn er ook speciale technieken om ui te bereiden. Zo kan rode ui ingemaakt worden met azijn en suiker. De smaak is vergelijkbaar met die van augurk. Ingelegde rode ui is een lekker bijgerecht bij taco’s, salades en broodjes. Een andere speciale kooktechniek is het karameliseren van ui. In dat geval wordt de ui héél langzaam gebakken in, waardoor de natuurlijke suikers vrijkomen en de ui bruin van kleur maken. Gekarameliseerde ui is lekker bij hamburgers en hotdogs. Daarnaast is ui naast een heerlijk basisingrediënt voor héél veel gerechten ook een ster in een aantal hoofdgerechten, zoals uiensoep.
Courgette is een veelzijdige groente, van grillen tot bakken en van soep tot courgettini. Hoe maak je deze courgette spaghetti? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je courgette spaghetti maakt.
Hoe kook je asperges? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je asperges kan schoonmaken, schillen, koken en bewaren.
Hoe snijd je een aubergine? In een paar stappen leggen we uit hoe je de aubergine kan snijden, bakken, grillen en bewaren.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres