1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Stap voor stap een ui snipperen (met video!)
Stap voor stap een ui snipperen (met video!)

ui snipperen

Hoe snipper je een ui? Stap voor stap een ui snipperen (met video!)  

Een ui snipperen lijkt soms een techniek die alleen voor professionele koks is weggelegd. Gelukkig hebben wij de beste tips op een rijtje gezet, zodat jij ook thuis makkelijk een gesnipperd uitje aan gerechten kunt gaan toevoegen.  

Ui snijden 

Uien zijn zo veelzijdig dat een goede snijtechniek niet mag ontbreken in jouw keukenreportoire. Een ui wordt gesneden in de volgende stappen: 

  1. Maak een scherp mes vochtig met een beetje water.
  2. Snijd op de snijplank een stukje van de bovenkant van de ui. 
  3. Snijd de ui door de helft, het klopt dat de onderkant er nog aan zit.
  4. Haal met de handen het velletje van de ui.
  5. Houd de ui vast aan het uiteinde en snijd de ui in de gewenste grootte: in ringen, grove blokken of gesnipperd.
  6. Snijd het uiteinde eraf. Dit deel wordt niet opgegeten.
tip

Een ui snijden zonder te huilen? Door een theedoek nat te maken en deze naast de snijplank te leggen, wordt het scherpe aroma in de doek getrokken. Dat bespaart een hoop tranen!

tip

Ui snipperen  

Uien zijn in veel gerechten – samen met knoflook- de basis, het begin van het gerecht. Zij brengen veel smaak in een gerecht, maar wil je het subtiel doen, zodat jouw visite of gezin niet doorheeft dat er ui is gebruikt, dan kun je het beste een ui snipperen. Dit betekent dat je de ui in heel kleine stukjes snijdt. De stukjes zijn zo klein, dat het net kleine snippers zijn. 

Om een ui te snipperen worden dezelfde stappen gebruikt als bij een gewone ui, tot en met het halveren van de ui. In plaats van deze vervolgens in ringen of grove blokken te snijden, zijn er de volgende aanvullende stappen: 

  1. Leg de ui met de platte kant op de snijplank. 
  2. Maak inkepingen in de lengte, maar snijd niet door tot aan het einde. 
  3. Draai de ui een kwartslag en snijd de ui in de breedte. 
  4. Meer plakjes zorgen voor kleinere snippers, minder plakjes voor grotere snippers. 

Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link

ui snipperen

Sjalot snijden 

Sjalot wordt op dezelfde manier gesneden als ui, maar omdat deze een stuk kleiner is, is het verstandig de vingertoppen goed naar binnen te duwen, zodat je niet in je vingers snijdt. Wanneer sjalot in een dressing of vinaigrette gebruikt wordt, is het het lekkerst om deze heel fijn te snijden door dezelfde techniek te gebruiken als bij een ‘gewone’ ui.

Wat is het verschil tussen een ui en sjalot? 

Uien en sjalotten zijn weliswaar familie, maar toch is de smaak heel anders. Een sjalot is heel pittig wanneer je deze rauw eet. Ui is daarentegen wat zachter van smaak. Sjalot is het lekkerst in een vinaigrette of dressing, terwijl met een ‘gewone’ ui het beste gekookt kan worden.  

Ui gebruiken en bereiden

Naast het snijden of snipperen van ui, zijn er ook speciale technieken om ui te bereiden. Zo kan rode ui ingemaakt worden met azijn en suiker. De smaak is vergelijkbaar met die van augurk. Ingelegde rode ui is een lekker bijgerecht bij taco’s, salades en broodjes. Een andere speciale kooktechniek is het karameliseren van ui. In dat geval wordt de ui héél langzaam gebakken in, waardoor de natuurlijke suikers vrijkomen en de ui bruin van kleur maken. Gekarameliseerde ui is lekker bij hamburgers en hotdogs. Daarnaast is ui naast een heerlijk basisingrediënt voor héél veel gerechten ook een ster in een aantal hoofdgerechten, zoals uiensoep. 

  • Lees ook: bereidingen met ui om zelf te maken: gekarameliseerd, gebakken, ingelegd, gedroogd 

Recepten met ui 

Ovenschotel met spruitjes, pompoen en rode ui van ALDI

Ovenschotel met spruitjes, pompoen en rode ui

Verder lezen
Gebakken zalm met courgette en sjalotten van ALDI

Gebakken zalm met courgette en sjalotten

Verder lezen
Tournedos met sjalotten en ontbijtkoek van ALDI teaser

Tournedos met sjalotten en ontbijtkoek

Verder lezen

Boodschappenlijstje

Meer zoals dit:

courgettini

Stap voor stap courgette spaghetti maken (met video!)

Courgette is een veelzijdige groente, van grillen tot bakken en van soep tot courgettini. Hoe maak je deze courgette spaghetti? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je courgette spaghetti maakt.

Verder lezen
asperges koken

Stap voor stap asperges koken (met video!)

Hoe kook je asperges? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je asperges kan schoonmaken, schillen, koken en bewaren.

Verder lezen
aubergine

Stap voor stap aubergine snijden (met video!)

Hoe snijd je een aubergine? In een paar stappen leggen we uit hoe je de aubergine kan snijden, bakken, grillen en bewaren.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering over de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres wordt alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Je  ontvangt van ons een e-mail om je e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch