Kan jij ook zo genieten van een kop dampende, warme chocolademelk in de winter? Het liefst met een grote toef slagroom erop en misschien nog wel een snufje kaneel of een koekje erbij. Zelf warme chocolademelk maken is simpel en ook nog eens een leuk werkje om zelf te doen of samen met de kinderen. Uiteraard hebben we ook een best geteste chocolademelk in de winkel voor een lage prijs, die je ook goed kunt gebruiken als basis voor één van deze 5 fantastische variaties op chocolademelk.
Warme chocolademelk maken is allesbehalve ingewikkeld. In de basis heb je maar twee ingrediënten nodig: chocolade en melk. Hak of breek de chocolade, gebruik het liefst pure chocolade, in grove stukken. Leg de chocolade in een klein pannetje en giet er melk overheen naar keuze, bijvoorbeeld volle melk of plantaardige zuivel. Verwarm de melk langzaam op laag tot middelhoog vuur en roer continu. Blijf roeren tot de chocolade volledig is gesmolten en gemengd met de melk.
Breng de warme chocolademelk eventueel extra op smaak met een lepeltje honing, warme specerijen zoals kaneel, rode peper, pepermunt, een snufje zout of een scheutje likeur. Giet de warme chocolademelk in een leuke mok. Garneer met een toef slagroom en eventueel een kaneelstokje, snufje gemalen kaneel of nootmuskaat, of een lekker koekje in de room.
De ultieme warme chocolade met kaneel
Warme chocolademelk met koffielikeur en slagroom
Witte-chocolademelk met nootmuskaat
Hazelnoot-chocolademelk
Vegan chocolademelk met rode peper
Er is warme chocolademelk en de ultieme warme chocolademelk. Deze warme chocolademelk maak je met kant-en-klare chocolademelk, extra veel chocolade, warme specerijen en natuurlijk een toef slagroom. Verwarm een flinke scheut volle chocolademelk in een klein pannetje en breek wat stukken pure chocolade erboven. Verwarm de chocolademelk op laag vuur en roer continu, zodat de chocolade smelt en mengt met de chocolademelk.
Voeg een klein snufje zout toe aan het melkmengsel, dit versterkt de smaak van de chocolademelk nog meer. Giet de warme chocolademelk in een mok en maak af met een flinke toef slagroom. Rasp een klein stukje van je favoriete chocolade of chocoladenoten, bijvoorbeeld melk-hazelnoot of truffelkruidnoten, boven de slagroom. Bestuif met klein snufje kaneel en serveer direct. Gek op koffie? Voeg een shot espresso toe aan de warme chocolademelk.
Gek op warme chocolademelk met een tic? Dan is deze variatie iets voor jou. Maak chocolademelk van melk naar keuze en blokjes pure chocolade. Giet zodra de chocolade met de melk gemengd is een scheutje koffielikeur naar keuze of Spanish Delight in een mok. Giet hier de warme chocolademelk op. Garneer het drankje met een flinke tof slagroom. Tip: gek op kersenbonbons en heb je die nog in huis? Vervang dan een deel van de chocolade door 2 kersenbonbons. Laat goed verwarmen in de melk zodat de bonbons volledig smelten.
Puristen zeggen dat witte chocolade geen echte chocolade is, maar hoe je het ook wendt of keert: tegen een kop warme witte-chocolademelk zegt niemand nee. Het is weliswaar een tikje zoeter dan traditionele warme chocolademelk, maar wel ontzettend lekker. Combineer die zoete smaak met een hartige tegenhanger en je hebt een match made in heaven.
Verwarm een flinke scheut melk in een pannetje op laag vuur. Breek stukken witte chocolade boven de pan en laat smelten in de warme melk. Roer een snufje nootmuskaat door de chocolademelk en giet in een fijn kopje. Serveer eventueel met een toef nauwelijks gezoete slagroom en garneer met extra nootmuskaat.
Deze hazelnoot-chocolademelk is een echte traktatie. Iedere chocolademelk is eigenlijk een traktatie, maar de smaakcombinatie van hazelnoot en chocolade is er één uit duizenden. Verwarm zoals bij alle variaties melk naar keuze in een pan. Hak een stuk hazelnoot-chocolade helemaal fijn, met een mes of in een keukenmachine. Meng door de melk en laat hem langzaam smelten. Proef en voeg eventueel extra pure chocolade toe als de melk niet voldoende naar chocolade smaakt. Giet de hazelnoot-chocolademelk in een grote kop. Garneer met een flinke toef slagroom en rasp een klein stukje hazelnoot-chocolade over de slagroom.
Tot slot mag een vegan warme chocolademelk niet ontbreken in deze lijst. Deze variant is een wel heel speciale, namelijk met rode peper. Wie de combinatie van chocolade en rode peper nog niet kent: probeer deze variant absoluut een keer! Het fruitige van de rode peper past namelijk perfect bij de smaak van pure chocolade en zorgt voor een gouden combinatie. Verwarm een flinke scheut plantaardige melk in een pannetje op laag vuur en breek hierboven een pure vegan chocoladereep in stukjes. Voeg per persoon een mespunt chilipoeder toe aan de melk en roer tot de chocolade is gesmolten. Giet de vegan warme chocolademelk in een kop en geniet!
Melk, bijvoorbeeld koemelk, chocolademelk of plantaardige zuivel
Slagroom, om te kloppen of uit een spuitbus
Specerijen, zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel
Gluhwein maken is bijna net zo makkelijk als het kant-en-klaar kopen in de supermarkt. Bekijk hier een makkelijk én lekker gluhwein recept + 3 variaties.
Chocoladeletters over? Lees hier wat je allemaal kunt maken van restjes chocoladeletter. Van warme chocoladedrankjes tot taarten en meer!
Een pumpkin spice latte is hét symbool van de herfst. Zelf maken is simpel en doe je in een handomdraai met dit lekkere pumpkin spice latte recept.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van je e-mailadres