Koude nachten? Stijve spieren? Buikpijn? Soms is het heerlijk om je bed in te duiken met een kruik, pittenzak of warmtekussen. Zo’n warmtebron is heerlijk om te ontspannen en helpt bovendien bij spier- en gewrichtspijn. Wist je dat je zelf gemakkelijk zo’n pittenzak maakt? Wij helpen je graag op weg!
Een pittenzak is een fijn item om altijd in huis te hebben. Natuurlijk kun je er eentje in de winkel kopen, maar het is nóg leuker om zelf zo'n warme pittenzak te maken! Meer dan een (oude) lap stof, de juiste vulling, en naald en garen heb je namelijk niet nodig.
De basis van je pittenzak is een mooie lap stof. Stevige, natuurlijke stoffen zoals katoen, linnen of jute geven meer warmte af. Andere stoffen, zoals fleece, badstof of teddy, zijn uiteraard ook geschikt en bovendien een stuk zachter. Kies de stof die het beste bij jouw voorkeur past en knip deze in twee gelijke stukken. Maak de pittenzak zo groot óf klein als je zelf wilt. Heb je vaker last van je spieren of hoofd, maak dan een kleinere variant. Ligt jouw gevoelige plek meer bij je middenrif of rug, zorg dan voor een grotere pittenzak die alles goed kan bedekken.
Je hoeft niet speciaal nieuwe stof te kopen voor je pittenzak. Je kan namelijk ook een oude fleecetrui, hand- of theedoek gebruiken voor dit fijne warmtekussen.
Leg de lappen stof nu netjes op elkaar en naai de zijkanten bijna helemaal dicht. Als je een naaimachine in huis hebt, is dat zo gepiept onder de machine. Geen naaimachine in huis? Dan kun je de pittenzak ook prima met de hand dichtnaaien. Zorg ervoor dat er geen gaatjes openblijven aan de zijkant, want dan verlies je de vulling en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Houd een opening over om het warmtekussen te vullen. Niet te groot, want dan wordt het dichtnaaien lastig, maar maak de opening ook niet te klein! Tenzij je alle rijstkorrels, pitten of bonen stuk voor stuk in de zak wilt doen.
Welke vulling kies je voor een pittenzak? Je kunt verschillende vullingen gebruiken. De bekendste herken je misschien wel van de naam: de kersenpit. Daarmee maak je een “echte” pittenzak. Liever een warmtekussen dan een pittenzak? Dan zijn dit de andere opties die je hebt voor de vulling: ongekookte rijst, gedroogde maïskorrels, of gedroogde bonen. Fijn, want die producten heb je misschien al wel in het keukenkastje staan.
Een pittenzak of warmtekussen kun je snel en gemakkelijk opwarmen door deze even in de magnetron te leggen. Zo’n dertig seconden op 900 watt is genoeg om te genieten van een half uur warmte. Je kunt het warmtekussen ook even op de verwarming leggen: daar warmt deze ook goed op. Goed nieuws! Een warmtekussen is eindeloos te gebruiken, dus je hoeft niet bang te zijn dat jouw harde werk voor niets is.
Tocht in huis? Dat wil je niet! We geven tips hoe je de tocht deze winter buiten de deur kunt houden.
Warme chocolademelk maken? Bekijk in dit artikel 5 lekkere variaties op de winterklassieker, inclusief een recept voor vegan chocolademelk.
Goedkoop het huis verwarmen in de winter doe je met deze tips. Zo blijf je er lekker warmpjes bijzitten!
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres